10x Heerlijke Seldersoep recepten – Heb je de 10′ kaaskoekjes van Sandra Bekkari al geproefd?

juni 16, 2019 door 2 Comments

Ben jij op zoek naar de lekkerste seldersoep recepten?

Met appel?

Met groene selder?

Dit zijn ze!

De lekkerste en meteen ook de goedkoopste uit onderstaand lijstje is nog steeds grootmoeder’s groene seldersoep met maar 2 groenten: groene selder + aardappelen “uit den hof”!

Voeg daarbij de in 10 minuten klaargemaakte krokante kaaskoekjes van Sandra Bekkari…

+ Tips over verschillende seldersoorten.

Seldersoep

Van welke selder kan je soep maken?

Van allemaal!

Eenvoudige courgettesoep maken

Heb je een mes en pot? Ga dan deze eenvoudige courgettesoep maken zodat je goedkoop en snel zal genieten van een gezonde kom soep – boordevol groenten zoals ook selder, wortel…) en: met nauwelijks afwas achteraf!

Je hebt de keuze uit 4 (+1) selders, en niets belet je om een combinatie van 2, 3 of alle 4 in je soep te verwerken:

 1. De groene selder of zoals mijn ouders en grootouders het beter verwoordden: de soepselder. Deze heeft voor soep toch wel de lekkerste smaak, zolang je maar de stengels gebruikt.
 2. De bleekselder heeft duidelijk veel bredere, volle stengels maar met veel minder smaak dan de groene. De stelen worden dikwijls als groente geserveerd of fijngesneden, gestoofd en zo als garnering door de gepureerde soep geroerd. De bladeren zijn ideaal om mee in soep te verwerken. Hierin bestaan 2 soorten: de van nature lichtere geelgroene soort en de groene soort die pas na aanaarden witte selder wordt (denk witloof of witte asperges, die wit worden omdat ze het licht niet zien). De smaak van de zelf gebleekte “witte selder” is superieur over die van de van nature lichtgekleurde selders.
 3. De knolselder is een selderplant met dikke voet, waarvan je de knol lekker kan verwerken in knolselderpuree of knolseldersoep.
 4. Wie een eigen tuin heeft, die kent waarschijnlijk ook de snijselder (deze wordt in winkels nauwelijks te koop aangeboden). Deze selder groeit niet compact uit in een struikje en je oogst er telkens enkele stengels van. Voordeel van deze selder is dat je hem op het veld kan laten overwinteren, al zal hij na de eerste vorst niet meer verder groeien tot de volgende lente.
 5. Lavas of maggikruid heeft een zeer sterke selderachtige smaak, dus ga er uiterst spaarzaam mee om. Lekker in soepen, puree, vlees tot zelfs in salade: een ideale smaakmaker voor wie een zoutloos dieet volgt.

Wanneer is selder het goedkoopst?

Wanneer je hem in het oogstseizoen koopt uiteraard.

Spaghettipompoen recept

Hoeveel verschillende verse wintergroenten zal jij toevoegen in jouw soep? … Knolselder is er 1 van!

We hebben hier echter te doen met een gewas dat zijn oorsprong vindt rond de Middellandse Zee, en jammer genoeg niet winterhard is. Tenzij je zelf snijselder in de tuin hebt staan: deze kan je de ganse winter op het veld laten staan. Je kan er bijna het ganse jaar stengels van snijden: van eind juli tot en met april.

Oogstperiodes van de selders uit de winkel:

 • groene selder: oktober – december
 • groene selder onder koud glas geteeld (Weeuwenteelt): maart – mei
 • bleekselder: september – half November
 • knolselder: tweede helft van oktober
 • vergelijk met de oogstperiode zelf gekweekte snijselder in je tuin: juli – april

1. Klassieke seldersoep maken

In Ons Kookboek merk je dat seldersoep maken steeds gaat volgens onderstaand basisrecept:

 1. Je hoofdgroente – 1 selderplant – + 1 ui + 300 gram aardappels in stukken snijden en de ui laten bruinen in hete vetstof.
 2. Daarbij de aardappels en je hoofdgroente – de selder in ons geval – en een halve tas water bijvoegen en zo alles enkele minuten laten stoven zodat de aroma’s je keuken duidelijk vullen (nadat moeder een dampkap had aangeschaft konden we duidelijk buitenhuis al ruiken welke soep er die dag gemaakt werd).
 3. Water + kruiden (peper en zout) bijvoegen en alle groenten gaar pruttelen onder deksel.
 4. Pureren en opnieuw een 5tal minuten laten pruttelen zodat de soep indikt.
 5. Ondertussen heb je nog net tijd genoeg om eventueel garnering aan te stoven.

