Maak de beste pompoensoep ter wereld met dit makkelijk pompoensoep recept van Piet Huysentruyt uit SOS Piet, met Piet’s geheim ingredient dat ieder thuis heeft…
Bonus: Wist je dat gister Pladijs is uitgeroepen tot Vis van het jaar 2020?
Piet Huysentruyt wist een 10 tal jaar geleden deze vis al op prijs te stellen, en serveerde er een lekkere pompoensoep bij. Zie recept helemaal onderaan.
Inhoud
Piet’s basis om je lekkerste pompoensoep te maken!

Kies uit de lekkerste 5 pompoensoep recepten van Jeroen Meus, zodat je zal genieten van een goei kom stevige soep om je goed op te warmen tijdens de winter.
Piet Huysentruyt had enkele jaren geleden een kookprogramma op de commerciële Vlaamse zender VTM waar hij “Vlaanderen leerde koken”. SOS-Piet noemde het. Kijkers stuurden Piet een email met een recept dat steevast misliep in hun keuken en vroegen Piet om raad.
Piet kwam dan ter plekke in de keuken van deze kijker voordoen hoe het recept dan wel gemaakt moest worden. Verder legde hij uit waar het misliep, waarom het misloopt en wat te doen om het uiteraard nooit meer te doen mislopen.
Zo kwam er ook een aflevering aan bod waar een zekere Miguel graag lekkere pompoensoep wilde maken, maar in zijn soeppot leek het eerder op een pompoenvijvertje met een rare pompoensmaak.
Nochtans maakte Miguel echt een basis pompoensoep: pompoen in water en bouillonblokjes laten garen en voilà, klaar. Dit zal best lekker smaken wanneer je een smakelijke pompoen kiest (lees hierover meer in welke soorten pompoen kiezen voor lekkere soep) en zelf een lekkere groentebouillon getrokken hebt. Miguel’s pompoensoep smaakte echter te waterachtig: duidelijk te veel water gebruikt.
Piet bevestigt dit onmiddellijk maar in plaats van minder water te gebruiken, gaat hij een extra grote aardappel toevoegen, Het zetmeel van de aardappel zal de soep smeuïg binden.

Kies uit 1 van deze 5 manieren om zelf de lekkerste, goedkope, snelle of de gemakkelijkste pompoenpuree te maken (de laatste techniek zonder moeilijk schillen…).
Voor extra smaak maakt Piet eerst en vooral gebruik van typische soepgroenten. Ook een zeer belangrijke keukentechniek voor meer smaak in je pot: je ingrediënten eerst aanstoven. Om deze reden stoven we zoals hier vermeld onze pompoenpuree ook altijd aan: gaat immers ongeveer even snel als koken of stomen, maar wel met extra smaak.
Pompoensoep maken in SOS Piet
- Dus… eerst de ui, wit van prei en aardappel in stukjes snijden en aanstoven.
- Daarbovenop de in stukken gesneden pompoen en ook mee laten aanstoven.
- Zo nu en dan omroeren en dan een 7tal minuten stoven tot de smaken zoals Piet dat noemt “duidelijk loskomen”. Je zal dus tamelijk snel gaan ruiken dat er een soep op het vuur staat. Goed, want wat je ruikt zal je ook proeven.
- Dan water toevoegen: hoeveel? Net zoveel tot alle groenten onder staan.
- Piet had toentertijd zijn eigen bouillonpasta in potjes, dus daar ging ook een eetlepel van bij in ongeveer 2 liter kookwater.
De combinatie sinaasappel-pompoen is gewoon een winner: zowel in deze soep, in smoothies en zelfs in confituur: lees de recepten hier!
Piet’s “geheime ingredient” … geen nootmuskaat, geen gember… maar, tromgeroffel: sinaasappels! Inderdaad, Piet slaat hier de nagel op de kop! Wanneer je immers een soep maakt, en de smaak is “niet je dat”, zelfs niet nadat je er meer zout en peper bij hebt gedaan, dan is de kans groot dat er zuur ontbreekt. Nu kan je een beetje citroenzuur toevoegen, maar om nog wat meer smaak in de soep te brengen, voegt Piet een minder zure citrus toe: dus meer extra andere smaken voor hetzelfde zuur. In de verhouding van 1 sinaasappel per 1 liter water/bouillon.
