Pompoensoep met kokosmelk

juli 22, 2016 door Leave a Comment

Zeer makkelijk recept voor pompoensoep met kokosmelk zodat ieder die water kan koken ook van soep zal genieten. Lees hoe gezond kokos voor jou persoonlijk is!

Doe alle ingrediënten in 1 pot, aanstoven en verder gaar koken… dus achteraf bijna geen afwas! Ideaal als voorgerecht of zelfs een kleine maaltijd, want pompoenpuree met room is best vullend.

Kokos maakt deze pompoensoep volledig paleo en vegan: klassieke hoeveboter wordt vervangen door kokosolie (waar je de kokos nog moet in ruiken!) en gewone koemelk of koeroom wordt vervangen door kokosmelk. Het is de bedoeling dat de pittige smaak van het beetje pepervlokken en het currypoeder in evenwicht wordt gebracht door de kokos, dus pas de hoeveelheden aan naar eigen smaak.

Thaise pompoensoep

Maak met slechts 3 ingredienten in 15 minuten Thaise pompoensoep met kokosmelk!

Wie graag meer smaken in een pompoensoep met kokos proeft, die leest hier verder in deze Thaise pompoensoep.

Waarom de voedingswaarde van kokosmelk op zich, niet gezond is voor jou

Herken je dit:

 • Product X is een superfood want er zit veel “Dit en Dat” in!
 • Leuk om weten wat er allemaal in een product zit…, maar kan je dat wel verteren? Want alleen wanneer je lichaam iets nuttig kan verteren, pas dan is het goed en gezond voor jou!

Eerst even een voorbeeldje: is deze plant – we noemen hem na het lijstje – gezond ?

Per 100 gram:

 • 0 gram verzadigde vetten
 • 6 mg natrium
 • 0 gram cholesterol
 • 1 gram voedingsvezels
 • 3 gram eiwitten
 • flink wat micronutriënten zoals: Vitamines B6 + C + D,foliumzuur, ijzer, zink, mangaan, fosfor, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur, koper en selenium.
 • Dit is ongeveer wat je binnenkrijgt wanneer je… een gewone paddestoel eet: best gezond toch?
 • Maar eet je een ietwat giftige paddestoel (bv. vliegezwam) rauw, dan kan je daar wel eens goed ziek van worden (1 zwam kan je makkelijk een klein hondje doden). Sommigen laten dezelfde vliegezwam drogen en kennen een juiste bereiding waardoor ze de zwammen wel zonder problemen kunnen eten.

Anders gezegd… Iets is pas gezond voor jou wanneer jij het goed kan verteren in plaats van louter te kijken naar alle aanwezige voedingswaarden voor het in je lichaam gaat.

Dezelfde logica gaat op voor elk product uit pakjes en zakjes: zitten daar dingen in waar je wel eens goed ziek van kan worden, die dus het gunstige effect van alle andere aanwezige voedingsstoffen teniet doen? Vandaar het belang van verse, biologische producten: dus producten waar geen extra rommel werd aan toegevoegd waar je lichaam niet beter van wordt.

Voedingswaardenlijstjes nuttig in het paleo dieet?

Je ziet de zogenaamde paleo guru’s ook meer dan eens producten promoten door het lijstje voedingswaarden te tonen. Maar wanneer het over eiwitten gaat, gaan dezelfde guru’s plots ook rekening houden met wat je lichaam al dan niet kan verteren uit zulk lijstje voedingswaarden. Erg jammer dat ze die logica niet steeds voor alle voedsel gebruiken!

Het best voorbeeld hiervan: peulvruchten. Voor een plantaardig product zit het boordevol eiwitten, dus een gezonde proteïne-bron?

 • Ja zeggen de vegetariërs en  De Voedselzandloper,
 • Neen zegt het Paleo Dieet: het eiwit uit peulvruchten wordt veel te moeilijk opgenomen, eet daarom vooral eiwit uit vlees en vis en vermijdt peulvruchten.

