Zin in een lekkere wintersoep?
Wist je dat je met savooikool ook lekkere savooisoep kan maken? Je zal verrast zijn hoe je deze makkelijke koolsoep als voorgerecht zal serveren… lekker voor karbonades met eenvoudige salade.
Voeg wat minder water toe, en je hebt eigenlijk een heuse aardappelpuree met savooikool gemaakt. Vlees en salade erbij: en je hebt alweer gegeten!
BONUS: je lekkerste wintersoep met savooikool en spek à la Jeroen Meus!
En nu we het toch over een soep met een koolsoort hebben… Zullen we hieronder ook even uitweiden over het koolsoepdieet. En waarom je het best niet volgt!
Inhoud
- 1 Wat is savooikool?
- 2 Hoe savooikool klaarmaken?
- 3 Bonus: warme wintersoep! Savooisoep maken à la Jeroen Meus
- 4 7 redenen waarom we het koolsoepdieet niet aanraden
- 4.1 1. Het koolsoepdieet is naïef
- 4.2 2. Het koolsoepdieet is een korte termijn dieet
- 4.3 3. Het koolsoepdieet is echt niet vol te houden
- 4.4 4. Die witte koolsoep is niet echt genieten
- 4.5 5. Er bestaan zovele makkelijkere alternatieven
- 4.6 6. Maak het niet te simpel en ook niet te ingewikkeld
- 4.7 7. Ieder mens is anders
- 4.8 Besluit:
- 5 Hoe maak je je lekkerste savooisoep?
- 6 Wist je dat deze Oh Zo Lekkere Savooisoep: zelfs je haters in Liefhebbers zal omzetten?
Wat is savooikool?
Savooikool is zoals boerenkool een kool met een gebobbeld blad. En net zoals de boerenkool kan ook de savooikool de ganse winter door op het veld blijven staan wegens goed vorstbestendig. Ze boeten na een lange vorstperiode wat smaak betreft wel wat in voor de boerenkool. Anderzijds zijn het heuse kolen, en geen bladeren aan een stengel zoals de boerenkool.
Savooikolen groeien bovendien ook op lichte bodems, wat ze een aan te raden wintergroente maken voor je tuin, samen met boerenkool en spruitjes.
Hoe savooikool klaarmaken?
Zoals we hierboven al vermeldden: savooikool verwerk je het makkelijkst door aardappelpuree tot savooistoemp. Een typisch wintergerecht dat we als kind met plezier aten, met een schep mosterd en gebakken spek of een lekkere gebakken worst van bij de beste beenhouwer uit het dorp. Met een kuiltje in het midden van de savooipuree om de saus gemaakt van de jus van de gebakken worst in te gieten…
Je kan er ook flink wat meer groenten aan toevoegen en lekkere hutsepot mee maken. Of een heuse wintersalade met pompoen.
Of doe inspiratie op bij Linda zij Kookt: en maak haar stamppot met savooikoolbladeren in plaats van boerenkool.
Of zoals Jeroen Meus het serveert: savooikool met kaassaus en gekookt aardappels. Savooikool klaarmaken doet Jeroen simpelweg als volgt:
- Buitenste bladeren van de kool verwijderen en de rest van de koop versnipperen
- Gaar koken in water met wat baksoda, zodat de kool haar groene kleur behoudt en beter verteert.
Zoals met elke kool: nooit langer dan 10 minuten koken, anders wordt de kool niet echt lekker meer om te eten… Een fout die velen doet kokhalzen bij platgekookte bloemkool, spruitjes of de koolsoep van het koolsoepdieet.
