Moeder’s ouderwetse bloemkoolsoep = Gezond Genieten zoals op restaurant

december 25, 2016 door Leave a Comment

Maak deze beproefde klassieker uit mijn moeders keuken: de allerlekkerste bloemkoolsoep maak je gezond zonder room maar wel net zo lekker als op restaurant.

Zalig Kerstfeest! (voor wie dit vandaag 25 december 2016 leest…)

Moeder had niet alleen het geluk (lees hard werken) om in de persoonlijke keuken van haar werkgever ook de maaltijden klaar te maken, maar had van thuis uit ook nog alle groenten vers uit de tuin van haar ouders ter beschikken (lees opnieuw hard werken). Ikzelf kon me uren uitleven in mijn grootouder’s tuin: allerlei groene blaadjes plukken om de kippen eten te geven en stiekem een veels te jong worteltje uittrekken om de konijnen eten te geven…

Gezonde Bloemkoolsoep

Verse bloemkool uit de tuin maakt de beste bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep met spek

Op zoek naar de lekkerste bloemkoolsoep? Dit bloemkoolsoep met spek recept is zo simpel dat ieder het kan maken! Ook snel klaar, dus genieten in 30 minuten.

Mijn grootouders waren, zoals ook hun buren toentertijd, zelfvoorzieners: er werd flink wat geoogst in de zomer om in te maken, zodat de ganse kelder en voorraadkamer vol stond met gesteriliseerde groenten, confituur en zwarte bessensiroop voor bij in de Trappist van Westmalle 🙂

Moeder heeft duidelijk de liefde voor het koken met verse producten overgehouden. Een groentetuin onderhouden is duidelijk niet haar lievelingsjob (vader was duidelijk de tuinman en geen wonder dat ook ik dat dan weer graag doe), al moet gezegd dat moede’s groene vingers duidelijk hun sporen nalaten in haar bloempotten gevuld met kleurrijke bloemen en flink wat vruchtendragende aardbeien.

Wie het geluk niet heeft van zelf een eigen tuin te hebben maar in België woont, die heeft alvast de keuze uit de allerbeste Belgische bloemkool, in seizoen:

 • vroege teelt wordt geoogst vanaf half juni tot half juli en
 • de gewone bloemkolen worden vers aangevoerd vanaf eind augustus tot eind november.

Gezonde bloemkoolsoep

 • Champignonsoep maken

  Romige Champignonsoep Zonder Room en zonder aardappel maak je met… bloemkool! En je zal versteld staan hoe weinig champignons nodig zijn voor lekkere soep.

  In plaats van de soep klassiek te binden met aardappels, laat moeder de aardappels achterwegen en verwerkt gewoon meer bloemkool in de soep: koolhydraatarm dus.

 • In plaats van room gebruikte moeder toen wij klein waren verse melk “van bij den boer”. Ik herinner me nog al de keren dat ik met een melkkan naar de boer wandelde en daar soms nog warme, net gemolken melk in de melkkit gegoten kreeg. Mijn nonkel vond het dan weer een uitdaging om de melkkit zonder deksel rond te zwieren boven zijn hoofd zonder er een druppel melk uit de kit liep… En wanneer er geen verse melk in huis was (lees een miezerige regendag waar je geen hond zou doorsturen, laat staan je kinderen of jezelf) dan greep moeder naar een blik geëvaporeerde melk (want daar maakte ze dan weer het lekkerste diepvries roomijs mee…).
 • In plaats van bouillonblokjes of andere toegevoegde smaakstoffen uit pakjes en zakjes: gewoon meer bloemkool gebruiken dan water en je zal genieten van een heerlijke roomsoep.

Smakelijk!

Moeder’s bloemkoolsoep recept

Moeder's bloemkoolsoep recept

Moeder's ouderwetse bloemkoolsoep = Gezond Genieten zoals op restaurant

https://www.pompoensoep.com
Maak deze beproefde klassieker uit mijn moeders keuken: de allerlekkerste bloemkoolsoep maak je gezond zonder room maar wel net zo lekker als op restaurant.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 25 min
Gang Soep
Keuken Klassiek, Koolhydraatarm, Moeder's keuken
Porties 4

Ingrediënten
  

 • 2 theelepels olijfolie
 • 1 theelepel hoeveboter
 • 2 knoflookteentjes
 • 1 ui 80 gram
 • 1 bleekselderstengel 40 gram
 • 400 gram bloemkool
 • 750 ml water
 • rotszout en peper naar smaak
 • naar smaak 3 tot 6 eetlepels geëvaporeerde melk
 • een of 2 snuifjes nootmuskaat

Instructies
 

 • Snijd de knoflookteentjes, de ui en de selderstengel fijn.
 • Neem een brede pan of wok, doe er de olie, hoeveboter en fijngesneden knoflook in en laat een minuutje stoven tot het aroma van de knoflook vrijkomt.
 • Voeg de ui en de selder toe en laat een 4 tal minuten meestoven, tot ze zachter worden.
 • Ondertussen snijd je de bloemkool in stukjes en voeg daarna met het water, wat rotszout en peper bij de zachtgestoofde ui en selder. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen op een klein vuurtje tot de bloemkool gegaard is.
 • Pureer je bloemkoolsoep met de staafmixer, proef en voeg naar smaak en wens geëvaporeerde melk, rotszout, peper en nootmuskaat toe.

 

(Visited 10.097 times, 7 visits today)
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!


*


The maximum upload file size: 2 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.