Seldersoep

december 18, 2016 door 2 Comments

Kies uit deze lijst van 10 beproefde seldersoep recepten van o.a. Jeroen Meus en Piet Huysentruyt, zodat jij gegarandeerd zal genieten van hartverwarmende soep.

De lekkerste en meteen ook de goedkoopste uit onderstaand lijstje is nog steeds grootmoeder’s groene seldersoep met maar 2 groenten: groene selder + aardappelen “uit den hof”!

Seldersoep

Van welke selder kan je soep maken?

Van allemaal!

Eenvoudige courgettesoep maken

Heb je een mes en pot? Ga dan deze eenvoudige courgettesoep maken zodat je goedkoop en snel zal genieten van een gezonde kom soep – boordevol groenten zoals ook selder, wortel…) en: met nauwelijks afwas achteraf!

Je hebt de keuze uit 4 (+1) selders, en niets belet je om een combinatie van 2, 3 of alle 4 in je soep te verwerken:

 1. De groene selder of zoals mijn ouders en grootouders het beter verwoordden: de soepselder. Deze heeft voor soep toch wel de lekkerste smaak, zolang je maar de stengels gebruikt.
 2. De bleekselder heeft duidelijk veel bredere, volle stengels maar met veel minder smaak dan de groene. De stelen worden dikwijls als groente geserveerd of fijngesneden, gestoofd en zo als garnering door de gepureerde soep geroerd. De bladeren zijn ideaal om mee in soep te verwerken. Hierin bestaan 2 soorten: de van nature lichtere geelgroene soort en de groene soort die pas na aanaarden witte selder wordt (denk witloof of witte asperges, die wit worden omdat ze het licht niet zien). De smaak van de zelf gebleekte “witte selder” is superieur over die van de van nature lichtgekleurde selders.
 3. De knolselder is een selderplant met dikke voet, waarvan je de knol lekker kan verwerken in knolselderpuree of knolseldersoep.
 4. Wie een eigen tuin heeft, die kent waarschijnlijk ook de snijselder (deze wordt in winkels nauwelijks te koop aangeboden). Deze selder groeit niet compact uit in een struikje en je oogst er telkens enkele stengels van. Voordeel van deze selder is dat je hem op het veld kan laten overwinteren, al zal hij na de eerste vorst niet meer verder groeien tot de volgende lente.
 5. Lavas of maggikruid heeft een zeer sterke selderachtige smaak, dus ga er uiterst spaarzaam mee om. Lekker in soepen, puree, vlees tot zelfs in salade: een ideale smaakmaker voor wie een zoutloos dieet volgt.

Wanneer is selder het goedkoopst?

Wanneer je hem in het oogstseizoen koopt uiteraard.

Spaghettipompoen recept

Hoeveel verschillende verse wintergroenten zal jij toevoegen in jouw soep? … Knolselder is er 1 van!

We hebben hier echter te doen met een gewas dat zijn oorsprong vindt rond de Middellandse Zee, en jammer genoeg niet winterhard is. Tenzij je zelf snijselder in de tuin hebt staan: deze kan je de ganse winter op het veld laten staan. Je kan er bijna het ganse jaar stengels van snijden: van eind juli tot en met april.

Oogstperiodes van de selders uit de winkel:

 • groene selder: oktober – december
 • groene selder onder koud glas geteeld (Weeuwenteelt): maart – mei
 • bleekselder: september – half November
 • knolselder: tweede helft van oktober
 • vergelijk met de oogstperiode zelf gekweekte snijselder in je tuin: juli – april

Klassieke seldersoep maken

In Ons Kookboek merk je dat seldersoep maken steeds gaat volgens onderstaand basisrecept:

 1. Je hoofdgroente – 1 selderplant – + 1 ui + 300 gram aardappels in stukken snijden en de ui laten bruinen in hete vetstof.
 2. Daarbij de aardappels en je hoofdgroente – de selder in ons geval – en een halve tas water bijvoegen en zo alles enkele minuten laten stoven zodat de aroma’s je keuken duidelijk vullen (nadat moeder een dampkap had aangeschaft konden we duidelijk buitenhuis al ruiken welke soep er die dag gemaakt werd).
 3. Water + kruiden (peper en zout) bijvoegen en alle groenten gaar pruttelen onder deksel.
 4. Pureren en opnieuw een 5tal minuten laten pruttelen zodat de soep indikt.
 5. Ondertussen heb je nog net tijd genoeg om eventueel garnering aan te stoven.