2. Wie een feestelijke roomsoep wil maken:

 • vertrek van een roux (35 gram bloem + 35 gram boter voor 1 liter bouillon)
 • stooft de garnering aan en
 • serveert per bord eierdooier en room.
 1. Voor selderrroomsoep gebruik je 750 ml kippenbouillon en 250 ml selderpuree en werk je de soep na het pureren af met 1 eierdooier en 50 ml room.

Witte seldersoep

3 + 4 : 2 Seldersoep recepten van Jeroen Meus

Courgettesoep Jeroen Meus

Laat je inspireren door deze 3 makkelijke, gepureerde courgettesoep recepten van Jeroen Meus zodat je zelf naar eigen smaak je eigen lekkere courgettesoep zal maken… : snel genieten in 30 minuten met een zelfgemaakte groentebouillon waarin selder niet mag ontbreken!!!

Jeroen Meus geeft openlijk toe dat hij wel eens inspiratie haalt uit Ons Kookboek. Nu dit boek toch wel het meest verkochte kookboek is in de oudere huisgezinnen, is het waarschijnlijk zoeken naar Vlamingen die nog nooit iets uit Ons Kookboek hebben gekookt.

Wat Jeroen’s seldersoepen betreft zien we weinig nieuws in de soep zelf:

 • Jeroen maakt een verse kippenbouillon, die hij als basis gebruikt voor zijn soep. Echter geen aardappel erbij, wel als extra’s: Jeroen’s befaamde, verse kruidentuiltje en een droge vermout zullen de bouillon een unieke, extra smaak geven. De soep wordt geserveerd met stukjes vlees van de soepkip en een lekkere kruidenroom.
 • In een ander seldersoep recept gebruikt Jeroen behalve wel de aardappel, ook alle 4 de soepgroenten (Wortel, Ui, Prei en Selder). Voor een extra seldersmaak vervangt Jeroen zout met selderzout en maakt in plaats van gehaktballetjes, visballetjes met lavas.
Indiase bloemkoolsoep

Zelfs in India wordt selder mee in de soep gedaan, maar ook hier is het eerder een smaakmaker dan een volwaardige hoofdgroente. Wel lekker klaargemaakt in 20 minuten!

Besluit: 2 maal ongeveer het basisrecept van gepureerde soep, het verschil zit hem vooral in de afwerking en het garneren van de soep. Wat je meteen doet afvragen of seldersoep op zichzelf niet echt de moeite zou zijn? Ikzelf vind van wel, zolang je een echte soepselder gebruikt: jammer genoeg hier in de supermarkten in Maleisië niet te koop.

5. Njam! seldersoep

Op het digitaal kookkanaal Njam! combineren ze het basisrecept + het selderroomsoep recept van Ons Kookboek: onder de klassieke seldersoep wordt na het pureren een eierdooier met room geroerd.

In plaats van gewoon korstjes te bakken voor in de soep, gaat een stuk bladerdeeg de oven in.

6. Seldersoep van Piet Huysentruyt

Courgettesoep Piet Huysentruyt

Zin in een fantastisch avondmaal? Maak dan deze courgettesoep van Piet Huysentruyt: dus makkelijk en lekker genieten, meer moet dat niet zijn!

Behalve deze knolseldersoep deelde Piet zijn recept met Het Kookeiland, en zoals we van Piet Huysentruyt kunnen verwachten: meer ingrediënten in de soep: toch wat meer variatie dan de klassieke ingrediënten of de klassieke roux:

 1. Piet stooft een in stukjes gesneden bussel selder aan in arachideolie met … 1 appel! Saingeren met 1 eetlepel bloem en verder stoven.
 2. Daarna blussen met 1/4 de witte wijn (in plaats van de Vermout van Jeroen Meus), overgieten met een halve liter bouillon en de selder met de appel een 10tal minuten gaar laten pruttelen.
 3. De soep wordt geserveerd met vers gesneden tomatenblokjes, met curry gekruide garnalen, verse kervel en uiteraard om de sponsor te believen: sojaroom.

