Pompoensmoothie met avocado

augustus 6, 2016 door Leave a Comment

Opstaan, mixen en klaar is dit pompoen smoothie met avocado: dus supersimpel en onmiddellijk genieten, zodat je je dag geweldig start: blij boordevol energie.

Heerlijk dik en smakelijk: dit pompoen smoothie met advocaat recept is mijn favoriete vervanger van milkshakes en roomijs wegens geen koemelk en geen roomijs, maar evenzeer romig en boordevol smaak.

Geïnspireerd op dit avocado smoothie met roomijs uit het Japanse restaurant “Yuzu” in KLCC, Kuala Lumpur, Maleisië:

Avocado Smoothie

De combinatie avocado + vanille roomijs is duidelijk een winner, vandaar dat je in onderstaand recept ook vanille extract zal terugvinden.

Ik hoor je denken: maar met vanille kan je ongeveer alles wel een smaak geven. Wel, zonder vanille is het ook lekker (maar ik zit gewoon met de overheerlijke roomijs avocado van hierboven in mijn smaakgeheugen) en… er is nog een geheim ingredient waar je niet direct zou aan denken…

Hoe gezond is dit pompoen smoothie met avocado recept?

Smoothie met avocado

Zo gezond als je het zelf wil maken!

Voor ons is dat leven volgens de neo paleo levensstijl in plaats van het Amerikaanse Loren Cordain Paleo. Om uit evolutionair perspectief streekgebonden te denken in de Lage Landen, sluiten we ons ook aan bij de logica van de Belgische Voedselzandloper: “eet minder van dit en meer van dat”…  (zeker wanneer je gezonder wil leven zonder je bepaalde lekkernijen 100% uit je dieet wil schrappen.) Dus wat de invulling van gezond betreft, kiezen we alleen ingrediënten die zowel passen binnen het Paleo Dieet als binnen De Voedselzandloper:

 • dat pompoen een superfood is, kan je hier lezen
 • Pompoenpuree maken

  Zelf je lekkerste pompoenpuree maken doe je met slechts 3 ingrediënten, zodat je goedkoper en sneller van je puree zal genieten, dan gekocht in je supermarkt.

  onder het motto: snoep gezond: eet een appel (ook de leuze in fitness schrijver en pseudo paleo blogger Mark Sisson’s website’s naam: “Mark’s dagelijkse appel” ) , maken we onze pompoenpuree met appel (maakt de smaak meer fruitig, toch wel gewenst in smoothies)

 • noten: 2 paranoten (Braziliaanse noten) en amandelen: rijk aan magnesium en de 2 paranoten geven je meteen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan Selenium
 • avocado: zit boordevol vezels en gezonde vetten waar je lichaam (en je cholesterol) veel meer raad mee weet dan verzadigd vet of nog ongezonder kunstmatig geharde vetten of uiterst geraffineerde oliën. Het is dit vet dat ervoor zorgt dat je smoothie zo romig zal worden als roomijs. En… het is ook dit vet dat ervoor zorgt dat de vetoplosbare micronutriënten uit je avocado en de rest van je voeding beter door je lichaam worden opgenomen.

Bovendien is gezonde voeding complexer dan gewoon een lijstje bio-chemische ingrediënten opsommen als hierboven. Wat belangrijk is, is hoe deze ingrediënten op elkaar gaan inspelen en in hoeverre je lichaam ze daadwerkelijk kan opnemen.

Avocado’s zijn dan wel groen, maar ze bevatten flink wat antioxidanten, namelijk carotenoïden (die de oranje kleur geven aan pompoen). Carotenoïden (net zoals sommige vitamines) worden het best door je lichaam opgenomen, wanneer ze worden gegeten met vet. Dus het vet in je avocado helpt je de carotenoïden van je pompoen mee op te nemen. Vandaar de extra gezonde combinatie van pompoen en avocado in je smoothie!

Hoe een lekker pompoen smoothie met avocado maken?

Ontbijt smoothie

Word blij wakker en geniet direct van dit ontbijt smoothie zodat je in minder dan 5 minuten lekker en gezond zal ontbijten voor een geweldige start van je dag. Bovendien veel goedkoper en iets zuurder.

Naar eigen smaak 🙂

Pompoen en avocado smaken nogal “groente-achtig”, dus je hebt wat extra’s nodig:

 • Een beetje zuur door de appel in de pompoenpuree,
 • een beetje roomijs-zoet door er een bevroren banaan mee in te doen (ik snijd mijn overrijpe bananen in schijfjes en leg ze zo in de diepvries: bevroren banaan is bovendien “het” ingredient om paleo softijs te maken)
 • een beetje vanille essence (opnieuw voor de roomijs/softijs smaak, bewaar de kaneel, nootmuskaat en peper voor een pompoentaart) en…
 • een snuifje rotszout.

Inderdaad het geheime ingredient is rotszout! Je kent immers de basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami. Vermits je matig omspringt met zoet en zuur in dit smoothie, zal je met een beetje rotszout de derde smaak snel wat opkrikken.

Smakelijk!

Pompoen smoothie met avocado

https://www.pompoensoep.com
Opstaan, mixen en klaar is dit pompoen smoothie met avocado: dus supersimpel en onmiddellijk genieten, zodat je je dag geweldig start: blij + boordevol energie.
Geef je Stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Smoothie
Keuken De Voedselzanloper, Glutenvrij, Lactosevrij, Paleo Dieet, Vegan, vegetarische recepten
Porties 1

Ingrediënten
  

 • 75 gram van deze zelf gemaakte pompoenpuree met appel
 • 1/2 de kleine advocaat 70 gram
 • 70 gram ijsblokjes
 • 150 ml water
 • 1 bevroren zeer rijpe banaan (zonder schil uiteraard: 90 gram)
 • 2 Braziliaanse noten paranoten + amandelen tot het totaal gewicht van de noten 15 gram is
 • enkele druppels biologisch vanille extract
 • een snuifje rotszout

Instructies
 

 • Wie snel wil werken doet alles in de blender. Eerst op pulse (aan/uit) om de ijsblokjes en de banaan te breken, dan op volle kracht (gewoon de smoothie knop indrukken op onze Philips HR2096 blender / smoothiemaker en een minuut later stopt die automatisch: dus net genoeg tijd om je glas en eetlepel klaar te zetten) mixen tot een romig smoothie.
 • Maak je voor het eerst dit smoothie en wil je proeven wat je doet, mix dan eerst avocado, pompoenpuree, water, noten en ijsblokjes. Proef. Voeg dan half de banaan toe, mix en proef opnieuw. Indien niet zoet genoeg: de andere banaan erbij en mixen. Dan mixen met wat vanille extract en proeven. Dan mixen met wat rotszout erbij tot je pompoen smoothie met avocado smaakt zoals jij het verkiest.
 • Dit smoothie kan je niet met een dun rietje opzuigen, wel lekker, langzaam oplepelen en genieten, zoals je dat van een echt ontbijt verwacht.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

(Visited 1.326 times, 1 visits today)
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Rating recept
*

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.