- Piet laat dan de soep een 40 tal minuten pruttelen: duidelijk langer dan onze maximum 30 minuten methode. Reden is dat hoe langer je aardappel en pompoen laat pruttelen, hoe meer natuurlijk zetmeel er vrijkomt en hoe smeuïger je pompoensoep wordt na het pureren (en dan nog 1 minuutje extra koken zodat al het zetmeel je soep zal binden)
- Piet maakte toentertijd ook reclame voor Alpro soja producten, dus roert na het pureren nog 100 ml Alpro room doorheen de soep. Trouwens de vetstof waarin Piet de soepgroenten begint aan te stoven… je raad het al, ook van Alpro soja. Maak je deze soep dus zonder de aardappel, dan is het volledig volgens de ingrediënten uit De Voedselzandloper, het dieet dat Piet begon te volgen na zijn trombose en diagnose van diabetes type 2
Kies uit 1 van deze 3 heerlijke patissonsoep recepten: de ene nog makkelijker dan de andere. Wist je dat behalve de klassieke witte ‘bisschopsmuts’, deze zomerpompoen ook te koop is in gele, groene en bonte kleuren?…
- Tenslotte zorgt Piet ook dat elk gerecht dat hij op tafel zet, er mooi uitziet, zonder het al te moeilijk te maken: gewoon wat versgehakte peterselie bij in de soep en klaar, al schudt Piet hier 10 andere serveertips uit zijn mouw..
Een makkelijke, mooi gepresenteerde en bovendien lekkere pompoensoep!
SOS Piet was duidelijk een programma waar je flink wat kon opsteken, met de nadruk op dagdagelijkse gerechten die je makkelijk in je keuken kan klaarmaken. Raar maar waar werd ondertussen TV chef Jeroen Meus met zijn programma “Dagelijkse Kost” – ondanks de naam, daarom niet steeds met alledaagse gerechten – op de nationale Belgische zender EEN alsmaar groter succes en werd SOS Piet stopgezet.
Pompoensoep recept geïnspireerd door Piet Huysentruyt
Onderaan een gelijkaardige soep zoals Piet het deed, met als verschillen:
- geen aardappel maar wel minder water: dus als eindresultaat een gelijkaardig smeuïge soep, maar wel volledig volgens het paleo dieet en De Voedselzandloper (aardappel gaat ook al snel aan je soeppot plakken, dus moet je bij je pot blijven, waar wij echter de pompoen willen schillen en fijnsnijden…)
- geen peterselie (in Maleisië te duur en dan smaakt het dikwijls ook nog superbitter in plaats van tuinfris). Wel een blaadje “daun kesum” erbij, wat vanuit het Maleisisch naar het Nederlands vertaald in “soepblad”, dus een welbekende smaak in de soep hier, en het groeit zoals je op de foto ziet gratis in onze plantenbak. Uiteraard kies je voor wat groeit in je eigen tuin of bloempot en wat je lekker vindt.
- geen Alpro producten: alhoewel De Voedselzandloper geen probleem heeft met sojaproducten, laten wij ons leiden door het paleo perspectief – dus geen blauwdruk volgens een fictieve Grok uit Mark Sisson’s verbeelding, maar wel luisteren naar je eigen lichaam en gezond verstand. Dus zo weinig mogelijk bewerkte producten met liefst geen toevoegstoffen en volgens de duurzame landbouw, net zoals dat gebeurde in het neo paleo tijdperk. Genetisch gemodifieerde soja die dan worden volgepompt met Monsanto bestrijdingsmiddelen zit om daarna in kartonnen te worden verkocht – sojamelk is immers goed zegt De Voedselzandloper – hoort daar duidelijk niet bij. Ik zeg ja voor sojamelk, zoals ze hier traditioneel in Azië gemaakt werd, zelfs al weet ik dat Cordain geen peulvruchten in Zijn Paleo Dieet toelaat (inderdaad Zijn met hoofdletter Z, wegens Cordain heeft een patent op de naam The Paleo Diet genomen zodat ieder die deze 3 woorden leest, correct zal weten dat het over Zijn Amerikaans geïnspireerd paleo dieet gaat).
- ofwel alleen ui ofwel allen prei, wegens prei bruint sneller dan ui en vermits we tijdens het bruinen de pompoen gaan schillen en versnijden, hebben we dus geen tijd noch zin om tegelijk ui + prei in het oog te houden. Is tijd voor jouw geen probleem, dan brengt ui + prei uiteraard meer smaak in de soep dan alleen ui of prei.