Bonus: warme wintersoep! Savooisoep maken à la Jeroen Meus
De makkelijkste savooisoep uit Dagelijkse Kost maak je ongeveer zo:
Ingrediënten:
- 1 klont hoeveboter
- 3 uien
- enkele knoflookteentjes
- prei
- kruid naar smaak met selderzout, peper en muskaatnoot (Jeroen gebruikt geen selderzout maar voegt selder toe als soepgroente)
- 1 savooikool (begin met de buitenste bladeren en gebruik net zoveel tot je soeppot vol is)
- 2 grote aardappelen
- kruidentuiltje van tijm en laurier
- bouillon (3 liter)
- naar smaak na het pureren: 1 eetlepel lekker pittige mosterd
- ham of krokant gebakken spek
Hoe klaarmaken: lekker genieten met krokant gebakken spek!
- Smelt de boter in je soeppot.
- Schil de uien, snijd in grove stukken en begin aan te stoven.
- Schil enkele knoflookteentjes, plet onder een hakmes en voeg toe bij de uien.
- Snijd de gewassen preistengel in ringen en voeg toe.
- Kruid met selderzout, peper en muskaatnoot.
- Schil de aardappels, snijd in stukken en voeg toe.
- Snijd de bladeren van de savooikool fijn en voeg toe tot je pot vol is. Wie wenst kan apart de binnenste, fijngesneden blaadjes blancheren voor de garnituur.
- Voeg een kruidentuiltje toe.
- Overgiet met bouillon tot alles goed onder staat . Breng aan de kook en laat een kwartiertje pruttelen: tot alles zachtgekookt is.
- Haal je kruidentuiltje uit de soeppot. Pureer met de staafmixer. Proef en voeg naar smaak meer zeezout en mosterd toe.
- Jeroen garneert met fijngesneden ham. Maar voor dit soort wintersoep verkiezen we heet gebakken spek.
7 redenen waarom we het koolsoepdieet niet aanraden
En wat je dus wel kan doen om je beter in je vel te voelen 🙂
1. Het koolsoepdieet is naïef
Het is bovendien ook verschrikkelijk ouderwets en het is verre van aantrekkelijk en het is allang achterhaald. Niet dat alles nieuw moet zijn, integendeel: het paleo dieet is oeroud en welvaartsziekten zijn nieuw… dus nieuw is niet altijd beter.
Maar net zoals savooikolen worden witte kolen niet zo heel veel meer gegeten onder de jongere generatie, dus alvast niet iets waar je op zit te wachten wanneer je zin hebt in iets lekkers.
2. Het koolsoepdieet is een korte termijn dieet
Zoals je hier kan lezen volg je het koolsoepdieet:
- zodat je er snel beter zal uitzien voor een speciale gelegenheid – zoals een bruiloft- of
- om je te motiveren nog meer en vooral blijvend gewicht te verliezen.
- Plus het is ook nog eens spotgoedkoop.
Uiteraard is het koolsoepdieet spotgoedkoop: je maakt 1 grote pot soep, en gaat daar de rest van de week van leven…
Kan jij echt 1 week verder met 1 en dezelfde pot soep? Ik alvast niet, tenzij het weer oorlog zou zijn natuurlijk.
- Met alle info die tegenwoordig te vinden is over gezond leven en wat er niet mag of wel mag, wat er niet kan of wel kan,
- met alle diëten waar je het bos door de bomen niet meer kan zien,
- met zoveel mensen die wel of niet té dik of té zwaar zijn en hopeloos op zoek zijn naar een manier hoe hun overtollig vet zonder al te veel te moeten doen als sneeuw onder de zon te zien verdwijnen…
… is bij wijze van spreken alles welkom:
- wat niet té veel moeite vraagt,
- niet té veel tijd vraagt en
- zeker niets kost.
Dus: wil je snel even “verhongeren” om een paar kilo’s te verliezen zonder je verder te verdiepen in gezondere alternatieven om af te vallen, dan lijkt het koolsoepdieet wel wat… maar:
3. Het koolsoepdieet is echt niet vol te houden
Dieten is niet alleen gewoon resultaten willen zien en zo snel mogelijk nog wel.