7. Groene seldersoep op grootmoeders wijze

Savooisoep

Grootmoeder was de meester in het maken van goedkope soep met een minimum aan ingredienten uit eigen tuin. Breng extra smaak in je aardappelsoep met winterse savooikool: goedkoop en lekker!

Goedkoper kan het niet: groene selder + aardappel = groene seldersoep! Uiteraard nog vetstof, water en zout…

Reuzel was toch wel dé vetstof die de gerechten bij grootmoeder extra smaak gaven. Je kan ook hoeveboter gebruiken en als volgt te werk gaan:

 1. Snijd 1 groene selder in grove stukken en laat een 5tal minuten stoven in reuzel of hoeveboter.
 2. Ondertussen schil je 1/2 kg aardappelen en snijd in stukken.
 3. Voeg bij de lichtjes gestoofde selder 2 liter water + wat zout en breng aan de kook.
 4. Voeg er de aardappels aan toe en laat zachtjes gaar koken.
 5. Pureer de soep (voor een fijnere soep wrijf je ze daarna nog eens door een zeef… mag wel maar waarom zou je gezonde vezels weggooien?) en breng verder op smaak met peper en zout.
 6. Uit grootmoeder’s tuin kwam dan nog vers gehakte peterselie recht uit de tuin op je bord bij in de soep… mmmmm, lekker!

8. Paleo seldersoep

Wie het paleo dieet niet kent: daar kijken ze niet naar wat grootmoeder at, maar wel wat onze verre voorouders meer dan 10.000 jaar geleden aten. Op onze (ik en Mia) paleo website hadden we een tijdje geleden al dit paleo seldersoep recept toegevoegd.

Paleo pompoensoep

Op zoek naar HET paleo pompoensoep recept? Gevonden! Bovendien lees je hoe je ELK pompoensoep recept PALEO zal maken + geniet van deze lekkere paleo soep.

Om een klassieke, gepureerde soep paleo te maken:

 • laat je de aardappel achterwege en voeg meer van de hoofdgroente toe, zodat de gepureerde soep toch dik zal blijven
 • hoeveboter wordt vervangen met ghee (geklaarde boter)
 • room of melk wordt vervangen met notenroom die je snel zelf kan maken door cashewnoten in een blendertje een minuut te mixen tot melk (20 gram noten in 180 ml water) of room (minder water toevoegen geeft dikkere melk of room) Het voordeel van cashewnoten over andere noten is dat je de cashewnoten geen nachtje moet laten weken. Ideaal wanneer je geen dag op voorhand weet wat je gaat klaarmaken 😉
 • verder gewoon de basis: soepgroenten aanstoven, onderzetten met water of bouillon, pureren en eventueel notenroom bijvoegen: klaar.

9. Seldersoep met balletjes

Wie graag balletjes in de soep eet (wie niet? 🙂 ), die kan naar het voorbeeld van Jeroen Meus hierboven, lavas mee onder de balletjes verwerken.

In plaats van in onderstaand recept gewoon water te gebruiken, ga je nu de balletjes eerst bruinen (de buitenkant dichtschroeien) in olie.

 • Ofwel schep je de balletjes uit de pan en bruin je in dit vet de soepgroenten,
 • ofwel zet je de balletjes onder water en laat ze in de pan garen.

Welke optie je ook kiest: in plaats van water, gebruik je het kookwater van de balletjes om je soepgroenten in gaar te koken: sneller dan een heuse bouillon te trekken en toch wel meer smaak dan gewoon water.

10. Seldersoep met appel à la Sandra Bekkari

Groene Seldersoep van Sandra bekkari

Dat Sandra in haar Open Keuken graag kookt met vergeten groenten, hadden we al eens vermeld in bijvoorbeeld haar recept voor pastinaaksoep.

En vermits Sandra altijd zegt dat je meer groenten moet eten…

Knolseldersoep recept

Waarom maak je grootmoeders lekkere knolseldersoep? Omdat het je perfecte opwarmer is op een regenachtige winterdag! Met typische wintergroenten en geen staafmixer nodig.

