Pompoen kerrie

augustus 8, 2016 door Leave a Comment

Een stevige, niet te pittige vegetarische pompoen kerrie: dus perfect voor herfst- of winteravonden en altijd een lekker bijgerecht op een oosters menu.

  • Wie in Maleisië “curry” zegt, die krijgt gegarandeerd de vraag om flink wat specifieker te zijn…
  • Wie in De Lage Landen “kerrie” zegt, die denkt gegarandeerd aan een potje met een geel gekleurde kruidenmengeling of aan de meeneem “currysaus” “van de Chinees”…

Het woord kerrie of curry vindt zijn oorsprong in Indië, in het Tamil woord ‘kari” wat niet meer betekent dan saus. Deze Indische sausen werden op smaak gebracht met (gedroogde) kruidenmengsels.

Het zijn zulke kruidenmengsels die oorspronkelijk via de Engelse kolonisten uit India aan de rest van de westerse wereld werden geïntroduceerd. Wat nu op grote schaal verkocht wordt in pakjes en zakjes en potjes, is slechts een klein aspect van het ongelofelijk grote aantal oosterse curry recepten.

Hoe roder de kerriekruiden (door de kleur van de rode pepers), des te pittiger en pikanter de smaak. De ietwat zoete en verder neutrale smaak van pompoen is dan ook ideaal om een pikante kerrie wat te temperen tot een lekker, evenwichtig gerecht.

Pompoen kerrie

Verschillende soorten oosterse kerrie recepten en ingrediënten

Pompoen curry

Helemaal anders van lekkere smaak, maar nog makkelijker te maken: Thaise pompoen curry.

Ieder huis heeft zijn eigen curry recept, maar je kan de kerries grofweg als volgt indelen: droge specerijen vs verse kruiden.

Indische kerries (uit India) gebruiken zoals hierboven reeds aangehaald voornamelijk gedroogde specerijen zoals koriander, komijn, venkel, fenegriek, kruidnagel, kurkuma (dat de typische gele kleur geeft aan de mengeling) en gedroogde rode pepers (dat de gele kleur zal veranderen van oranje naar rood).

In Maleisië en Thailand zal je merken dat “currypasta’s” worden gemaakt van vooral verse kruiden, zoals je kan lezen in dit Thais rode curry recept gebruikt in deze Thaise pompoensoep.

Thaise pompoensoep

Maak met slechts 3 ingredienten in 15 minuten Thaise pompoensoep met kokosmelk en Thaise currypasta!

Het woord kari gebruikt de Maleisische taal wijst nog steeds naar de Indische curry recepten. Alle andere curry recepten (uit Maleisië en Indonesië) hebben hun eigen naam, die verwijst naar het hoofdingrediënt. Zo is een “Masak Lemak” een pittig gerecht gekookt in kokosmelk. Wie deze site volgt, kent ondertussen al het woord lemak zoals in ‘laksa lemak‘: een typische Nonya soep met kokosmelk, zoals je kan maken met dit pompoensoep recept.

Een Maleisische curry vertrekt normaal van een currypasta van voornamelijk verse ingrediënten (zoals gember, citroengras, galangal of laoswortel, sjalotten en verse rode pepers).

Pompoensoep kokosmelk

De lekkerste pompoensoep met kokosmelk maak je met dit generaties lang beproefd nonya recept, zodat je snel zal genieten van een romige, perfect gekruide soep.

Wegens de mengelmoes van verschillende culturen vind je hier in Maleisië ook dezelfde mengelmoes in de curries: Indisch, Indisch-Malay, Malay, Chinees-Indisch, Chinese-Malay, Nonya en Eurasische curries (beïnvloed door de Portugese en Nederlandse kolonisten).