Je moet ook open staan om gezonder te willen/kunnen gaan leven en met al die triggers elke dag en al die regeltjes wat je zeker gedaan moet hebben voor je ….. jaar bent, kan ik begrijpen dat het best wel moeilijk is om je ogen hiervoor te sluiten vooral als je een drukke baan met daarnaast nog een druk gezin of een druk sociaal leven hebt. Er is altijd tijd té kort. En voor je het weet, is het té laat.
Op de eerste plaats, moet je eigenlijk naar je lichaam luisteren maar dat kost tijd en dat hebben flink wat mensen die dagelijks in de mallemolen meedraaien niet.
In die mallemolen kennen we mensen die het koolsoepdieet uitgeprobeerd hebben. Sommigen werden ziek op het werk en deden niets anders dan overgeven en/of hadden diarree, anderen verloren vrij snel kilo’s en bleven hiermee verder doen tot ze ook ziek werden omdat ze te éénzijdig bezig waren. Hun humeur liet veel te wensen over. Resultaat: in no-time hadden ze hun kilo’s terug en voelden zich nog rotter dan ervoor.
Kokhalzen, er echt ziek, belabberd en lijkwit uitzien…Het is dus logisch dat je vermagert als je constant over moet geven of op het toilet moet zitten. En of dit nu goed is voor je lichaam? En zonder blijvend resultaat….
Dus: succesvol afvallen of je gezonder in je vel voelen zitten is niet alleen een kwestie van je gezond verstand aan te zetten. De kwestie is vooral om het vol te houden en door te zetten en om het toch leuk te houden en om niet het gevoel te hebben dat je constant moet leven met de achterliggende gedachte dat je eigenlijk op “een soort van” dieet bent.
4. Die witte koolsoep is niet echt genieten
Simpel: een kool die je meer dan 10 minuten laat koken, gaat onaangename geuren vrijgeven: zwavelgeuren.
Een snel gekookte broccolisoep is ten zeerste lekker, maar een alsmaar weer opgekookte koolsoep wordt telkenmale minder en minder lekker om te drinken.
5. Er bestaan zovele makkelijkere alternatieven
En dan hebben we het niet over bijvoorbeeld al die andere lekkere en snel klare broccolisoepen en bloemkoolsoepen die je in de fotootjes op deze pagina ziet voorbijkomen…
Er bestaan gemakkelijker opties om over te schakelen met een gezond verstand naar gezond eten. Begin met de juiste combinaties!
Dat kost geen tijd, geen geld en je blijft er vrolijk van.
Daarna ga je nog een stap verder door geleidelijk de verkeerde koolhydraten uit te schakelen en voor je het weet, zit je in een ander lichaam en voel je je stukken beter, energieker en dat overgewicht begint te slinken en je bent helemaal niet meer bezig met “een dieet”. Het wordt een levensstijl, een gezonde dan nog wel.
6. Maak het niet te simpel en ook niet te ingewikkeld
Je kent de reclame wel over dat éne wondermiddel waarmee je al je zorgen – kilo’s in dit geval – kan wegslikken…
En je geraakt er misschien net zo onwijs van als ik, met al die gezonde groepen die mekaar hier en daar flarikant tegenspreken: vegetariërs, veganisten, koolhydraatarm eten, vetvrij eten, caloriearm dieet, paleo dieet, De Voedselzandloper… En ieder denkt het bij het juiste eind te hebben….
Het is echter allemaal niet zo simpel om dat ene wondermiddel uit te proberen, of je bij de ene of andere groep aan te sluiten, en dan gewoon afwachten tot wat bij al die anderen werkt, ook bij jou begint te werken… 🙂
Maar: voor wie dat werkt, die heeft duidelijk gelijk voor haarzelf of hemzelf en heeft het klaarblijkelijk simpel.
Wat ons bij het laatste puntje brengt: iedereen moet voor zichzelf proberen uit te maken en te ervaren bij welke manier van eten/leven hun lichaam en geest optimaal functioneert, zonder echt 100% bij een bepaalde groep te moeten behoren.
7. Ieder mens is anders
Ieder mens is anders, zit anders in elkaar, de een verdikt als het ware van een glas water terwijl een ander als het ware een gans varken kan eten zonder ook maar één gram bij te komen.