Voegen we er graag aan toe dat je ook zo gevarieerd mogelijk moet eten.

Want alsmaar dezelfde groente eten dag in dag uit, is te weinig gevarieerd om echt gezond te zijn.

Tenzij je een pandabeer ben: die leeft schijnbaar gezond en gelukkig op een dieet van alleen maar bamboe…

2 manieren om meer en gevarieerd groenten te eten:

 • extra groenten toevoegen: zoals Sandra in dit recept venkel toevoegt
 • groenten uit dezelfde familie toevoegen: zoals Sandra ook een knolselder gaat gebruiken.

Wij gaan in Sandra’s recept de bleekselder vervangen door groene selder. Volgende keer maak je het dan weer met een bleekselder, kwestie van dus meer variatie en je hebt meteen je ganse groene selderplant verwerkt.

De 150 gram knolselder die Sandra gebruikt, bleek een overschotje te zijn van een ander gerecht. Heb je geen knolselder bij de hand, voeg dan 1 grote aardappel toe: uiteraard minder seldersmaak maar de aardappel gaat je soep wel mooier binden.

Kan je de groene selder bladeren gebruiken? Een beetje zeker wel ja. De bladeren worden echter bitter na lang koken, dus niet overdrijven.

Ga verder vooral op zoek naar de zogenaamde vergeten groenten. Wie een lijstje wil, vraagt het gewoon onderaan in een reactie!

Tenslotte zeer leuk om te doen, zeker voor wie glutenvrij eet als ik en geen gewone broodkorstjes mag eten: maak de kaaskoekjes of kaaschips van Sandra Bekkari:

 • Koop een goedkoop restje oude kaas (oud: dus met weinig vocht in de kaas)
 • Snijd in dunne plakjes
 • Leg op een bakpapier en zet (een 9tal minuten) in je oven op 180 graden: tot de kaas lekker knapperig gebakken is.
Knolselder wortelsoep

Ga jij ook gauw genieten van Grootmoeders geweldig lekkere knolseldersoep met wortel, die ook nog eens ongelooflijk goedkoop is en supermakkelijk te maken? Een goei portie wintergroenten op je bord.

Sandra Bekkari’s recept om seldersoep te maken met een groene selder:

 • olijfolie
 • 1 ui
 • 2 knoflookteentjes
 • 1 groene selder plant (1 soepselder)
 • 1 venkelknol (heb je dat niet, voeg dan een steranijs toe + 1 courgette: voor een vergelijkbare anijssmaak, en een extra groente)
 • 1 onbespoten appel
 • 150 gram knolselder
 • 2 kleine laurierblaadjes
 • currykruiden naar smaak – 1 theelepel – (Sandra gebruikt peper en kurkuma, wegens kurkuma is voor haar een superfood, dus apart altijd bij de hand)
 • anderhalve liter groentebouillon of water wegens de groene selder is sterk genoeg en… Sandra gebruikt geen echte groentebouillon maar deze instantbouillon

Voor de garnering naar wens

 • een blok oude kaas voor de kaaschips of kaaskoekjes
 • een groen stuk (bovenste deel) van een bleekselder
 • een extra appel
Knolseldersoep

Dé herfstklassieker: kies uit 1 van deze 4 lekkere knolseldersoep recepten met appel, wortel, mierikswortelsaus à la Jeroen Meus, Piet of Sandra Bekkari.

Sandra’s makkelijke en gezonde seldersoep maken doe je zo:

 1. Warm olijfolie op in je soeppot met brede bodem.
 2. Hak een ui fijn en begin aan te stoven.
 3. Plet de knoflookteentjes en stoof mee aan.
 4. Snijd de groene selderstengels (blaadjes niet mee gebruiken) in kleine stukjes en stoof mee aan. Wie wil kan het groene deel van een witte selder
 5. Verwijder het loof van de venkelknol. Snijd de knol, verwijder het hardste stuk, snijd de rest in stukjes en stoof mee aan met de rest van de soepgroenten.
 6. Appel niet schillen zoals Sandra Bekkari dat doet, wel uiteraard klokhuis verwijderen, in stukken snijden en toevoegen.
 7. Als laatste de in blokjes gesneden knolselder of aardappel toevoegen.
 8. Overgiet met anderhalve liter groentebouillon (of net zoveel water tot alles onder staat), voeg nu pas de laurierblaadjes toe (dan kan je ze straks voor het pureren het makkelijkst terugvinden). Breng aan de kook en laat een 20tal minuten sudderen.
 9. Verwijder de laurierblaadjes en pureer.
 10. Wie wil kan het groene deel van een witte selder fijn snijden. De soep terug op het vuur zetten en de stukjes selder even laten beetgaar koken voor extra beet en garnering. ook lekker is gewoon een appel fijnsnijden en bovenop de soep strooien net voor het serveren.

