Makkelijker kan haast niet: voor deze gezonde broccolisoep doe je alle ingrediënten 1 voor 1 in je pot om 22 minuten later te genieten van lekkere verse soep.
Snel en makkelijk recept dus. Gezond voor ieder die het Paleo dieet volgt, dus glutenvrij en lactosevrij. Past ook volledig in De Voedselzandloper en volledig vegan vegetarisch. Doe daar nog bij dat het een koolhydraatarm gerecht is, of anders gezegd, een lekker gerecht dat je kan helpen afvallen.
Paleo broccolisoep
Wie het paleo dieet niet kent even kort uitleggen. Paleo betekent “oude stenen tijdperk”, waar mensen alleen aten wat ze konden vinden of vangen in de vrije natuur. Bereidingstechnieken waren primitief: stenen gereedschap en nauwelijks vuur kunnen maken, en je kan je inbeelden wat en hoe er werd gegeten, voor duizenden en duizenden jaren lang.
Neo Paleo verwijst naar het “nieuwe stenen tijdperk”, wat 10.000 jaar geleden begon toen de mensheid overschakelde:
- van wildplukkers naar tuinders, en
- van jagers naar veetelers.
Vanaf dan zijn:
- granen (granen lang genoeg laten koken op het vuur of brood mee bakken),
- peulvruchten (lang genoeg koken op het vuur) en
- melk in ons dieet geïntroduceerd.
Volgens de volgers van het paleo dieet is deze introductie – alhoewel reeds 10.000 jaar oud – toch nog te jong om gezond te zijn. Of anders gezegd: niet iedereen is reeds voldoende geëvolueerd om granen, peulvruchten en melk gezond te verteren. Denk maar aan de Aziaten die duidelijk meer moeite hebben om melk te verteren, dan de westerlingen die leven in het land van de 40-liter-per-dagleverende-koeien… Nederland dus.
Of 10.000 jaar niet lang genoeg zou zijn om te evolueren op nieuwe voeding, hangt duidelijk af van persoon tot persoon: ikzelf ben glutenintolerant, dus granen verteer ik superslecht.
Maar die logica wordt nog makkelijker te bevestigen, wanneer je kijkt naar voedsel dat na de tweede wereldoorlog geïntroduceerd is. Als 10.000 jaar lang reeds gegeten granen, peulvruchten en melk ongezond is, dan is alles wat vanaf de tweede wereldoorlog in de voedselketen terechtkwam superongezond, zoals daar zijn:
- pesticiden
- zoute meststoffen
- fabrieksvoeding (met smaakstoffen, bewaarstoffen, stabilisatoren, chemische transformaties, E-nummers…)
- een overdaad aan (verborgen) suikers
- laboratoria supplementen.
Paleo in een notendop: over wat is gezond eten en wat niet
… Paleo in een notendop… en niet op een bierviltje zoals toonaangevend paleo blogger Melchior Meijer dat met een knipoog verwoordt… Granenbier is immers niet paleo, gegist fruit (wijn dus) is naar mijn gevoel wel paleo Zoek maar eens op het Internet naar een documentaire van een beer die zich dronken eet aan gegist fruit…
Wat een beer weet, wist de oermens waarschijnlijk ook, dus wijn moet kunnen 🙂 Die moderne, toegevoegde sulfiet in de wijn, daar kreeg de oermens nooit hoofdpijn van!
Of anders gezegd: ‘gezond eten’ is in het paleo perspectief: “zo historisch gezien oud mogelijke” producten eten:
- de uitdaging: die zijn nauwelijks in de supermarkt voorhanden.
- het “paleo antwoord”: zoveel mogelijk de zo recent mogelijk geïntroduceerde voeding te vermijden en alvast zoveel mogelijk eten uit de duurzame, biologische landbouw dat net voor je het in je mond steekt duidelijk herkenbaar was als: beest, vis of plant.
Of korter door de gezonde vegetarische bocht:
- rauwe sla: jazeker gezond
- groene smoothie uit je blender: kan nog net
- groen eiwitpoeder uit een zakje: nee.
Of korter door de gezonde vleeseters-bocht:
- stoofvlees en beendermerg: jazeker gezond
- gerookt spek: kan nog net
- bouillonblokje: nee
Hoe gezonde broccolisoep maken?
Met paleo ingrediënten: liefst zo vers mogelijk. Kokosmelk maken we hier in Maleisië dan wel telkenmale vers uit vers geraspte kokosmelk, in De Lage Landen koop je het in een karton of uit blik. Dikwijls met toevoegstoffen… dus zoek op de verpakking naar toevoegstoffen, zodat je weet hoe verder je wegstapt van de paleo idee: echte, gezonde, zelfgemaakte kokosmelk bestaat alleen uit uitgeknepen kokosrasp.