Gebruik je gezond verstand: eten is geen lijstje van voedingsstoffen! Wat gezond voor je is, is dat wat je lichaam goed en nuttig kan verteren.

En moest je nog niet overtuigd zijn om naar je eigen lichaam en gezond verstand te luisteren: laatste voorbeeld. Flink wat bronnen zullen je vertellen hoe gezond volkorenbrood is wegens wat er allemaal in zit. Ikzelf ben glutenintolerant en raak geen brood meer aan wegens het is gewoon niet gezond voor mij!

Is pompoensoep met kokosmelk gezond voor jou?

Pompoensoep met kokosmelk

We doen hier een beroep op jouw gezond verstand en jouw evolutie. Volgens het paleo dieet zijn “we” geevolueerd van wezens die geen granen, geen peulvruchten en geen zuivel eten. Zuivel:

 • “we” in Azie zijn geevolueerd zonder melkvee: de meesten zijn nog steeds lactose intolerant maar drinken wel flink wat sojamelk
 • “we” in het westen (en zeker in Nederland) zijn geevolueerd met melkvee en we zijn het omgekeerde als in Azie: velen verteren melk, slechts een minderheid is lactose intolerant.

Bovenstaand voorbeeld illustreert, hoe verschillende bevolkingsgroepen anders reageren op dezelfde voeding. Veralgemenen is een vuistregel, goed als leiddraad wanneer je verder geen idee hebt. Maar:

Wat goed is voor jouw persoonlijk, kan alleen jij zelf ondervinden.

Is kokosmelk dan gezond voor jouw?

 • Ben jij geevolueerd in een tropische omgeving waar kokospalmen welig tieren? Dan is de kans groot dat je voorouders flink wat kokos in hun voedingspatroon hebben ingelast. Maleisie is zo een kokospalmenland en de recepten waar kokosmelk worden gebruikt zijn “ontelbaar”. Het aantal mensen dat bakt in kokosolie is dan weer miniem…
 • Ben jij een westerling, dan is het uit het oogpunt van de evolutieleer niet echt logisch dat kokosroom voor jou de beste keuze is. Zeker niet wanneer je deze kokosmelk niet zelf vers maakt zoals we dat hier nog elke dag doen in Maleisie. Wie het Paleo Dieet volgt, weet dat onze voorvaders geen producten aten uit blik of tetra brik (karton), dus waarom kokosmelk uit karton ineens een superfoodstatus geven? Dat ruikt naar winstgevende marketingstrategieen en heeft weinig met gezond verstand te maken.

Dus wordt het een afwegen wat gezonder is:

 • kokosmelk uit karton versus
 • gehomogeniseerde
  melk met toegevoegde calcium en andere stoffen uit karton versus
 • chemisch bereide margarineproducten in plaats van zuivel?

Of ga je van alle 3 wat eten onder het motto: “gevarieerd eten is gezond eten”?

Mijn antwoord: vers is beter! Dus kan je net zoals hier in Maleisie verse kokosmelk kopen, of wil je net zoals hier verse kokosmelk maken uit de kokosrasp van oude, bruine, kokosnoten: dan ben je wat kokos betreft zo gezond mogelijk bezig. Wil je stap voor stap geillustreerd zien hoe we hier melk maken uit kokosnoten, laat dan een reactie! In een (kokos)notendop:

 • kokosnoot openbreken
 • ruiken: ruikt het niet vies en niet ranzig, dan verder werken
 • kokoswater weggieten: echt: niemand drinkt hier kokoswater van oude kokosnoten, wel van jonge, groene kokosnoten die dan weer bijna volledig gevuld zijn met kokoswater maar zeer weinig wit vruchtvlees hebben
 • wit vruchtvlees uit de kokosnoot halen
 • vruchtvlees raspen of fijnmalen in je blender
 • de kokosrasp uitpersen (in een neteldoek, zeef of gewoon in je handen) met heet water: je eerste persing is dikke kokosmelk, je tweede persing is dunner

Verder ga ik je niet vervelen met alle micronutriënten in de kokosmelk om te claimen dat dit gezonde voeding is. De Voedselzandloper en het Paleo Dieet hebben er alvast geen problemen mee. Ikzelf consumeer alleen verse kokomelk, heb er verder geen problemen mee en alhoewel ik niet op een tropisch eiland geboren ben, vind ik het voor mezelf best gezond en … uiterst lekker!