Het vermelden waard, zijn de in het ganse land door ieder gewaardeerde Nasi Kandar (mamak) restaurants, waar de Indische moslims vooral pittige curries serveren uit zuid India. Ook de bananenblad restaurants worden uitgebaat door Indiërs die ook vooral Zuid Indische curries serveren… inderdaad op een bananenblad in plaats van een bord: geen afwas en volledig recycleerbaar, dus geen afval: toch wel slim die Indiërs wanneer het op recyclage aankomt!

We kunnen nog een tijdje doorgaan over streekgebonden curries hier in Maleisië en Indonesië, maar laat ons woord bij daad voeren, zodat je zelf kan proeven wat we hier ook kunnen proeven. Hieronder: een snelle, lekkere en volledig vegetarische curry met pindanoten. Smakelijk!

Pompoen kerrie

https://www.pompoensoep.com
Een stevige, niet te pittige vegetarische pompoen kerrie: dus perfect voor herfst- of winteravonden en altijd een lekker bijgerecht op een oosters menu.
Geef je Stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Curry (kerrie)
Keuken de Voedselzandloper, Glutenvrij, Oosters, vegetarisch (zonder vissaus ook vegan)
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel gezonde vetstof
  • 225 gram pompoen
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 sjalotten
  • 1 eetlepel gele of rode curry pasta - lees wat op de verpakking staat of je wel alles mag eten wat erin zit! - (of: kan je bijvoorbeeld maken volgens dit recept), in het makkelijkst geval: 1 eetlepel kerriepoeder
  • 200 - 250 ml water
  • 1 kaffirlimoen blad gekneusd of in stukken gescheurd
  • 1 theelepel verse galangal laoswortel
  • 50 gram pindanoten geroosterd en fijngesneden
  • 125 ml kokosmelk
  • 1 theelepel sojasaus tamari of kokosamino's voor wie glutenvrij en De Voedselzandloper volgt, wegens er zit tarwe in normale sojasaus
  • 1 theelepel vissaus vis is uiteraard niet vegan
  • 1 theelepels pompoenzaadjes

Instructies
 

  • Verwarm de vetstof in een brede pan.
  • Snijd de sjalotten fijn en begin aan te stoven.
  • Plet of snijd de knoflookteentjes fijn en stoof mee aan: zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat, zodat de knoflook niet bruin aanbakt. Laat alles op een niet te hoog een 10tal minuten stoven.
  • Ondertussen hak je wat laoswortel fijn.
  • Ondertussen ga je de pompoen schillen en in (2 cm) stukjes snijden. De zaadjes was je af en droog je af. Rooster ze apart of in dezelfde pan waarin je de pindanoten gaat roosteren. @ aparte pannetjes werkt makkelijker vind ik, kan je makkelijker roeren zonder dat je naderhand werkt hebt om de pompoenzaden weer uit de pindanoten te vissen. Wel bij de pan blijven en zo nu en dan omroeren.
  • Je sjalotten zullen nu wel aangestoofd zijn, dus tijd om er de currypasta door te roeren: blijf een half minuutje roeren tot het aroma van de currypasta goed vrijkomt.
  • Overgiet met water, roer er de laoswortel en het limoenblad door, voeg de pompoen toe, breng aan de kook en laat een 8 tal minuten gaar pruttelen.
  • Ondertussen hak je de geroosterde pindanoten fijn en snijd je een groene peper tot een bloempje (gaat het best met een klein, groen pepertje van de punt tot aan de stengel in de lengte in fijne reepjes te snijden).
  • Wanneer de pompoenstukken beetgaar zijn, voeg je de pindanoten en kokosmelk toe. Proef en breng op smaak met (1 theelepel) sojasaus en (1 theelepel) vissaus. Breng de saus tot net op het kookpunt (niet koken, want dan gaat de kokosmelk schiften) en je pompoen kerrie is klaar.
  • Garneer met geroosterde pompoenzaadjes en het groene "chilibloempje".
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

(Visited 939 times, 1 visits today)
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Rating recept




*

Maximale bestandsgrootte van upload: 32 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, tekst, archief, code, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.