Pompoensoorten

juli 16, 2016 door

Op zoek naar de lekkerste pompoensoorten? Lees hier welke soorten pompoen makkelijk het ganse jaar te koop zijn en welke je gebruikt in zoete en hartige recepten.

Pompoenen komen er in allerlei vormen, groottes en vooral ook verschillende smaken!

Het zijn rijpe vruchtgewassen uit de komkommerfamilie. Onrijpe vruchtgewassen uit deze familie worden als groenten verkocht zoals komkommer, augurk en courgette (verwarrend ook wel eens mergpompoen genaamd). Rijpe vruchtgewassen in deze familie zijn de pompoenen en meloenen (waar de wintermeloen dan weer eerder op een overjaarse, bolle courgette lijkt).

Op deze site gaan we het vooral hebben over pompoensoorten met binnenin oranje vruchtvlees zoals:

Pompoensoorten

  1. de gewone pompoen: oranje van buiten en van binnen: hoe groter hoe minder interessant van smaak, hoe droger en hoe meer vezels. Ideaal om te verwerken in hartige gerechten waar de pompoensmaak op de achtergrond mag blijven.
  2. de kabocha of Japanse groene pompoen: iets zoeter dan de Amerikaanse buttercup: groen van buiten, oranje van binnen, ideaal in zoete gerechten, mijn favoriete pompoen om een pompoensmoothie te maken
  3. de kleine, Japanse Hokkaido pompoen (Uchiki Kuri): oranje van buiten en van binnen met zachte schil die je makkelijk mee kan garen: ideaal om met zo weinig mogelijk voorbereidend werk een snelle pompoensoep te maken!
  4. muskaatpompoenen: breed geribbeld van buiten groen, oranje of donkergeel, oranje van binnen
  5. flespompoen of butternut of boterpompoen: oranje van buiten en van binnen, lijkt van vorm ietwat op een kegel uit een kegelbaan of zoals het woord al zegt: lijkt op een fles. Deze soort heeft een zeer dunne schil, dus ook deze hoef je niet te schillen. 1 tot 2 kilogram zwaar en een ietwat nootachtige smaak.
  6. spaghettipompoen: lijkt ietwat op een kleine, dikke oranje courgette: vooral leuk omdat hij na het garen als spaghettidraden uitgelepeld en zo geserveerd kan worden. Ideaal voor het paleo dieet of De Voedselzandloper als glutenvrij pasta alternatief: dus voor soepmakers vooral praktisch wanneer je een vegetarische noedelsoep wil serveren. Je kan hem natuurlijk zoals elke andere pompoen pureren met staafmixer of in je blender.

De meeste pompoenen zijn in overvloed eind oktober, begin november in de supermarkten en in je tuin (of in de tuin van je buur) te vinden. Uitzonderingen hierop zijn de flespompoen en de Japanse kabocha, die je het ganse jaar in de supermarkten kan vinden.

De meest gekende oranje pompoen waar mensen rond Allerheiligen allerhande figuren uitsnijden, is zoals hierboven vermeld meteen ook de minst lekkere… Moest hij lekker zijn, dan zou hij meteen in gerechten worden verwerkt en niet worden uitgehold voor versiering! Deze grote pompoenen bevatten bovendien flink wat vezels en smaken flauw en waterig: niet te verwonderen dat moeder niet echt blij was met de pompoenconfituur van deze toentertijd zelf gezaaide pompoen soort, die ze voorgeschoteld kreeg tijdens de tweede wereldoorlog.

Bittere pompoensoorten

Er zijn flink wat meer variëteiten dan hierboven opgenoemd, en we denken dan vooral aan de niet eetbare sierpompoenen en sierkalabassen die je in de herfst ziet verschijnen op de drempels of bloempotten rondom huizen.

Sommige gewassen uit de komkommerfamilie zijn ronduit bitter, zoals de hier gegeten bitter gourd (Latijnse benaming Momordica charantia of in Maleisië ook gekend als peria katak) en je zal wel eens een bittere komkommer gegeten hebben: daarom niet echt lekker, maar nog steeds eetbaar. Bovendien zijn zulke bitterstoffen ideaal voor een goede, gezonde spijsvertering! Jammer dat de bittere smaken uit de hedendaagse gewassen alsmaar meer worden weggeselecteerd (denk maar aan witloof dat lang niet meer zo bitter smaakt als vroeger).

Wat je tussen de groenten en fruit in de supermarkt zal vinden, is uiteraard wel eetbaar. Dus zie je iets in je supermarkt (of zaadjes in de zaadhandel) dat op een pompoen lijkt met een andere naam dan hierboven, koop er 1, maak er soep of een ander gerecht mee en laat in een reactie weten hoe het smaakt!

(Visited 4.868 times, 1 visits today)
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!