Pompoensoorten: wie gaat de zoete pinda pompoen zaaien?

april 24, 2019 door

Op zoek naar de lekkerste pompoensoorten? Lees hier welke soorten pompoen makkelijk het ganse jaar te koop zijn en welke je gebruikt in zoete en hartige recepten.

Pompoenen komen er in allerlei vormen, groottes en vooral ook verschillende smaken!

Het zijn rijpe vruchtgewassen uit de komkommerfamilie. Onrijpe vruchtgewassen uit deze familie worden als groenten verkocht zoals komkommer, augurk en courgette (verwarrend ook wel eens mergpompoen genaamd). Rijpe vruchtgewassen in deze familie zijn de pompoenen en meloenen (waar de wintermeloen dan weer eerder op een overjaarse, bolle courgette lijkt).

De 6 meest gegeten pompoensoorten.

Het gaat hier telkens over pompoensoorten met binnenin oranje vruchtvlees zoals:

Pompoensoorten

 1. de gewone pompoen: oranje van buiten en van binnen: hoe groter hoe minder interessant van smaak, hoe droger en hoe meer vezels. Ideaal om te verwerken in hartige gerechten waar de pompoensmaak op de achtergrond mag blijven.
 2. de kabocha of Japanse groene pompoen: iets zoeter dan de Amerikaanse buttercup: groen van buiten, oranje van binnen, ideaal in zoete gerechten, mijn favoriete pompoen om een pompoensmoothie te maken
 3. de kleine, Japanse Hokkaido pompoen (Uchiki Kuri): oranje van buiten en van binnen met zachte schil die je makkelijk mee kan garen: ideaal om met zo weinig mogelijk voorbereidend werk een snelle pompoensoep te maken!
 4. muskaatpompoenen: breed geribbeld van buiten groen, oranje of donkergeel, oranje van binnen
 5. flespompoen of butternut of boterpompoen: oranje van buiten en van binnen, lijkt van vorm ietwat op een kegel uit een kegelbaan of zoals het woord al zegt: lijkt op een fles. Deze soort heeft een zeer dunne schil, dus ook deze hoef je niet te schillen. 1 tot 2 kilogram zwaar en een ietwat nootachtige smaak.
 6. spaghettipompoen: lijkt ietwat op een kleine, dikke oranje courgette: vooral leuk omdat hij na het garen als spaghettidraden uitgelepeld en zo geserveerd kan worden. Ideaal voor het paleo dieet of De Voedselzandloper als glutenvrij pasta alternatief: dus voor soepmakers vooral praktisch wanneer je een vegetarische noedelsoep wil serveren. Je kan hem natuurlijk zoals elke andere pompoen pureren met staafmixer of in je blender.

De meeste pompoenen zijn in overvloed eind oktober, begin november in de supermarkten en in je tuin (of in de tuin van je buur) te vinden. Uitzonderingen hierop zijn de flespompoen en de Japanse kabocha, die je het ganse jaar in de supermarkten kan vinden.

De meest gekende oranje pompoen waar mensen rond Allerheiligen allerhande figuren uitsnijden, is zoals hierboven vermeld meteen ook de minst lekkere… Moest hij lekker zijn, dan zou hij meteen in gerechten worden verwerkt en niet worden uitgehold voor versiering! Deze grote pompoenen bevatten bovendien flink wat vezels en smaken flauw en waterig: niet te verwonderen dat moeder niet echt blij was met de pompoenconfituur van deze toentertijd zelf gezaaide pompoen soort, die ze voorgeschoteld kreeg tijdens de tweede wereldoorlog.

Bittere pompoensoorten

Er zijn flink wat meer variëteiten dan hierboven opgenoemd, en we denken dan vooral aan de niet eetbare sierpompoenen en sierkalabassen die je in de herfst ziet verschijnen op de drempels of bloempotten rondom huizen.

Sommige gewassen uit de komkommerfamilie zijn ronduit bitter, zoals de hier gegeten bitter gourd (Latijnse benaming Momordica charantia of in Maleisië ook gekend als peria katak) en je zal wel eens een bittere komkommer gegeten hebben: daarom niet echt lekker, maar nog steeds eetbaar. Bovendien zijn zulke bitterstoffen ideaal voor een goede, gezonde spijsvertering! Jammer dat de bittere smaken uit de hedendaagse gewassen alsmaar meer worden weggeselecteerd (denk maar aan witloof dat lang niet meer zo bitter smaakt als vroeger).

Wat je tussen de groenten en fruit in de supermarkt zal vinden, is uiteraard wel eetbaar. Dus zie je iets in je supermarkt (of zaadjes in de zaadhandel) dat op een pompoen lijkt met een andere naam dan hierboven, koop er 1, maak er soep of een ander gerecht mee en laat in een reactie weten hoe het smaakt!

3 belangrijkste pompoensoorten families: Eetpompoenen – Courgettes – Muscaatpompoenen

Alle 3 hierboven behoren tot de Cucurbita familie.

