Pompoen snijden

juli 19, 2016 door

Lees hier de 2 makkelijkste manieren om pompoen te snijden, schillen en schoon te maken, zodat je zonder in je vingers te snijden snel je pompoen zal verwerken.

 • Ofwel voor pompoenpuree eerst je pompoen garen en dan pas schillen met een aardappelmesje.
 • Ofwel met een stevig mes of hakmes snel snijden en schillen zodat je er binnen de 30 minuten pompoensoep mee zal maken.
 • Ofwel…weet dat je flespompoen (butternut pompoenen) kan kopen: deze hebben een zeer dunne schil die je niet hoeft te schillen, en verder even makkelijk te versnijden is als een grote courgette.
 • Ofwel… koop je alleen oranje, biologisch geteelde pompoenen: elke oranje schil is best eetbaar en bevat bovendien de meest uiteenlopende micronutriënten (de eventuele harde, bruine plekken wel wegsnijden).

Het voordeel van de robuuste, stevige schil van de andere pompoenen, is dat je het vruchtgewas makkelijk voor enkele maanden kan bewaren op een koele plaats. Het nadeel is dat je toch wel wat kracht zal moeten gebruiken om de
schil van een niet gegaarde pompoen te verwijderen. Bovendien wordt de schil harder naarmate de pompoen langer opgeslagen is. Dus:

 • hoe kleiner de pompoen, hoe makkelijker ermee om te gaan.
 • hoe jonger het vruchtgewas, hoe minder dik de schil: dus vers geplukt snijd en schilt makkelijker.

Wat je altijd moet doen, is de buitenkant wassen, al dan niet met een sponsje erover geschrobd.

Vuistregels om pompoenen te snijden en te schillen:

 • Werk je met een grote pompoen op een kleine snijplank, leg daar dan een dikke, vochtige keukenhanddoek onder, zodat je snijplank niet zo makkelijk gaat wegschuiven.
 • Gebruik stevig en vooral scherp snijmateriaal: ikzelf verkies een hakmes, maar een dik, stevig mes dat niet buigt is eveneens geschikt: een koksmes dus dat zeer goed in je hand ligt.

Vuistregels om pompoenen te schillen

De makkelijkste manier om een pompoen te schillen, is deze pas te gaan schillen NA het garen, zodat je daarna makkelijk de schil kan verwijderen. Ideaal wanneer je in de herfst zoveel mogelijk puree wil maken.

Wanneer je echter snel soep in 30 minuten wil maken, zal je toch eerst de ganse vrucht moeten schillen, zoals je hier kan lezen.

Pompoen snijden voor pompoenpuree

Hoe groter de pompoen, hoe beter je moet voorbereid zijn:

 • Zorg ervoor dat je een groot werkvlak hebt dat niet weg kan schuiven. Gebruik je een niet al te grote snijplank, leg daar dan een natte handdoek onder, zodat je snijplank niet te makkelijk weg zal schuiven.
 • Zorg voor een groot, scherp en vooral stevig mes dat niet kan breken. Begin met een klein schijfje onderaan weg te snijden, zodat je de pompoen stabiel kan rechtzetten op zijn bodem.

Zet je stevig mes in het midden bovenaan in de pompoen en wiggel je mes op en neer als een schommel om zo de pompoen doormidden te snijden. Schraap zoals reeds gezegd de zaden en vezels weg en snijd de helften minstens nog eens half door (dus 4 kwarten) en indien nodig nog eens half door. Dan (1) garen met de schil en daarna (2) schillen als volgt:

(1) Garen met de schil:

 • ga je roosteren, dan hoef je na het verwijderen van de pitten de pompoenen niet verder te halveren: gaar ze in een lichtjes ingevette braadpan in de oven (een pompoen is gaar wanneer je er met een vork makkelijk kan doorprikken)
 • ga je stoven, koken, stomen of garen in de microgolfoven, snijd je pompoen dan in minstens 8 stukken.

(2) Na het garen wat laten afkoelen zodat je je handen niet zal verbranden wanneer je de pompoenstukken gaat schillen: dit is zo makkelijk omdat je gewoon met een klein aardappelmesje de schil van de gare vrucht kan trekken.

Pompoen snijden voor pompoensoep in 30 minuten

Pompoen snijden

 • Ikzelf gebruik steeds een hakmes (kliever). Kies een pompoen van maximaal 2 kilogram en snijd half door. Verwijder zaden en vezels.
 • Leg de pompoen met de snijkant naar omlaag op je werkvlak (dus alles ligt stevig plat) en snijd met het hakmes de schil weg van boven naar onder: duw steeds je hakmes van je weg, zodat je nooit in je eigen lijf kan snijden!
  Pompoen schillen 
 • Is dit te moeilijk, halveer dan de helften in kwarten en halveer die nog eens. Leg dan de halve manen met een snijkant op je werkvlak en snijd met je hakmes de schil weg van boven naar onder.
 • Snijd daarna in kleinere stukjes die je onmiddellijk na het versnijden al begint te stoven in een pan of te koken in een pot met kokend water.
(Visited 9.715 times, 3 visits today)
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!