Trouwens als we dan toch over paleo evolutie spreken: in De lage landen groeien geen kokospalmen, dus een paleo Belg of paleo Nederlander zou uit gezond paleo perspectief kiezen voor producten uit eigen bodem. Dus in plaats van kokosmelk, maak je snel zelf even hazelnotenmelk of walnotenmelk:
- 20 gram noten een nachtje laten weken,
- de volgende dag aanlengen met 180 ml water,
- 1 minuut mixen in een blendertje tot je geen notenbrokjes meer hebt en voilà:
- “poldernotenmelk” zou ik het moeten noemen, naar de term polderpaleo door Melchior Meijer al op twitter geparkeerd 🙂
En wie zijn gezondheid verder wil inspireren op de paleo evolutie uit de Lage Landen:
- eet seizoensproducten: het oogstseizoen van broccoli loopt van juli tot en met oktober
- ga ook eens de natuur in om wild te plukken (braambessen plukken om de lekkerste confituur te maken – enkele potten na een ganse namiddag plukken… – was bij ons elke zomer een familieuitstap).
Onder deskundige begeleiding is paddestoelen plukken een aanrader! - trek niet direct al het “onkruid” uit in je tuin, maar kijk eens of het eetbaar is (zoals die paardebloem die steevast in je gazon blijft groeien… of lekkere zurkel en brandnetels om brandnetelsoep van te maken…)
- een beetje bijkomen in de zomer om wat beter tegen de koude te kunnen in de winter
- ga ook eens een keer een konijn klaarmaken, of maak soep van een Mechelse Koekoek in plaats van een plofkip.
- eet het ganse beest in plaats van bijvoorbeeld alleen de borst van een kip. En maak achteraf een bouillon van de botten : boordevol gelatine, wat je alvast niet zal terugvinden in een bouillonblokje
- eet gevarieerd: de oermens was alles behalve omringt door een monocultuur: dus we zijn pas gezond wanneer we allerhande voedingsstoffen opnemen uit een uitermate gevarieerd dieet.
Gezondheid in een notendop…
Gebruik je gezond verstand en laat je niet van de wijs brengen!
Evolutieleer leert ons immers dat paleo mensen leerden:
- door te proberen en
- door voort te bouwen op de kennis van hun ouders!
Dus ga niet zoals nu louter kennis opdoen uit de gesponsorde reclame op TV, noch uit de “wetenschappelijke studies” gesponsord door de ene of andere voedingsfabrikant…
Broccolirecept met het trio curry + appel + kokosroom
De combinatie curry-appel-kokos is een “speciale smaakmaker” die je naar eigen smaak in evenwicht moet brengen:
- curry is pittig
- de zuur-zoete appel geeft een frisse toets aan de curry en
- te pittige curry verzacht je dan weer door er kokosmelk aan toe te voegen.
Dus wat curry en kokosmelk betreft in dit recept: proeven en werken naar eigen smaak: wie niet van pittig houdt, die begint alvast met slechts een snuifje curry , zodat de smaak van de selder absoluut de boventoon behoudt.
Wie meer curry toevoegt in het begin, zal na het pureren misschien wat meer kokosroom moeten toevoegen om het pikante van de curry weer te bedaren…
Eet smakelijk!
Gezonde broccolisoep
Ingrediënten
- 1 theelepel olie
- 1 ui 50 gram
- 1 sjalot 15 gram
- 1 knoflookteentje
- 1/2 appel 70 gram
- 200 gram broccoli
- 500 ml water: om snel te werken koken in een elektrische waterkoker mag wel, moet niet
- 1 snuifje tot 1/3de theelepel kerriepoeder
- naar smaak rotszout
- naar smaak vers gemalen zwarte peper
Voor de garnering
- naar smaak en wens: kokosmelk (1/2 eetlepel per persoon wie veel kerriepoeder heeft toegevoegd, zal al snel 1 tot 2 eetlepels kokosmelk door de
- gepureerde soep roeren... naar smaak dus!)
Instructies
- Snijd de ui fijn.
- Verwarm de olie in een wok of pan en begin aan te stoven.
- Snijd de sjalot fijn en stoof mee aan tot ui en sjalot gebruind zijn (een 7tal minuten).
- Ondertussen kook je water in de waterkoker en snijd je de appel, broccoli en knoflookteentje fijn. Voeg de appel toe en laat een 5tal minuten mee stoven.
- Voeg dan het knoflookteentje toe, kruid met kerriepoeder, peper en zout en roer een minuutje om tot het aroma van de knoflook en de curry goed vrijkomen.
- Voeg het water toe en breng aan de kook.
- Voeg de broccoli toe en laat op een hoog vuur zo snel mogelijk gaar koken onder deksel (3 tot 4 minuten).
- Pureer je broccolisoep, breng verder op smaak met peper en rotszout en garneer naar smaak en wens met kokosmelk. Smakelijk!
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!