 1. De oudste eetpompoenen – de zogenaamde Cucurbita maxima – werden al meer dan 4000 jaar geleden geteeld door de Azteken in Midden en Zuid Amerika.
  Voordeel is dat je deze pompoenen maanden lang kan bewaren. De indianen droogden ze ook in de zon om ze daarna tot meel fijn te malen.
  Lekker om vers te eten of gedroogd voor koekjes of in soepen.
  De meeste eetbare pompoensoorten die je hieronder zal vinden, zijn van maxima soort.
 2. De tweede soorten worden dikwijls “onrijp” geoogst. Klinkt misschien raar maar… we hebben het hier bijvoorbeeld over de courgette!
  Het gaat hier over de Cucurbita pepo soorten met uitgesproken minder smaak dan de gewone eetpompoenen.
  Waarom is een Halloweenpompoen goed om figuurtjes uit te snijden maar niet echt smaakvol?
  Je hebt het al geraden: die grote joekels behoren ook tot de Cucurbita pepo soort.
  Behalve courgette en Halloweenpompoenen, vind je hier ook de ietwat smaakloze patisson, de spaghettipompoen en de acorntypes of eikelvormige pompoentjes.
  Oppassen met de pepo pompoensoorten: hier vind je ook zogenaamde sierkalebassen of sierpompoenen: hoe bitterder de pompoensmaak, hoe minder geschikt voor consumptie tot zelfs ronduit giftig.
 3. Tot slot de muscaatpompoensoorten of Cucurbita moschata soorten.
  De bekenste is hier de butternut.
  Ook best lekker: zo zijn de blikjes pompoenpuree voor typisch Amerikaanse pumpkin pie steevast gemaakt met Cucurbita moschata’s.
  Bovendien zijn ze beter bestand tegen heet weer en tegen ziektes dan de meer verspreide maxima soorten.
  En je hoeft ze niet eens te schillen…

Alle pompoensoorten op een rijtje

Jarrahdale Pompoen (Cucurbita maxima ‘Jarrahdale’)

Jarrahdale pompoen

Jahhradale Pompoen

Middelgrote (3 tot 5 kilogram, maximaal 30 cm diameter) licht geplooide pompoen uit Australie. Binnenin is het vruchtvlees oranje, de buitenste schil is blauw-groen-grijs.

De smaak is ietwat fruitig en mild zoet. Leuk te verwerken in zowel zoete als hartige gerechten, in de oven, soep, pompoenmarmelade, zoetzuur en chutneys.

Nootmuskaatpompoen (Cucurbita moschata Duchesne)

Nootmuskaatpompoen

Potiron Musquée de Provence

Een Franse heirloomvariant, wereldwijd beter bekend onder de Franse naam "Potiron Musquée de Provence" ofte ‘courge muscade.’ Hij vraagt dus Zuid Franse temperaturen: iets meer dan de Cucurbita maxima soorten. Desondanks is het 1 van de 6 meest geteelde pompoenen!

Een grote pompoen, dikwijls tussen de 5 tot 10 kg, en soms wel 20 kg. De vrucht is rond, afgeplat en geribbeld en verandert tijdens het rijpen van groen naar oker (koperoranje). Na oogsten kan je hem makkelijk de ganse winter in een droge kamer van 15 graden bewaren.

Het vruchtgewas is waterrijk, dus niet teveel extra water aan toe voegen om de zoete, muskusachtige (aromatisch dus) smaak te behouden. Ideaal om zo, zonder meer, te koken tot pompoenpuree. Ook een topper om soep, smoothies en confituur mee te maken.

Pinda Pompoen (Cucurbita maxima ‘Galeux d’Eysine’)

Pinda pompoen Galeux d'Eysines

Pinda pompoen (Galeux d’Eysines)

"Galeux d’Eysine" doet vermoeden dat deze soort voor het eerst geteeld werd in het Franse dorpje Eysine, dichtbij Bordeaux. De vrucht weegt tussen de 5 en 10 kilogram.

Dit is een meer dan 200 jaar oude heirloom pompoen. De naam wordt gegeven door de op pinda’s lijkende vergroeiingen op de ietwat bleekroze schil. De schil vergoeit tot pinda’s door de extra suikers in het vruchtvlees aldaar.

Het gaat hier dus om een zeer zoete pompoen: ideaal om er taarten, pudding en confituur mee te maken.

Wie zich niet wil wagen om deze pompoen te schillen, die snijd hem gewoon doormidden. Rooster in de oven tot het vruchtvlees gaar is en lepel het uit de schil.

Deze pompoen kan je maximaal een 3tal maand bewaren.

Yunnan Pompoen

Yunnan pompoen Yunnan Pumpkin

Yunnan pompoentje

Deze kleine, groene Yunnan pompoen heeft een dunne, dus eetbare schil.

Het vruchtvlees is bovendien zacht, dus dit kleine vruchtgewas gaart snel.

De smaak is licht zoet nootachtig. Lekker in de wok (simpelweg met aardappel wokken in chili, water erbij en gaar koken onder deksel), gegrild gestoomd, gebakken en gepocheerd.

(Visited 5.025 times, 1 visits today)
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!