2 beproefde recepten voor pompoensoep met kaas en zonder kaas maar beide met een lichte kaassmaak zodat je zal genieten van romige, kleurige, feestelijke soep.
Je leest het goed: zelfs zonder kaas zal deze pompoensoep lichtjes naar kaas smaken. Met kaas (wat volgens De Zandloper levensstijl een gezond ingredient is om gezond oud te worden) verkies ik persoonlijk Cheddar kaas. Maar om goedkoop te koken gebruik je gewoon een restje kaas (tot zelfs kruidenkaas en smeltkaas) of je koopt een flink afgeprijsd overschotje kaas bij je kaashandelaar.
Voor wie geen kaas eet, gaan we bij de veganisten op zoek naar een gezonde smaakvervanger. De eerste keer dat ik deze kaas-smaakvervanger gebruikte, was toen ik nog studeerde – “op kot zat”. 1 van onze Australische medestudenten kookte zoutloos en had daarom wat extra potjes met ingrediënten. Zo leerde ik 3 lekkere smaakmakers uit een potje kennen:
- uienpoeder (wat hier in Maleisië vervangen wordt met asafoetida uit de Indische keuken),
- lookpoeder
- voedingsgist of edelgist.
Voedingsgist klinkt daarom niet lekker, maar wat dacht je van biergist?
Heb ik nu je aandacht? 🙂 Voedingsgist is niets anders dan niet actieve biergist (je kan er dus geen bier meer mee brouwen) dat in vlokken of als geel poeder verkocht wordt. Je moet het echt eens een keertje in een soep geproefd hebben. Indien nog nooit gekocht, koop het dan in vlokken: zodat je het makkelijk over je gerechten zal strooien.
De veganisten gebruiken voedingsgist dikwijls als smaakvervanger van. Verwarm voedingsgist niet met Vegemite of Marmite: deze 2 zijn smaakmakers in de vorm van een bruine pasta op basis van sterk smakend gistextract. Sterke smaakmakers dus, maar met een meer umami smaak in plaats van kaassmaak.
Gezonde, snelle, kleurrijke vegan pompoensoep
Even vermelden dat je ook zonder edelgist een lekkere vegan pompoensoep kan maken. Pompoen is een groente, voeg je alleen andere groenten toe en bak je soepgroenten aan in plantaardige olie, dan is je soep perfect vegan.
Meer dan de helft van de pompoensoep recepten op deze site zijn vegan, zoals je in deze lijst vegan recepten zelf kan ontdekken.
Vermits we toch aan het vervangen zijn (kaassmaak door gist), gaan we gelijk ook de klassieke aardappel vervangen met zijn in koolhydraatarme diëten meest gebruikte vervanger: bloemkool. (Aardappels worden ook niet gegeten in diëten zoals het Paleo Dieet en De Voedselzandloper). En: de fijngesneden top van de roosjes doet als garnering een beetje aan kaas denken…
Wel erop letten dat je bloemkool nooit meer dan 10 minuten laat meekoken, zodat je geen onaangename “doodgekookte” bloemkoolgeuren toevoegt aan je soep.
Extra voordeel van bloemkool over aardappel: het gaart sneller. 5 minuten is al voldoende om je bloemkoolroosjes gaar te koken, dus ideaal voor onze snelle soep recepten.
Voor de mooi, gele kleur voegen we kurkuma (geelwortel, kunyit) toe. Kurkuma geeft de gele kleur aan kerriepoeder en heeft flink wat gezonde eigenschappen, dus ideaal om een naar kaas smakende pompoensoep wat kaasgeler te kleuren
Tot slot als extra smaakmaker toch umami, in de vorm van sojasaus (of tamari voor wie volledig glutenvrij eet of kokosamino’s voor wie strikt het Paleo Dieet volgt).
Makkelijk en snel recept met maar 5 ingrediënten… Zorg ervoor dat je de ui bruint, zodat je door het bruinen extra smaken aan je soep toevoegt met toch hetzelfde aantal ingrediënten: dus goedkoop en makkelijk. Smakelijk!
Pompoensoep met kaas zonder kaas
Ingrediënten
- 2 tot 4 eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 4 knoflookteentjes
- 800 gram pompoen
- 400 gram bloemkool
- 1/2 theelepel kurkuma geelwortel, kunyit
- 1400 ml water
- naar smaak: sojasaus - opgepast: sojasaus bevat tarwe dus is nooit glutenvrij! - 2 eetlepels of glutenvrije tamari of glutenvrije kokosamino's voor het paleo dieet
- naar smaak: rotszout of zeezout
- naar smaak: flink wat zwarte peper van de molen
Voor de garnering
- fijngesneden bloemkool
Voor de kaassmaak en volgens je persoonlijk dieet kies je uit:
- 80 tal gram kaas ik verkies een goedkoop overschotje Cheddar of
- 4 eetlepels voedingsgist edelgist: altijd handig wanneer je geen kaas in huis hebt!
Instructies
- Neem een soeppot met dikke bodem en verwarm er de olijfolie in op.
- Schil de eerste ui, snijd of rasp fijn en begin aan te stoven. Doe hetzelfde met de tweede ui.
- Schil je de knoflookteentjes, kneus en doe bij in de soeppot.: laat de uien een 5 tal minuten fruiten op een middelhoog vuur: roer zo nu en dan om, zorg dat niets aanbakt (zeker de knoflook niet!) maar dat je ui wel begint te bruinen.
- Ondertussen schil je de pompoen en snijd in kleine stukjes.
- Na een 5 tal minuten uien bruinen voeg je de pompoenstukjes toe. Voeg indien nodig meer olijfolie toe en laat ook de pompoenstukjes mee bruinen. Roer zo nu en dan om.
- Ondertussen kook je water in een waterkoker (of in een andere pot op het vuur).
- Ondertussen snijd je met een mes net over het oppervlakte van de bloemkool, zodat je "bloemkoolkruimels" hebt voor de garnering. Snijd de rest van de bloemkool in roosjes en de stam in kleine stukjes.
- Van zodra ook de pompoenstukjes gebruind zijn (je soeppot staat nu ongeveer 15 minuten op het vuur), voeg je de bloemkool en de kurkuma toe en laat een minuutje meestoven.
- Overgiet met kokend water en laat de pompoen en de bloemkool gaar sudderen (ongeveer 8 minuten).
- Voeg dan naar smaak (begin met een beetje, proef en voeg dus meer toe indien nodig) kaas of voedingsgist toe plus wat vers gemalen peper van de molen en pureer. Breng je pompoensoep verder op smaak met meer kaas of voedingsgist, rotszout en vers gemalen peper, garneer en serveer.
Heerlijk en alles eenvoudig te maken.
Dank voor je reactie Maria,
smakelijk en allevragen of feedback blijven welkom!