Wie een feestelijke roomsoep wil maken:

 • vertrek van een roux (35 gram bloem + 35 gram boter voor 1 liter bouillon)
 • stooft de garnering aan en
 • serveert per bord eierdooier en room.
 1. Voor selderrroomsoep gebruik je 750 ml kippenbouillon en 250 ml selderpuree en werk je de soep na het pureren af met 1 eierdooier en 50 ml room.

Witte seldersoep

2 Seldersoep recepten van Jeroen Meus

Courgettesoep Jeroen Meus

Laat je inspireren door deze 3 makkelijke, gepureerde courgettesoep recepten van Jeroen Meus zodat je zelf naar eigen smaak je eigen lekkere courgettesoep zal maken… : snel genieten in 30 minuten met een zelfgemaakte groentebouillon waarin selder niet mag ontbreken!!!

Jeroen Meus geeft openlijk toe dat hij wel eens inspiratie haalt uit Ons Kookboek. Nu dit boek toch wel het meest verkochte kookboek is in de oudere huisgezinnen, is het waarschijnlijk zoeken naar Vlamingen die nog nooit iets uit Ons Kookboek hebben gekookt.

Wat Jeroen’s seldersoepen betreft zien we weinig nieuws in de soep zelf:

 • Jeroen maakt een verse kippenbouillon, die hij als basis gebruikt voor zijn soep. Echter geen aardappel erbij, wel als extra’s: Jeroen’s befaamde, verse kruidentuiltje en een droge vermout zullen de bouillon een unieke, extra smaak geven. De soep wordt geserveerd met stukjes vlees van de soepkip en een lekkere kruidenroom.
 • In een ander seldersoep recept gebruikt Jeroen behalve wel de aardappel, ook alle 4 de soepgroenten (Wortel, Ui, Prei en Selder). Voor een extra seldersmaak vervangt Jeroen zout met selderzout en maakt in plaats van gehaktballetjes, visballetjes met lavas.
Indiase bloemkoolsoep

Zelfs in India wordt selder mee in de soep gedaan, maar ook hier is het eerder een smaakmaker dan een volwaardige hoofdgroente. Wel lekker klaargemaakt in 20 minuten!

Besluit: 2 maal ongeveer het basisrecept van gepureerde soep, het verschil zit hem vooral in de afwerking en het garneren van de soep. Wat je meteen doet afvragen of seldersoep op zichzelf niet echt de moeite zou zijn? Ikzelf vind van wel, zolang je een echte soepselder gebruikt: jammer genoeg hier in de supermarkten in Maleisië niet te koop.

Njam! seldersoep

Op het digitaal kookkanaal Njam! combineren ze het basisrecept + het selderroomsoep recept van Ons Kookboek: onder de klassieke seldersoep wordt na het pureren een eierdooier met room geroerd.

In plaats van gewoon korstjes te bakken voor in de soep, gaat een stuk bladerdeeg de oven in.

Seldersoep van Piet Huysentruyt

Courgettesoep Piet Huysentruyt

Zin in een fantastisch avondmaal? Maak dan deze courgettesoep van Piet Huysentruyt: dus makkelijk en lekker genieten, meer moet dat niet zijn!

Behalve deze knolseldersoep deelde Piet zijn recept met Het Kookeiland, en zoals we van Piet Huysentruyt kunnen verwachten: meer ingrediënten in de soep: toch wat meer variatie dan de klassieke ingrediënten of de klassieke roux:

 1. Piet stooft een in stukjes gesneden bussel selder aan in arachideolie met … 1 appel! Saingeren met 1 eetlepel bloem en verder stoven.
 2. Daarna blussen met 1/4 de witte wijn (in plaats van de Vermout van Jeroen Meus), overgieten met een halve liter bouillon en de selder met de appel een 10tal minuten gaar laten pruttelen.
 3. De soep wordt geserveerd met vers gesneden tomatenblokjes, met curry gekruide garnalen, verse kervel en uiteraard om de sponsor te believen: sojaroom.

Grootmoeder’s groene seldersoep

Savooisoep

Grootmoeder was de meester in het maken van goedkope soep met een minimum aan ingredienten uit eigen tuin. Breng extra smaak in je aardappelsoep met winterse savooikool: goedkoop en lekker!

