Op zoek naar HET paleo pompoensoep recept? Gevonden! Bovendien lees je hoe je ELK pompoensoep recept PALEO zal maken + geniet van deze lekkere paleo soep.
Paleo… of het oerdieet:
- denk De Flintstones (euhm… ‘Grok’ noemt oerdieet guru Mark Sisson zijn ‘bijna paleo’ stripfiguur) of
- denk eten zoals we het al eeuwen geleden deden, maar dan in je moderne keuken.
De oudste oermens had geen vuur, geen potten en pannen, dus die at alles rauw. Nochtans vind je daar in de paleo kookboeken niet echt veel recepten over terug. Maar je kan het je voorstellen hoe een authentiek paleo kookboek er zou uitzien:
Paleo lunch:
- voorbereiding: ga naar buiten op zoek naar al wat eetbaar is in je buurt
- bereiding: GEEN 🙂
…
Zulk een paleo kookboek koopt uiteraard niemand…
Wat wel goed verkoopt, zijn de paleo boeken boordevol (exotische) producten uit land- en tuinbouw… De grap daar is dan weer dat al die producten ten vroegste het levenslicht zagen in het neolithische tijdperk, dus na het paleo tijdperk.
Paleo soep zonder kookboek
Soep vraagt naar een soeppot, dus met wat verbeelding mogen we stellen dat de oermens ooit eens een pot op het vuur zetten daar water en andere ingrediënten in gooide, het geheel liet pruttelen en voilà, de eerste paleo soep was geboren.
Voordeel was dat je zo met ongeveer hetzelfde aanbod aan planten en dieren, je flink meer voedsel op de plank had. Ah ja: al die vezelrijke groenten en al dat supertaai vlees, kon de oermens nu ook makkelijk mals koken tot voedsel. Bovendien kan je op een warme dag gekookte bouillon nog bewaren, daar waar rauw vlees en rauwe vis al snel gaat rotten zo zonder ijskast.
De evolutie van meer voedsel op de plank werd dan verder gezet in het neolithische tijdperk: waarom planten en dieren gaan zoeken, wanneer we ze ook rondom ons kunnen cultiveren? Weer meer eten beschikbaar, dus alweer een bevolkingsexplosie.
Maar wat doe je als je met veel bent en dus weer te weinig voedsel hebt? Alles wat je maar kan vinden proberen te koken. Waarschijnlijk is zo het eerste graan bij in de soep gegaan: niet verwonderlijk, want ook nu nog lees je in oude kookboeken om je soep meer voedzaam te maken door er bijvoorbeeld rijst of havermout mee in te koken. 2 glutenvrije granen trouwens, voor wie dat nog niet opgevallen was.
Maar dat was zo ongeveer 10.000 jaar voor Christus, 2000 jaar na Christus komt Dr. Loren Cordain met een boek op de plank, dat zegt dat wie gezond wil leven, paleo moet eten. En dat paleo is strikt:
- geen aardappels (hoe bedenkt ie het… aardappels niet, zoete aardappels wel),
- geen granen (ook geen rijst noch havermout)
- geen suiker uit een pot,
- geen peulvruchten
- geen zuivel.
Reden van Cordain: dat was er in het oertijdperk niet.
Correct Loren Cordain. Maar kokosmelk, Cordain’s aanbevolen omega-3 kippeneieren, spek, komkommer, witloof en de dagelijkse appel van Mark Sisson: kortom alles wat je nu in de supermarkt koopt, was er niet in het paleo tijdperk.
Dus het paleo dieet moet je best met een korreltje zout nemen. Of zoals Loren Cordain aanbeveelt: zonder zout 🙂
Praktisch moet je weten dat niet alles wat je eet daarom goed voor je is… maar: hoe kom je dat ooit te weten? Of moet je Cordain geloven en alle andere diëten links laten liggen want… je kan maar 1 tegelijk geloven?
Glutenvrij eten
Heb je een glutenintolerantie zoals ik, dan is het makkelijk te begrijpen dat granen met gluten niet goed voor me zijn.
Maar om dat te ontdekken, heb ik 50 jaar moeten afzien. Pas rond mijn 50ste 1 maand strikt paleo gevolgd volgens Loren Cordain. Om zo al snel te voelen dat mijn spijsvertering de laatste 50 jaar overhoop gezet werd door gluten. Elke dag opnieuw. Goed om weten, want het doktersadvies dat ik daarvoor had was: “leer ermee leven met die niet zo goede spijsvertering van je”.