11. Bonus recept: Witte seldersoep met prei

Witte seldersoep met prei

Voor witte seldersoep maak je een groentesoep met als hoofdgroente witte selder. Wil je niet al te veel kleur in de soep, dan voeg je witte soepgroenten toe: ei en wat stengels van prei.

Verder pureer je de soep, bind met een gekookte aardappel en maak naar wens romiger met room.

Wil je absoluut geen draadjes in je witte seldersoep, schil dan de stengels met een dunschiller:

 1. Smelt een klont boter in een brede soeppot en begin hierin 1 fijngesneden ui aan te stoven. Strooi er wat rotszout over.
 2. Snijd 3 dikke, witte preistengels fijn en stoof mee aan.
 3. Snijd de selderstengels fijn en stoof mee aan.
 4. Snijd tenslotte de aardappel fijn en stoof mee aan. Kruidt met vers gemalen peper en indien gewenst wat kerriepoeder.
 5. Overgiet de gestoofde groenten met bouillon tot alle groenten onder staan. Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen.
 6. Pureer en verbeter indien nodig de smaak met peper en rotszout. Wil je selderroomsoep, pureer dan nu wat room door je soep.
 7. Serveer over verse, zeer fijngesneden stukjes appel. Overstrooi met geroosterde hazelnoten: zeer lekker wanneer je zonder room werkt!

Paleo TIP: Hoe maak je bovenstaand recept paleo?

 • Vervang boter met ghee.
 • Voeg in plaats van room, zelfgemaakte hazelnotenmelk toe. Wie op het budget let, die voegt melk van pompoenpitten toe.

Maak je keuze, deel het in een reactie en… eet smakelijk!

10x Heerlijke Seldersoep recepten - Heb je de 10' kaaskoekjes van Sandra Bekkari al geproefd?

http://www.pomoensoep.com
Op zoek naar de lekkerste seldersoep recepten? Met appel? Met groene selder? Dit zijn ze! Op grootmoeders wijze, van Jeroen Meus of NIEUW met krokante kaaskoekjes van Sandra Bekkari...
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 30 min
Gang Soep
Keuken Glutenvrij, Klassiek, Lactosevrij, makkelijke recepten, Vegan, Vegetarisch
Porties 4

Ingrediënten
  

 • 1 eetlepel olie
 • 4 stelen bleekselder 320 gram
 • 1 aardappel 120 gram
 • 3 sjalotten 45 gram
 • 2 knoflookteentjes
 • 800 ml water
 • naar smaak: peper en selderzout

Instructies
 

 • Snijd de sjalotten fijn en begin aan te bruinen in de olie in een brede pan of wok.
 • Wie een elektrische waterkoker heeft, kan om snel te werken daarin al water aan de kook brengen.
 • Snijd de selderstengels en aardappel in kleine stukjes, voeg na een 5tal minuten bij de sjalot. Laat een 7tal minuten mee bruinen.
 • Kruid met peper en (selder)zout, snijd de knoflookteentjes fijn en roer door de soepgroenten tot de aroma's van de knoflookteentjes vrijkomen.
 • Overgiet met water, breng aan de kook en laat onder deksel pruttelen tot alle groenten gegaard zijn (een 10tal minuten).
 • Pureer met een staafmixer, voeg indien nodig meer water toe, pas de kruiding aan en laat nog enkele minuten verder pruttelen zodat de zetmeelkorrels uit de gepureerde aardappel je seldersoep romig zullen binden.

 

(Visited 42.171 times, 39 visits today)
0
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!

Comments

 1. Gilbert Leyssens says

  5 stars
  Ben op zoek naar een recept van room witloofsoep

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!


*


The maximum upload file size: 2 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.