Wist je dat pompoen een superfood is dat kanker kan voorkomen? Lees hier verder hoe gezond pompoen is en hoe je ervan zal genieten in lekkere recepten: zowel zoet als hartig.
Pompoen is een zeer oud gewas, dat behalve op de zuidpool op elk continent te oogsten is. Daarom is dit vruchtgewas in vele keukens terug te vinden, zowel in voorgerechten, soepen, brood, desserts, salades en allerhande hartige gerechten (curries en stoofpotjes).
Alhoewel de oogst meestal maar 1 maand duurt in de herfst, kan je de pompoen dankzij zijn dikke schil makkelijk de ganse winter door bewaren. Het enige nadeel van die dikke schil is, dat je een beetje kracht en een goed stevig (hak)mes moet gebruiken om de pompoen te schillen. Wie dikwijls zijn oven gebruikt, kan wel makkelijk een pompoen mee in de oven laten garen, zodat je het vruchtvlees makkelijk uit de schil kan lepelen.
Pompoen tijdens de oorlog en vandaag
Mijn moeder herinnert zich nog zeer goed, dat ze tijdens de tweede wereldoorlog na school thuiskwam. Na 4 uur – grootvader en grootmoeder hadden dan al hun 4uurtje genomen (grootvader had zijn eigen houtzagerij dus werkte thuis) – lagen er voor moeder 2 sneden brood opgesmeerd klaar. 2 sneden besmeerd met… pompoenconfituur!
Niet echt moeders lievelingsgerecht. En te laat: de pompoenjam was reeds in het brood getrokken, dus kon moeder deze niet meer met een mes van het brood schrapen. Misschien maar goed ook, want de extra voedingsstoffen in pompoen waren meer dan welkom tijdens de arme bezettingsjaren.
Moeder’s oorlogsverhaal illustreert:
- hoe pompoenen wel degelijk in allerhande gerechten kunnen verwerkt worden.
- dat niet iedereen van de milde, licht zoete smaak van pompoen houdt.
Nu moet gezegd: de eerste keer dat ik pompoensoep at, was ik ook geen liefhebber. Niet de schuld van de pompoen, eerder het recept dat niet in mijn smaak lag… en over smaken valt niet te twisten. Nochtans geniet ik dan weer ten zeerste van mijn pompoensmoothie voor ontbijt. Hier in Maleisië heb ik ook al dikwijls lekkere curries gegeten, waar in plaats van aardappels, stukjes pompoen in verwerkt zitten.
Samengevat kan je naar ieders smaak en voorkeur pompoen onder allerlei gezonde gerechten verwerken, waar het in de eerste plaats meer vezels, meer smeuïgheid, meer kleur en voedingsstoffen zal toevoegen. De niet overheersende smaak kan je met extra ingrediënten aanvullen en je kan zowel de hartige (soep, curries, salades) als zoete (gebak, smoothies) richting uit.
Voedingswaarde pompoen + superfood status
Pompoenen werden in Amerika reeds geteeld vanaf het begin van de landbouw en werd een belangrijk onderdeel van het toenmalige dieet.
Het vruchtgewas levert flink wat vezels en is koolhydraatarm met complexe koolhydraten, eiwitten, vitamine C, kalium en dankzij de oranje kleur flink wat vitamine A en beta-caroteen: de voorloper van vitamine A.
Het is dan ook een ideale aardappelvervanger voor mensen die het Paleo Dieet (proberen te eten volgens de blauwdruk van voor het begin van de landbouw) of De Voedselzandloper volgen. Liever pompoen dus als koolhydraatarme aardappelvervanger dan de zogenaamde "zoete aardappels" welke behalve de naam alles behalve naar aardappels smaken.
Ideale aardappelvervanger omdat je de milde, licht zoete pompoensmaak met tal van ingrediënten kan combineren. Je kan het zoet accentueren door meer zoete ingrediënten toe te voegen, of je kan de pompoensmaak naar de achtergrond duwen met meer hartige ingrediënten. Wat je altijd zal zien is de mooie, oranje kleur en de smeuïge textuur: dragers van de gezonde micronutriënten die we hierboven opnoemden.
Dokter Steven G. Pratt en Kathy Matthews beschrijven in hun bestseller "SuperFoods Rx: 14 voedingswaren die je leven zullen veranderen" pompoen als 1 van de 14 superfoods. Volgens hen voorkomt pompoen kanker. En voor alle volledigheid geven we gelijk de 13 andere superfoods mee… je zal zien dat vooral het paleo dieet hier niet bij aansluit (geen bonen, geen soja, geen havermout), De Voedselzandloper dan weer wel, behalve dan voor yoghurt):
- bonen, blauwe bessen, broccoli, havermout, soja, wilde zalm, sinaasappels, spinazie, thee, tomaten, kalkoen, walnoten, yoghurt en als 14e superfood pompoen.