Goedkoper kan het niet: groene selder + aardappel = groene seldersoep! Uiteraard nog vetstof, water en zout…

Reuzel was toch wel dé vetstof die de gerechten bij grootmoeder extra smaak gaven. Je kan ook hoeveboter gebruiken en als volgt te werk gaan:

 1. Snijd 1 groene selder in grove stukken en laat een 5tal minuten stoven in reuzel of hoeveboter.
 2. Ondertussen schil je 1/2 kg aardappelen en snijd in stukken.
 3. Voeg bij de lichtjes gestoofde selder 2 liter water + wat zout en breng aan de kook.
 4. Voeg er de aardappels aan toe en laat zachtjes gaar koken.
 5. Pureer de soep (voor een fijnere soep wrijf je ze daarna nog eens door een zeef… mag wel maar waarom zou je gezonde vezels weggooien?) en breng verder op smaak met peper en zout.
 6. Uit grootmoeder’s tuin kwam dan nog vers gehakte peterselie recht uit de tuin op je bord bij in de soep… mmmmm, lekker!

Paleo seldersoep

Wie het paleo dieet niet kent: daar kijken ze niet naar wat grootmoeder at, maar wel wat onze verre voorouders meer dan 10.000 jaar geleden aten. Op onze (ik en Mia) paleo website hadden we een tijdje geleden al dit paleo seldersoep recept toegevoegd.

Paleo pompoensoep

Op zoek naar HET paleo pompoensoep recept? Gevonden! Bovendien lees je hoe je ELK pompoensoep recept PALEO zal maken + geniet van deze lekkere paleo soep.

Om een klassieke, gepureerde soep paleo te maken:

 • laat je de aardappel achterwege en voeg meer van de hoofdgroente toe, zodat de gepureerde soep toch dik zal blijven
 • hoeveboter wordt vervangen met ghee (geklaarde boter)
 • room of melk wordt vervangen met notenroom die je snel zelf kan maken door cashewnoten in een blendertje een minuut te mixen tot melk (20 gram noten in 180 ml water) of room (minder water toevoegen geeft dikkere melk of room) Het voordeel van cashewnoten over andere noten is dat je de cashewnoten geen nachtje moet laten weken. Ideaal wanneer je geen dag op voorhand weet wat je gaat klaarmaken 😉
 • verder gewoon de basis: soepgroenten aanstoven, onderzetten met water of bouillon, pureren en eventueel notenroom bijvoegen: klaar.

Seldersoep met balletjes

Wie graag balletjes in de soep eet (wie niet? 🙂 ), die kan naar het voorbeeld van Jeroen Meus hierboven, lavas mee onder de balletjes verwerken.

In plaats van in onderstaand recept gewoon water te gebruiken, ga je nu de balletjes eerst bruinen (de buitenkant dichtschroeien) in olie.

 • Ofwel schep je de balletjes uit de pan en bruin je in dit vet de soepgroenten,
 • ofwel zet je de balletjes onder water en laat ze in de pan garen.

Welke optie je ook kiest: in plaats van water, gebruik je het kookwater van de balletjes om je soepgroenten in gaar te koken: sneller dan een heuse bouillon te trekken en toch wel meer smaak dan gewoon water.

Maak je keuze en… eet smakelijk!

5.0 from 1 reviews
Seldersoep
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Kies uit deze lijst van 10 beproefde seldersoep recepten van o.a. Jeroen Meus en Piet Huysentruyt, zodat jij gegarandeerd zal genieten van hartverwarmende soep.
Website:
Soort recept: Soep
Cuisine: Makkelijke recepten, Klassiek, Glutenvrij, Lactosevrij, Vegetarisch, Vegan
Voor hoeveel personen: 4
Ingrediënten
 • 1 eetlepel olie
 • 4 stelen bleekselder (320 gram)
 • 1 aardappel (120 gram)
 • 3 sjalotten (45 gram)
 • 2 knoflookteentjes
 • 800 ml water
 • naar smaak: peper en (selder)zout
Bereiding
 1. Snijd de sjalotten fijn en begin aan te bruinen in de olie in een brede pan of wok.
 2. Wie een elektrische waterkoker heeft, kan om snel te werken daarin al water aan de kook brengen.
 3. Snijd de selderstengels en aardappel in kleine stukjes, voeg na een 5tal minuten bij de sjalot. Laat een 7tal minuten mee bruinen.
 4. Kruid met peper en (selder)zout, snijd de knoflookteentjes fijn en roer door de soepgroenten tot de aroma's van de knoflookteentjes vrijkomen.
 5. Overgiet met water, breng aan de kook en laat onder deksel pruttelen tot alle groenten gegaard zijn (een 10tal minuten).
 6. Pureer met een staafmixer, voeg indien nodig meer water toe, pas de kruiding aan en laat nog enkele minuten verder pruttelen zodat de zetmeelkorrels uit de gepureerde aardappel je seldersoep romig zullen binden.

 

(Visited 5.147 times, 5 visits today)
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!

Comments

 1. Gilbert Leyssens says:

  Ben op zoek naar een recept van room witloofsoep

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.