Maar…

Hoeveel kokosmelk mag je dan wel eten? Wel: zoveel je kan maken!, lijkt mij een goede basisregel. Probeer zelf eens kokosmelk te maken en je weet meteen wat ik bedoel: de noot breekt moeilijk open, het vruchtvlees is moeilijk uit de noot te halen, het extra bruine vel is moeilijk te verwijderen, raspen duurt wel een tijdje en dan nog water verwarmen alvorens alles uit te persen… je bent er al gauw een uurtje zoet mee.

Dus uit evolutionair perspectief (om het paleo dieet ietwat correcter te verwoorden en mijn visie te onderstrepen, dat Loren Cordain de bal serieus mis slaat met zijn veel te algemene invulling van wat je in paleo concreet mag eten en wat niet) lijkt mij koken met kokosmelk niet iets dat je elke dag doet. Woon je echter zoals ik naast een supermarkt waar de kokosmelk elke dag vers wordt aangevoerd? Dan wordt het een bewuste keuze om niet elke dag weer iets anders klaar te maken met deze oh zo lekkere, vegetarsiche, lactosevrije melk: die we zowel in hartige als zoete gerechten weten te verwerken.

Tenslotte bevat kokos verzadigde vetten (minder lang en volgens sommigen beter verteerbaar dan dierlijke verzadigde vetten), waar je liefst niet te veel van eet wanneer je je LDLcholesterol waarden op peil wil houden. Lees hier verder voor meer info hoe ik mijn te hoge LDL cholesterol hebt verlaagd door minder verzadigde vetten en minder cholesterol te eten.

Meten is weten, dus luister naar je lichaam hoe je je voelt en hoe je lichaam reageert wanneer je (te)veel van 1 bepaald ingredient begint te eten.

Wat is kokosmelk?

Ik heb het al vele malen gelezen op andere websites, waar vermeld wordt dat kokosmelk het water is binnenin de kokosnoot… Wie nu begint te lachen, die heeft gelijk, maar voor de anderen en alle duidelijkheid:

 • kokosmelk is een melkachtige vloeistof die uitgeperst wordt uit het witte vruchtvlees van volwassen kokosnoten of uit droge kokosrasp.

Hier in Maleisië vers te verkrijgen, in de Lage Landen vind je het in blik of karton.

kokosmelk kopen

Verse kokosrasp (links) en verse kokosmelk kopen (rechts) in Maleisische supermarkt

Hoe niet verse kokosmelk kopen en gebruiken in (pompoen)soep?

Steeds de verpakking lezen en de smaak testen: dus proberen tot je “de beste” vindt volgens volgende criteria!

 • koop alleen kokosmelk die bestaat uit: kokos en water, dus zonder bewaarmiddelen en zonder stabiliseermiddelen.
 • koop kokosmelk die dikker is dan gewone koemelk, maar niet smeerbaar is (want dat is dan weer kokosvet).
 • de geur en smaak moet vers en fris zijn, vooral geen ranzige geur noch “blikjessmaak”.

De beste kokosmelk in Maleisië koop je in karton. Vermits je melk koopt zonder stabiliseermiddelen, moet je het karton eerst goed schudden alvorens te openen, zodat het vet weer homogeen verdeeld wordt over de ganse inhoud van het karton.