Dus 1 dieet dat werkt voor iedereen is gewoon nonsens. Je weet toch ook dat ieder mens uniek is, net zoals ze dat in de Ayurveda levensstijl in India benadrukken. In Ayurveda zijn eten en levensstijl je belangrijkste medicijn. En er worden 3 lichaamstypes onderscheiden (ieder mens heeft uiteraard van alle 3 en beetje maar om het makkelijk te maken):
- Vata types zijn slank en lang, typisch heel goed in korte en krachtige inspanningen
- Pitta types zijn sterk, goed, medium gebouwd en assertief tot agressief
- Kapha types zijn aangenaam in de omgang, relaxed, sociaal en zijn over het algemeen steviger, zwaarder gebouwd en neigen naar zwaarlijvigheid.
Dit als voorbeeld van oeroude wijsheid dat niet iedereen hetzelfde is, en dat de ene duidelijk slanker blijft, waar de andere makkelijker enkele kilo’s zal aankomen.
Besluit:
Geniet!
- Geniet van kolen rauw zoals in koolsalade (coleslaw) of andere salade of
- in minder dan 10 minuten gegaard.
- Eet verstandig en volg de oude levenswijze: eet wat de seizoenen je brengen, dus zo gevarieerd mogelijk en
- eet geen fabrieksrommel die je grootmoeder nooit gekend heeft en nauwelijks zou kunnen uitspreken.
Daarom geen eenzijdig dieet, maar eet wel telkens weer een andere soep en ander gerecht zodat je lichaam een gans spectrum van voedingsstoffen binnenkrijgt: dus multivitaminen niet uit een potje, maar wel uit dagelijks gevarieerde voeding!
Hoe maak je je lekkerste savooisoep?
Vandaag een soep met de bij velen minder gekende savooikool…
Het moet niet altijd een exotische groente, fruit of vruchtgewas te zijn om gevarieerd te eten!
Ga gewoon eens terug op zoek naar de zogenaamde “vergeten groenten” van bij ons.
Smakelijk!
Wist je dat deze Oh Zo Lekkere Savooisoep: zelfs je haters in Liefhebbers zal omzetten?
Ingrediënten
- 3 eetlepels 45 gram hoeveboter
- 3 uien 300 gram
- 8 aardappels 800 gram
- 4 knoflookteentjes
- 333 gram savooikool
- 750 ml groentebouillon
- 1500 ml water
- rotszout naar smaak
voor de garnering naar smaak en wens
- per persoon een schijfje citroen een dot yoghurt of een dot crème fraîche
- grof gemalen zwarte peper
- verse groene tuinkruiden
Instructies
- Smelt de hoeveboter in een brede soeppot met dikke bodem.
- Hak de eerste ui fijn en begin aan te stoven in je soeppot. Doe hetzelfde met de 2 andere uien zodat je tegelijk snijd en stooft, dus tijd wint.
- Schil 1 voor 1 de aardappels, snijd in kleine stukjes en stoof mee aan met de uien.
- Plet de knoflookteentjes en roer door de uien en de aardappels.
- Ondertussen snijd je de savooikool in snippers.
- Wanneer de uien goed gebruind zijn, voeg je de savooikool toe en stoof mee aan tot de savooikoolbladeren duidelijk verslappen.
- Voeg dan groentebouillon en water toe, breng aan de kook en laat pruttelen totdat alle groenten gaar zijn (niet langer dan 10 minuten!)
- Pureer je savooisoep en voeg indien gewenst meer rotszout toe. Wanneer er "precies nog iets ontbreekt van smaak" is dat zuur en/of pit, dus: breng je gepureerde soep opnieuw aan de kook en...
- Serveer onmiddellijk met naar wens een schijfje citroen, een dot yoghurt of een dot crème fraîche, vers gemalen zwarte peper van de molen en indien voorhanden een groen blaadje verse tuinkruiden.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!