Bloemkoolsoep met Spek – Verdomd Lekker en Makkelijk

december 19, 2016 door Leave a Comment

Op zoek naar de lekkerste bloemkoolsoep? Dit bloemkoolsoep met spek recept is zo simpel dat ieder het kan maken! Ook snel klaar, dus genieten in 30 minuten.

En we hebben je gewaarschuwd: je zal je naderhand afvragen waarom je geen dubbele portie hebt klaargemaakt… Inderdaad: zelfs een aanrader voor op een makkelijk, snel en uitermate lekker kerstmenu of enig ander feest!

Bloemkoolsoep met spek

Hoe gezond is bloemkoolsoep met spek?

Hint: koolhydraatarm…

Ok, je bent op zoek naar een lekker, romige soep, maar je wil geen calorieën van room en je wil geen massa koolhydraten van aardappelen?

Seldersoep

Lijst van 10 seldersoep recepten met als makkelijkste en goedkoopste grootmoeder’s seldersoep met slechts 3 ingrediënten: selder + aardappel + reuzel… yummies!

Wel, mijn grootouder’s geheim om zonder room toch een heerlijke roomsoep te maken:

 • aardappels… maar ik zei net dat we dat even niet gingen doen 🙂
 • reuzel oftewel spekvet en zoals in elk goed klassiek restaurant: echte hoeveboter.

Lekker eten is makkelijk, wanneer je begint met een lekkere basis. Vooraleer ook maar aan soepgroenten te denken die je lekker zal bruinen of in vetstof voor een bom aan extra smaken in je soep… De keuze van je vetstof niet verwaarlozen! Allemaal leuk die geraffineerde olie uit een fles, maar geraffineerd is een ander woord voor : ook geen smaak meer!

Dus koop jezelf zo gezond mogelijk spek, bak het in een pan krokant zodat je het spekvet kan gebruiken als basis voor de lekkerste soepen.

Broccoli bloemkoolsoep

Wist je dat je met spek elke soep snel superlekker zal maken? Je lekkerste broccolisoep maak je met slechts 5 ingrediënten: LEKKER, SNEL en MAKKELIJK!

Verdomd lekker zo bloemkoolsoep maken met spek? Ge moogt gerust zijn! 🙂 Welk spek koop je dan? Geen spekjes uit de supermarkt met smaak en bewaarstoffen. Mijn vader stuurde me steeds naar de beenhouwer om een stuk buikspek. Niet zomaar een beenhouwer, wel de beste beenhouwer van het dorp.

Niet zomaar de reeds kant en klaar gesneden spekjes die je in sommige supermarkten ziet voorbijkomen. Vader klaagde meerdere malen dat er toch verdomd zoveel water in plaats van vet uit het vlees van de supermarkt in de pan vloeide. Uiteraard heeft niet ieder de luxe gehad – lees: verdomd hard werken om toch vlees op de plank te krijgen- om zelf varkens vet te mesten: dus niet iedereen weet hoe echt varkensvlees en buikspek smaakt

Dus: ga op zoek naar de beste beenhouwer in je streek die nog op artisanale wijze gezonde varkens kweekt. Verwacht geen gezond stuk vlees van dieren die ongezond opgefokt worden… logisch toch?!

Afvallen, cholesterol, koolhydraatarm, vetarm

Oja: de hint hierboven was …koolhydraatarm!

Pompoenpuree maken

Ook Pascale Naessens kookt makkelijk en koolhydraatarm, zoals pompoenvinken omwikkelt met spek. Dus waarom geen pompoen stoven met spek tot hartige pompoenpuree!

Voor wie Pascale Naessens nog niet kent (of wie van het oorspronkelijke boek van Atkins alleen maar onthoudt dat je veel slagroom en eieren moet eten in dat dieet)… Afvallen lukt bij velen wanneer ze koolhydraatarm beginnen te eten (inderdaad: eieren en slagroom zonder suiker = koolhydraatarm).

Dat “koolhydraatarm eten” = afvallen, geldt alvast ook voor mij. Ik mag flink wat dierlijk vet eten, zonder koolhydraten (en zonder toegevoegde suikers) uit brood, aardappels, rijst of pasta blijf ik afvallen. Maar ieder mens is anders: wat werkt voor mij, werkt daarom niet voor jou. Net zoals mijn schoenmaat waarschijnlijk niet voor jou zal werken 🙂

Nu: wanneer ik door de bol ga met dierlijke vetten, dan gaat alvast mijn totale cholesterol duidelijk de hoogte in, zonder dat ik er dik van word.

Bloemkoolsoep gezond

Mijn “spekvet” grootouders waren alles behalve dik, en hoorde ik nooit klagen over cholesterol. Je vraagt je af of “cholesterol” toentertijd al wel “bestond”? Wel, de eerste keer dat ik van cholesterol hoorde praten, was toen mijn “spek-etende” vader voor het eerst een cholesteroltest deed. Volgens de toenmalige statistieken was zijn cholesterol torenhoog. We vreesden dat hij nog maar een paar maand te leven had, tenzij er drastisch zou ingegrepen worden. Vrees is een machtg wapen in de marketingwereld … 🙁

Pompoensoep met spekjes

Maak deze beproefde pompoensoep met spekjes in slechts 1 pot of pan, zodat je met een minimum aan afwas zal genieten van een lekkere, romige maaltijdsoep.