Smakelijk!

Pompoensoep Piet Huysentruyt
Ingrediënten
- 1/2 kg pompoen is ongeveer 1/4de pompoen hier, ze wegen hier meestal net wat meer dan 2 kilogram
- 1 grote ui
- 1/2 tot 1 eetlepel hoeveboter (klassiek) of ghee (paleo dieet) of plantaardige olie (De Voedselzandloper en vegetariërs)
- 750 ml water net genoeg tot alle groentestukjes onder staan
- naar smaak: Piet's groentebouillon begin met een halve eetlepel
- 1 sinaasappel
- notenmelk naar wens bv 10 gram cashewnoten gemixt met 100 ml water of groentebouillon - de klassieke keuken gebruikt gewoon melk of room - De Voedselzandloper kan hier ook kaas toevoegen, maar wel proeven en minder rotszout toevoegen
- naar smaak: rotszout
- naar smaak: peper van de molen
- naar wens: groene tuinkruiden
Instructies
- Warm de vetstof op in een soeppot met dikke bodem.
- Schil de ui, snijd fijn en begin aan te stoven zodat de ui rustig kan bruinen.
- Ondertussen schil je de pompoen, verwijder je de draadjes en zaadjes, snijd in kleine stukjes en begin mee aan te stoven. Roer zo nu en dan even om zodat alle stukjes kunnen bruinen. Vind je dat de soeppot te droog wordt, voeg dan wat meer vetstof toe: altijd makkelijker te weinig vetstof wat aan te vullen dan teveel vetstof uit een soep proberen te verwijderen!
- Ondertussen breng je water aan de kook in een waterkoker of breng je op voorhand reeds zelf gemaakte groentebouillon aan de kook in een sauspannetje.
- Ondertussen pers je ook al je sinaasappel uit.
- Na een kwartiertje bruinen - zonder aanbakken! - giet je het water of de zelfgemaakte bouillon over de groentestukjes. Wie PH bouillon gebruikt, roert er nu een deftige halve eetlepel instantbouillon door (lees de verpakking en proef voor de voor jou juiste verhouding).
- Giet er ook het sinaasappelsap bij, breng aan de kook en laat pruttelen tot de pompoen gegaard is (een 10tal minuten).
- Ondertussen kan je indien gewenst wat notenmelk maken door cashewnoten te mixen in een blendertje met water of zelfgemaakte bouillon.
- Ondertussen kan je ook je groene tuinkruiden fijnsnijden voor de garnering.
- Wanneer de pompoen gaar gekookt is, pureer je de pompoensoep met een staafmixer en breng verder op smaak met peper, rotszout en indien gewenst pureer je er ook notenmelk door. Wanneer je soep en zout genoeg en pittig genoeg is maar er "schijnbaar toch iets ontbreekt", dan wat meer sinaasappelsap (op Piet's advies : vers geperst uiteraard, geen zoet spul uit een karton) of enkele druppels citroensap erbij.
Piet’s pompoensoep met pladijs – De vis van dit jaar 2020!
Weet dat in Nederland schol een ander woord is voor pladijs.
Ingrediënten
- 1 flinke klont hoeveboter
- 2tal wortelen
- 1 dikke, witte stengel van prei
- 1/2 de pompoen (ongeveer 1 kg)
- 1 tot 2 aardappels
- 2 sinaasappels
- 1.5 tot 2 liter groentebouillon
- naar wens (max 200 ml) room van 35% vet
- 2 pladijsfilets
- verse tuinkruiden
Hoe pompoensoep met pladijs serveren
- Smelt hoeveboter in een brede soeppot met dikke bodem.
- Maak de wortelen fijn en begin aan te stoven.
- Snijd de prei in ringetjes en stoof mee aan.
- Daarna de pompoen in stukken snijden en mee aanstoven.
- Tenslotte de geschilde, fijngesneden aardappels toevoegen en verder aanstoven.
- Zet alle groenten onder met sinaasappelsap en groentebouillon. Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen.
- Voeg room toe en pureer.
- Snijd de filets van de pladijs in stukjes van ongeveer 3 cm. Pocheer de vis in de hete maar niet kokende soep en serveer.
- Garneer met fijngesneden, groene tuinkruiden (peterselie, koriander, bieslook of Piet’s keuze: kervel). Smakelijk!
Succulent!