Koop je kokosroom uit blik:

 • verdun met de helft water (dus bv 200 ml room + 100 ml water) voor recepten die specifiek vragen voor dikke kokosmelk
 • verdun met het dubbele aan water (dus bv 200 ml room + 400 ml water) voor recepten die specifiek vragen voor dunne kokosmelk.

Je merkt het al: uiteindelijk zal je naar eigen smaak (voor meer of minder kokossmaak) en consistentie (voor meer of minder smeuïge soep) bepalen hoeveel van de gekochte kokosroom plus extra water je gaat toevoegen aan recepten die vragen voor kokosmelk. Gebruik de hoeveelheid kokosmelk in elk recept dus als een richtlijn, niet als exacte wetenschap!

Genoeg gepraat… Eet gevarieerd, luister naar je lichaam en je gezond verstand, volg je streekgebonden paleo perspectief, maak het pompoensoep recept hieronder en: Eet smakelijk!

Pompoensoep met kokosmelk
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Zeer makkelijk recept voor pompoensoep met kokosmelk zodat ieder die water kan koken ook van soep zal genieten. Lees hoe gezond kokos voor jou persoonlijk is!
Website:
Soort recept: Soep
Cuisine: Vegan, Vegetarisch, Paleo Dieet, De Voedselzandloper, lactosevrij, glutenvrij
Voor hoeveel personen: 4
Ingrediënten
 • 2tal eetlepels kokosolie
 • 2 uien
 • 3 knoflookteentjes
 • 750 ml water of groentebouillon
 • 1 theelepel kerriepoeder
 • naar smaak: (1/2 theelepel) rotszout
 • ¼ theelepel korianderpoeder
 • naar smaak: ¼ theelepel Spaanse pepervlokken (gedroogde, fijngesneden rode chili) of ⅛ theelepel cayennepepe
 • 250 ml kokosmelk
 • ¼ kabocha pompoen (een ganse pompoen weegt hier steeds meer dan 2 kilogram, dus ¼de geeft je een 400tal gram vruchtvlees
Bereiding
 1. Verwarm de kokosolie in een zo breed mogelijke soeppot met dikke bodem.
 2. Schil en snijd een ui fijn en begin onmiddelijk aan te stoven.
 3. Snijd de andere ui fijn en stoof ook mee aan.
 4. Snijd de pompoen, verwijder de zaden en draden, schil, snijd in stukjes en laat reeds gesneden stukjes mee aanstoven.
 5. Wanneer alle pompoenstukjes in de soeppot zijn, strooi je er het currypoeder, korianderpoeder, zout en de pepervlokken over en laat verder goed aanstoven: wordt de pan door de kruiden te droog, voeg dan meer kokosolie toe. Zet het vuur niet te laag: je wil je groenten bruinen - zonder aan te bakken!-, zodat je meer smaken in je soep zal proeven. Roer zo nu en dan om zodat alle stukjes kunnen bruinen en strooi er ook wat rotszout over.
 6. Kook water in een waterkoker of kook de groentebouillon in een apart sauspannetje.
 7. Schil de knoflookteentjes, plet onder een hakmes of snijd fijn.
 8. Zijn alle groenten goed gebruind (een 5tal minuten nadat de pompoen mee in de pot ging), roer dan de knoflook door de groenten tot het knoflookaroma goed vrijkomt.
 9. Overgiet met het kokende water of de kokende groentebouillon, breng alles onder een hoog vuur zo snel mogelijk aan de kook. Daarna het vuur lager zetten en laat zachtjes sudderen tot de pompoen gegaard is (wanneer je er makkelijk met een vork kan doorprikken, dit hoeft niet langer dan 10 minuten te duren.)
 10. Pureer je pompoensoep met de kokosroom, proef en voeg indien gewenst meer rotszout toe. Voormooier serveren roer je (een deel van) de kokosroom pas met een lepel of vork doorheen de net geserveerde pompoensoep, zodat de room een mooi patroon op je soep tovert.

 

(Visited 1.752 times, 1 visits today)
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.