Kies uit de 2 lekkerste tomatensoep recepten van Piet Huysentruyt die ieder kan maken die water kan koken: dus genieten van een vullende kom soep met balletjes.
Onderstaand omkaderd tomatensoep recept werd door ons volledig geschikt gemaakt voor De Voedselzanloper. Komt oorspronkelijk uit Piet’s kookprogramma Smakelijk, en we laten je zien wat er veranderd is aan Piet’s oude recept uit SOS Piet.
Tomatensoep uit SOS Piet vs tomatensoep uit Smakelijk
“Verander nooit een winnend recept” … Piet Huysentruyt had in SOS Piet als eens uitgelegd hoe je de lekkerste en mooiste tomatensoep zal maken:
- met vooral verse tomaten
- met meer rode kleur en tomatensmaak dankzij tomatenketchup en tomatenpuree
- met alleen “witte” soepgroenten: wit van prei en ui, zodat en geen groen in de soep gaat (want groen en rood geeft je een onsmakelijk bruin kleurtje na het pureren).
In 2012 kreeg bon-vivant Piet – die leefde als een God in Frankrijk, en er ook nog eens flink wat flessen wijn dronk – een trombose. Nu is Piet niet de eerste die op redelijk jonge leeftijd te kampen kreeg met de typische welvaartsziekten: behalve de trombose werd ook diabetes type 2 gediagnosticeerd.
Maar Piet wil zoals iedereen genieten van het leven en lekker eten, en ging op zoek naar een lekker dieet. Dat werd het toentertijd nieuwste dieet van Antwerpse arts Kris Verburgh: De Voedselzandloper. In dit dieet ga je gerechten klaarmaken die je bloedsuikerspiegel niet doen pieken. Dit doet De Voedselzandloper door:
- geen ingrediënten gebruiken met verborgen suikers
- brood, pasta, rijst en aardappels vervangen met groenten of havermout als enige graanproduct
- meer voordeel in je maaltijd (meer groenten en paddestoelen bijvoorbeeld)
Verder:
- weert De Voedselzandloper rood vlees en
- vervangt zuivel met soja, maar laat wel gewone kaas toe.
Dit laatste was ideaal voor Piet’s sponsors (Alpro soja melk en room). Dankzij het ganse dieet verloor Piet niet alleen op korte tijd 17 kg en kon Piet aan de slag om lekkere, nieuwe recepten te creëren.
Het nieuwe (???) tomatensoep recept van Piet Huysentruyt uit Smakelijk
Dus antwoord op onze vraag: wat is er verandert aan het klassieke tomatensoep recept uit SOS Piet om het geschikt te maken voor De Voedselzandloper of voor het kookprogramma Smakelijk?
- gehakt: klassiek van rood vlees (half rundsvlees, half varkensvlees), wordt vervangen door kippengehakt
- bloem: Piet rolde zijn gehaktballetjes steeds door tarwebloem: wordt vervangen door speltbloem. Spelt is een “oergraan”, de voorloper van tarwe. Hier hadden we eigenlijk havermout verwacht, fijngemaald tot bloem.
- tomatenketchup: tot onze verbazing gebruikt Piet nog steeds ketchup, dat toch wel voor 1/4 de uit verborgen suikers bestaat. Ok: 1 eetlepel voor de ganse pot hieronder, is daarom niet veel, maar naar onze smaak en overtuiging niet nodig. Wie zoeter wil, voegt gewoon een appel toe! En voor meer kleur en tomatensmaak: gewoon meer verse tomaten langere tijd tot tomatenpasta stoven.
Dus toch wat teleurstellend wat het volgen van De Voedselzandloper betreft:
- tomatenketchup met verborgen suikers hoeft echt niet
- nog steeds aardappel in de soep (gebruik minder water en meer tomaten en je hebt zeker met room ook een uiterst smeuïge soep)
- we begrijpen dat sojaroom de sponsor pleziert. Maar pureer eens een artisanaal gemaakte (levende!) kaas doorheen je soep in plaats van (dode) fabrieksroom met allerhande stabilisatoren, toevoegstoffen en bewaarstoffen.
Je merkt het al: weinig veranderingen in het recept wat maar op 1 ding kan wijzen: verander nooit een winnend recept! En gebruik flink wat rijpe, verse tomaten! Inderdaad: deze tomatensoep is behalve lekker ook nog eens spotgemakkelijk om te maken. Smakelijk!
De beste tomatensoep van Piet Huysentruyt | Smakelijk!
Ingrediënten
- een flinke scheut olijfolie
- 2 uien Piet gebruikte in zijn recept 1 ui + 1 witte preistengel
- 1 pastinaak of 2 wortels Piet gebruikt 1 aardappel
- 10 verse tomaten Piet pelt de tomaten, wij doen dat niet
- 1500 ml groentebouillon Piet gebruikt water + 2 eetlepels van zijn PH bouillon
- voor De Voedselzandloper: 1 rode appel met schil klassiek gebruikt Piet 1 eetlepel ketchup
- 2 eetlepels tomatenpuree
Voor de gehaktballetjes
- 300 gram gehakt van kip
- peper en rotszout
- indien gewenst: speltbloem Voor de Voedselzandloper of glutenvrij: gewoon geen bloem of havermoutbloem rond de gehaktballetjes. Voor het Paleo Dieet: niets rondom de gehaktballetjes.
Voor de afwerking en smaak
- rotszout en peper
- sojaroom naar smaak en wens soja is niet paleo!, kokosmelk dan weer wel
- verse groene tuinkruiden basilicum, peterselie, bieslook, koriander...
Instructies
- Verwarm de olijfolie in een soeppot met dikke bodem. Snijd de ui fijn en begin aan te stoven.
- Ondertussen snijd je de tomaten en appel fijn en stoof nadat de uien glazig werden mee aan.
- Snijd de pastinaak (of wortels) in stukjes en voeg toe. Laat alles een 15tal minuten stoven totdat je een tomatenpasta krijgt.
- Overgiet met bouillon, roer er tomatenpuree - en wie geen Voedselzandloper volgt tomatenketchup - door. Breng aan de kook en laat een 40 tal minuten zachtjes pruttelen.
- Ondertussen kan je met peper en rotszout gekruide gehaktballetjes rollen, (voor niet paleo: indien gewenst eerst door de speltbloem - niet De Voedselzandloper, niet glutenvrij - of havermoutbloem) rollen, en gaar koken in de soep.
- Haal de gegaarde balletjes met een schuimspaan weer uit de soeppot (ze drijven immers boven) en pureer de tomatensoep. Proef en breng verder op smaak met rotszout en peper. Garneer indien gewenst met sojaroom (niet paleo, kokosroom wel) en verse, fijngehakte tuinkruiden.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!