In diezelfde periode kwam Becel aanzetten dat hun margarine (een potje in een laboratorium kunstmatig geharde olie) “goed was voor hart en bloedvaten”. In diezelfde periode werd ook “het vetarme dieet” gepromoot. Met als gevolg dat onze ganse familie vanaf toen een vetarm dieet volgde en vader’s cholesterol weer “normaal” werd, wij met gewone margarine, vader met zijn speciaal potje Becel… Ikzelf ben toentertijd brood gaan eten zonder boter en zonder margarine (‘k vond dat spul echt erbarmelijk vreselijk smaken).

Abnormaal dat sinds diezelfde periode het aantal mensen met welvaartsziekten alsmaar begon te stijgen. En nog gekker dat nu – een 40 tal jaren later – de Becel producenten hoeveboter onder hun margarine beginnen te mengen.

En nog gekker dat het ook ongeveer dezelfde 40 jaar duurde vooraleer ik doorhad dat brood me ziek maakt (glutenintolerantie), maar dat is een ander verhaal 🙂 Maar wie zich afvraagt waarom ik zoveel pompoen eet?… Wel: pompoen is mijn makkelijkste en snelste broodvervanger voor ontbijt 🙂

Conclusie voor alles wat met gezonde voeding te maken heeft:

 • kwaliteit: spekvet is zoals elk ander voedingsmiddel pas gezond, wanneer het gezond gekweekt is van een varken dat eet en beweegt zoals je dat van een varken zou verwachten. Eet gezond voedsel en neem een voorbeeld aan je gezonde voorouders of eet anders dan je ongezonde voorouders.
 • kwantiteit: zoals met geneesmiddelen en vergif, zo ook met voeding: de dosis is belangrijk! Overdaad schaadt en tekorten zijn ook nergens goed voor. Eet zo gevarieerd mogelijk want eenzijdig voedsel leidt tot tekorten.
Champignonsoep maken

Romige champignonsoep zonder room en zonder aardappel maak je met… bloemkool! En je zal versteld staan hoe weinig champignons nodig zijn voor lekkere soep.

Koolhydraatarme bloemkoolsoep met spek maken

 • Klassiek gaat in elke gepureerde soep een aardappel: rijk aan koolhydraten, waardoor het zetmeel de soep mooi smeuïg zal binden. Bloemkool is een geweldige koolhydraatarme aardappelvervanger.
 • Flink wat bloemkool = flink wat extra groenten voor mensen die anders niet veel groenten eten.
 • Margarine komt er bij ons niet in huis, dus alvast geen ongezonde, geharde olieën of transvetten mee in onderstaande soep.
 • En je bent gewaarschuwd: lekker spek maakt elk gerecht gewoon 1.000.000 keer lekkerder 🙂 Zelfs geen bouillon nodig, dus ieder die aan een ongezond bouillonblokje denkt wanneer het woord bouillon voorbij komt: niet nodig!!!

Smakelijk!

Bloemkoolsoep met Spek - Verdomd Lekker en Makkelijk

https://www.pompoensoep.com/
Op zoek naar de lekkerste bloemkoolsoep? Dit bloemkoolsoep met spek recept is zo simpel dat ieder het kan maken! Ook snel klaar, dus genieten in 30 minuten.
Geef je Stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Soep
Keuken Glutenvrij, Klassiek, Koolhydraatarm, makkelijke recepten
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 1 snede gerookt spek: in kleine stukjes gesneden
 • 1 theelepel ongezouten hoeveboter
 • 1 knoflookteentje
 • 1 sjalot 15 gram: fijn snijden wanneer het spek staat te bakken
 • 1/2 de wortel 80 gram: in kleine stukjes snijden wanneer het spek staat te bakken
 • 1/2 de stengel 40 gram bleekselder: in kleine stukjes snijden wanneer het spek staat te bakken
 • 200 gram bloemkool: in kleine stukjes snijden wanneer het spek staat te bakken
 • 1 eetlepel maïzena
 • 2 tot 4 eetlepels melk
 • 375 ml water
 • rotszout en peper naar smaak

Instructies
 

 • Verwarm een pan en bak er de spekjes in tot ze goudbruin kleuren. Verwijder de spekjes weer uit de pan maar laat het spekvet in de pan.
 • Voeg de hoeveboter toe, het knoflookteentje, de sjalot, wortel en selder. Laat ongeveer 5 minuten stoven totdat de sjalot zacht is.
 • Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en laat een 3 tot 5tal minuten meestoven tot de roosjes zacht worden.
 • Roer de maïzena met de melk tot een klontervrij papje, roer er het water door en giet bij in de pan.
 • Breng aan de kook, kruid met peper en rotszout en laat een 5tal minuten verder pruttelen tot alle groenten gaar zijn.
 • Pureer je bloemkoolsoep met een staafmixer, garneer met spek en serveer heet.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

(Visited 5.038 times, 1 visits today)
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Rating recept
*

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.