Wist je dat je aardappelsoep moet… bakken? 3 lekkere recepten!

december 16, 2016 door Leave a Comment

Kies uit deze 3 aardappelsoep recepten zodat je Goedkoop zal Genieten van een klassieke kom soep: dik, romig, lekker: dus net wat je wil wanneer je thuiskomt!

Romig zonder slagroom, dus gezonder en weeral wat geld uitgespaard want alweer een ingredient minder. Nog leuker om een overschot aan gekookte aardappels lekker weg te werken.

Aardappelsoep

Hoe aardappelsoep maken

Het geheim van een lekker aardappelsoep recept is… bakken! Inderdaad, wie al eens aardappelpuree gemaakt heeft, die kent het verschil tussen:

 • gewoon gekookte aardappels pureren met boter of
 • eerst de gekookte aardappels bruin bakken in boter en daarna pas pureren.

Wie nog nooit aardappelpuree gemaakt heeft door eerst de aardappels te bakken… , tijd om het uit te proberen, je zal verrast zijn van de extra lekkere smaken in je puree!

Aardappelsoep recepten

Wat je ook doet, je moet dus iets bakken gaan bakken in je recept. Goedkoopst is flink wat uien te bruinen en daar de aardappels bij in te bakken. Evenzeer lekker is eerst wat spek te bakken zodat het spekvet vrijkomt, en je daar dan verder je aardappels in gaat bakken.

Savooisoep

Breng extra smaak in je aardappelsoep met winterse savooikool: goedkoop en lekker!

1. Aardappelsoep maken met flink wat ui

 1. Bak 3 uien bruin in een klont hoeveboter in een brede pot met dikke bodem.
 2. Schil 300 gram aardappels, snijd in kleine stukjes en roer door de uien. Kruid met wat peper en rotszout en laat bakken tot de aardappels ook wat bruinen.
 3. Overgiet met 1/2 liter water tot alle groenten net onder staan, voeg een snede gerookt spek toe, breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen.
 4. Haal het spek weer uit de pot, pureer de soep, voeg indien de soep te dik is wat volle melk toe en breng verder op smaak met peper en rotszout.
 5. Breng opnieuw aan de kook en laat je soep nog een minuut doorkoken, zodat het vrijgekomen zetmeel uit de gepureerde aardappels je soep extra zal binden.

2.Aardappelsoep met spekjes

Vervang ui door prei voor een subtielere smaak en vervang de savooikool van hierboven met broccoli, en je hebt alweer een heerlijke soep met aardappel!

In het vorige recept gebruikten we gerookt (dus gegaard) spek uit de charcuterie afdeling. Nu vertrekken we met rauw spek, dus uiteraard eerst bakken en zo verder werken:

 1. Bak voor een 5tal minuten spekvet uit 100 gram fijngesneden, rauw spek.
 2. Ondertussen schil je 300 gram aardappels en 1 ui en snijd in stukjes. Wanneer er genoeg vet in de pot is, ga je de ui en aardappel mee bakken – al dan niet met 1 theelepel paprikapoeder – tot de ui gebruind is (een 7tal minuten).
 3. Overgiet met ongeveer 500 ml water en indien gewenst een scheutje sherry (of Chinese kookwijn of droge witte wijn of witbier), breng aan de kook en laat een half uurtje verder sudderen.
 4. Pureer de soep met het spek, breng opnieuw aan de kook zodat jet zetmeel de soep meer kan indikken en breng verder op smaak met peper en rotszout.
 5. Serveer met een schijfje citroensap en vers gehakte peterselieblaadjes voor 2x een frisse toets.

3. Aardappelsoep maken met wat je maar in huis hebt

Aardappelsoep met appel en kaas

Wortelsoep maken

Je zal verrast staan hoe je met zoete wortelen en lichtzure appels de lekkerste soep zal maken… !

Het is winter, dus wat we in huis hebben zijn behalve pompoen ook appels: het geheim van een lekkere, gepureerde soep is dikwijls een stuk verse appel, zoals je al in meerdere soep recepten op onze site zal gemerkt hebben.

Je kan behalve ui ook prei, sjalot en knoflook mee in je aardappelsoep verwerken. Hoe meer verschillende ingrediënten uit de uienfamilie, hoe meer verschillende smaken in je soep.

Wat kruiding betreft gewoon zoals in bovenstaand recept wat paprikapoeder en wat tijm. Uiteraard gaat kerriepoeder en appel goed samen en nootmuskaat met aardappel is ook steeds een winner.

De meeste smaak komt uiteraard uit het bruinen van de ui en de aardappels, maar ook het restje kaas en het tikkeltje mosterd zijn niet te onderschatten smaakmakers in deze soep.

Koop gewoon een goedkoop overschotje kaas en je kan er elke soep na het pureren extra mee op smaak brengen. Kaas bevat door de schimmels uitermate extra smaken en is eigenlijk “lekker” zout: veeeeeel gezonder dan een bouillonblokje! (kaas is zelfs een aanrader in De Voedselzandloper, maar die proberen dan weer aardappels uit je dieet te schrappen…)

Smakelijk!

Aardappelsoep

https://www.pompoensoep.com
Kies uit deze 3 aardappelsoep recepten zodat je Goedkoop zal Genieten van een klassieke kom soep: dik, romig, lekker: dus net wat je wil wanneer je thuiskomt!
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 35 min
Gang Soep
Keuken Glutenvrij, Klassiek
Porties 4

Ingrediënten
  

 • 6 kleine aardappels 500 gram
 • 2 uien 100 gram
 • 1/2 de appel 100 gram
 • een klontje hoeveboter
 • een scheutje olijfolie
 • een snuif paprikapoeder
 • een snuifje gedroogde tijmblaadjes
 • 600 ml water kokend indien gewenst
 • een overschotje echte kaas indien glutenvrij: Boursin, smeltkaas, Ziz-kaas... ik heb ongeveer 20 gram oude Cheddar kaas in deze soep geraspt
 • mosterd naar smaak 1/2 theelepel Dijon mosterd
 • peper naar smaak
 • rotszout naar smaak

Instructies
 

 • Snijd de uien fijn.
 • Smelt de hoeveboter in een brede soeppot, giet er een scheutje olie bij en begin er de uien in te bruinen.
 • Schil ondertussen de aardappels en snijd in kleine stukjes (zo klein mogelijk om zo snel mogelijk te werken). Voeg bij de gebruinde ui, roer goed om en laat ook wat mee bruinen.
 • Snijd de appel zo klein mogelijk, doe bij de aardappels en de uien, strooi er wat paprikapoeder, peper, rotszout en tijm over, zet een deksel op de pot (liefst doorschijnend zodat je makkelijk ziet dat je pot niet droogkookt) en laat een 15 minuten op een zeer laag vuurtje stoven. Schud zo nu en dan omzodat niets aan de bodem gaat aanbakken en zorg ervoor dat de pot niet droogkookt: voeg indien nodig enkele lepels water toe.
 • Wanneer de aardappels gaar zijn, voeg je het water toe en pureer tot soep.
 • Breng opnieuw aan de kook en laat een minuutje pruttelen onder voortdurend roeren zodat de soep extra zal indikken.
 • Breng je aardappelsoep verder op smaak met kaas, mosterd, rotszout en peper (in die volgorde).

 

(Visited 320 times, 1 visits today)
0
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!


*


The maximum upload file size: 2 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.