Wist je dat je simpele kikkererwten kan omtoveren…
En er ongelooflijk lekkere falafel mee kan maken? Lekker krokant van buiten, heerlijk smeuïg van binnen!
En hoeveel aquafaba heb jij in je leven al weggegoten in je gootsteen?
Falafel maken volgens een recept van Sandra Bekkari
De basis van falafel zijn kikkererwten.
Sandra gebruikt kikkererwten uit blik.
Ze giet echter het vocht uit het blik weg…
Jammer!
Want, ze heeft net superveelzijdig “Aquafaba” weggegoten.
Aqua is water, faba zijn bonen: dus alle bonen uit blik kan je aquafaba noemen.
Maar wat is er zo speciaals aan aquafaba?
Wel: je kan het zoals eiwit stijfkloppen tot… vegetarische eiwitvervanger. Niets makkelijker dan er daarna meringues mee te bakken. Of een cake luchtiger mee te maken. Of… een lekkere chocolademousse te maken zonder eieren. En wist je dat je er zelfs roomijs mee kan maken?
Dus: nooit nog het kookvocht van een blik bonen weggieten! Je kan er immers ook nog… mayonnaise mee maken.
Klop je aquafaba op, meng met Griekse yoghurt, peper, zout, tuinkruiden en je hebt een lekkere dipsaus die perfect bij je falafel zal passen!
Kortom een duidelijk ondergewaardeerd ingredient, dat je waarschijnlijk al flink wat keren gewoon hebt weggegoten?
Wat maak jij met auqafaba? Laat het weten in een reactie.
Hoe maakt Sandra Bekkari falafel?
1 blik kikkererwten goed spoelen in een zeef en daarna fijn blenderen met een 90 ml olijfolie, sap van een halve limoen, een topje rode peper, 2 theelepels Ras el Hanout.
- Doe in een kom, hak er nog wat fijngesneden peterselieblaadjes en een 80tal gram havervlokken. Het is de bedoeling dat je een redelijk stevige massa overhoudt waar je makkelijk balletjes mee kan draaien. Dus pas je hoeveelheid havervlokken hiertoe aan. Belangrijk: laat alles een 10tal minuten rusten vooraleer je verder gaat. Altijd de haver de tijd geven om vocht op te slorpen.
- Meng alles met de hand, draai er 8 ballen van en druk ze wat plat.
- Paneer met in 1 kom eiwit van 2 eieren los te kloppen. In de volgende kom doe je sesamzaadjes. Eerst je falafels in het eiwit, daarna in de sesamzaadjes.
- Sandra bakt de falafels mooi bruin aan in een pan met een flinke scheut olijfolie.
Altijd lekker met een yoghurtsausje zoals Sandra’s Griekse tzatziki of gewoon half mayonaise met half Griekse yoghurt, peper, zout en wat fijngesneden sjalot, peterselie en of geperste look met wat meer citroensap.
Klassieke Falafel maken à la Jeroen Meus
Jeroen vindt dat je alleen maar falafels kan maken met droge kikkererwten: die je uiteraard eerst een nachtje laat weken. Vandaar dat Sandra haar kikkererwten uit blik wat droger maakt met havervlokken. Bovendien paneert ze haar falafels met eiwit en sesamzaadjes: dus minder kans dat vocht uit de falafel in de pan gaat stromen.
En Jeroen vindt ook dat je je falafels moet frituren, waardoor je ze dan weer lekker rond kan draaien in plaats van plat te moeten drukken om te bakken in de pan zoals Sandra hierboven.
- Jeroen vertrekt dus van 500 gram gedroogde kikkererwten die hij een nacht laat weken. Koop je kikkererwten in een winkel waar ze niet te lang in de rekken hebben gelegen: oude kikkererwten krijg je niet deftig zacht geweekt.
- Laat uitlekken, doe in een blender en hak fijn.
- Voeg dan komijnpoeder, 1 grof gesneden sjalot, 1 grof gesneden knoflook, wat chilipoeder, verse muntblaadjes, verse korianderblaadjes en 1 tot 2 theelepels tandooripasta toe. Mix opnieuw.
- Voeg dan een scheut sesamolie toe, een snuif zeezout en mix opnieuw. Zet in de koelkast zodat je het straks makkelijker kan opbollen en de kruiden in de kikkererwtenpasta kan trekken.
- Verwarm frituurolie op 180 graden. Rol bolletjes (maatje bitterbal of kleine pingpongbal), leg naast elkaar in een mandje zonder dat ze elkaar raken en bak ze mooi bruin krokant (een 3 tot 4 minuten).
Jeroen’s falafel met pompoen recept
De basis is net zoals in zijn recept hierboven: droge kikkererwten. De extra smaak deze keer komt niet van de oosterse kruiden, maar wel van pompoen.
3x lekkere falafel maken met pompoen, à la Jeroen Meus of Sandra Bekkari
Ingrediënten
- 400 gram gedroogde kikkererwten
- 500 gram butternut
- teentjes knoflook naar wens
- peper en rotszout
- olijfolie
- muskaatnoot
- zeezout
- half busseltje verse peterselie
Instructies
- Kikkererwten eerst 1 nacht laten weken in flink wat water (flink wat, want hun volume zal verdubbelen). Laat de volgende dag uitlekken en werk verder.
- Snijd een geschilde butternut pompoen in kleine stukken en leg op een bakplaat met bakpapier. Leg hier en daar een gepeld knoflookteentje naar wens. Kruid met peper en rotszout en besprenkel met olijfolie. Laat garen in de oven: een 2 tot 3 kwartier op 175 graden.
- Mix je kikkererwten fijn in een keukenrobot.
- Kruid met muskaatnoot en zeezout. Voeg de peterselie, gare butternut en knoflookteentjes toe en mix opnieuw.
- Laat eerst opstijven in de ijskast zodat je er makkelijk balletjes mee kan draaien.
- Verwarm je frituurvet voor op 180 graden. Draai balletjes in je handen en frituur ze in 1 laag in een mandje tot je pompoen falafels mooi bruin kleuren.
Welke ingrediënten voeg jij normaal toe wanneer jij falafels gaat maken? En welke dipsaus serveer jij erbij?
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!