Niets mis met mijn spijsvertering blijkt nu, wel iets mis met de voeding die erin ging 🙂
Dus wat dat betreft een pluim voor Loren Cordain: volg eens 30 dagen lang een strikt paleo dieet. Wordt je er beter van, dan weet je dat gelijk! Baat het niet, dan schaadt het niet!
Alle details van wat je dan wel precies moet eten, kan Cordain ook niet weten, want ieder mens is anders. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die gezond meer dan 100 jaar worden zonder paleo te volgen. Het kan dus, maar het is niet evident in de huidige supermarktmaatschappij.
Paleo pompoensoep maken
Hoe maak je nu paleo soep?
Wel:
- maak echte bouillon (in plaats van water + bouillonblokje) : de voedingswaarde van beenderenbouillon zit hem in de gelatine die vrijkomt uit de beenderen: dus sterkere nagels, meer haar… wat een bouillonblokje je niet zal geven.
- soepgroenten Wortel, Ui, Prei en Selder blijven, maar geen aardappel gebruiken om je soep in te dikken. Hoeft bij pompoensoep ook niet: de pompoen zelf heeft zetmeel + vezels genoeg om na het pureren een dikke soep op je bord te zetten.
- binden doe je dus niet met aardappel, ook niet met graan producten zoals brood, vermicelli, rijst, maar wel met bijvoorbeeld tapioca
- vetstof : weet dat de oermens geen fles olijfolie kon kopen, dus wees zuinig met toegevoegde vetten uit een pakje (ghee) of uit een fles (alle olieën). Logischerwijze is reuzel het meest paleo vriendelijk, en het smaakt uiteraard zeer lekker in elke soep.
Hoe maak je nu paleo pompoensoep?
Gewoon door uit bovenstaand lijstje ingrediënten te kiezen en er als hoofdingrediënt pompoen aan toe te voegen. Wat smaak betreft enkele richtlijnen:
- wie houdt van zuur zoet: lichtzoete pompoen maak je lichtjes zuur met sinaasappel of appel
- wie houdt van pittig voegt allerlei curry kruiden of pasta’s toe (kan je makkelijk zelf maken, en daar zijn flink veel pompoensoep recepten goed voor inspiratie. Voorbeeld van currypasta die je eerst fijnstampt in een vijzel en dan enkele minuten laat bakken in olie in een pan: verse ui, citroengras, pepertje, korianderstengels, laoswortel, geelwortel, limoenblaadjes)
- wie houdt van extra romig kiest makkelijkerwijze voor kokosmelk, verse zelfgemaakte notenroom of roert na het koken nog een rijpe avocado door de soep.
- wie houdt van peperkoek, die brengt zijn pompoensoep verder op smaak met de peperkoek kruiden: peper, nootmuskaat, kardemom, gember, kaneel…
Wil je nog iets weten over hoe lekkere paleo pompoensoep maken: stel je vraag dan in een reactie onderaan!
Smakelijk!
Paleo Pompoensoep
Ingrediënten
- 1 eetlepel kokosolie of andere paleo vetstof olijfolie
- 1 kg pompoen
- 1 liter water
- 2 eetlepels + 1 theelepel kerriepoeder of bijvoorbeeld zelfgemaakt kerriepoeder van 2 eetlepels komijnzaadjes, 1 theelepel garam masala, 1/2 theelepel geelwortel, zaadjes van 2 peulen kardemom: fijnstampen
- naar smaak: rotszout
- naar smaak: 2 theelepels zwarte peper
- naar smaak: kokosmelk
Instructies
- Warm olie op in een soeppot, schil de pompoen, snijd in stukjes en voeg toe aan de olie. Van zodra alle pompoen in de soeppot is, kruid je met de currykruiden, peper en rotszout: schud de pot goed om, zodat alle kruiden mooi verdeelt zijn over de pompoen.
- Laat enkele minuten stoven tot de stukjes pompoen lichtjes bruinen en de aroma's van de curry goed vrijkomen. Voeg indien de pot te droog wordt wat meer (nog 1 eetlepel) olie toe.
- Ondertussen breng je water aan de kook in een waterkoker. Overgiet hiermee de gebruinde pompoenstukjes, breng aan de kook en laat sudderen tot de pompoen gaar is (10 minuten volstaat, meer mag altijd wanneer tijd geen probleem is).
- Pureer je paleo pompoensoep en voeg er tegelijk naar smaak en wens kokosmelk aan toe: is je pompoensoep te pittig door teveel peper of kerrie, voeg dan meer kokosmelk toe om de smaak te verzachten.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!