Pompoenpitten eten en drinken

december 1, 2016 door Leave a Comment

Op zoek naar lekkere recepten om pompoenpitten te eten? Kies uit deze 5 lekkere bereidingen zodat je naar wens zal genieten van gezonde en lekkere pompoenzaden.

Eerst even een onderscheid maken tussen witte en groene pompoenpitten. De witte zijn de zaden die je normaal in je pompoen uit je tuin of uit de winkel terugvindt: met schil. De groene pitten worden geoogst uit een speciale pompoenplant, die zaadjes produceren zonder de witte schil.

Pompoenpitten eten

Hoe pompoenpitten pellen?

Wie zich al eens afgevraagd heeft hoe ze dat dan wel klaarspelen om op grote schaal de pompoenpitten te pellen die je in de winkels kan kopen… Wel: deze pompoenpitten worden niet gepeld maar gewoon zo geoogst (met een zeer dun, doorschijnend vliesje er rond, dat na het drogen van de pitten zeer makkelijk te verwijderen is).

Deze “naakte zaden” komen uit de zogenaamde oliepompoenen (gekweekt om van de zaden regelrecht pompoenzaadolie te maken) of ook wel naaktzadige pompoen genaamd.

Wil je zulke naakte pompoenzaden kopen om zelf in je tuin te zaaien, vraag dan je tuinhandelaar om raad of zoek naar Steiermark Kurbis, Kakai, Danaya, Comet Ölkürbis en Gleisdorfer Ölkürbis (dat laatste is Duits voor oliepompoen: wegens de Oostenrijkers waren de eersten om olie uit pompoenzaden te produceren). Wel erop letten dat je in de buurt geen gewone pompoenen gaat groeien, zodat er geen kruisbestuiving plaatsvindt en je nieuwe pompoenen dus ook naaktzadige, groene pepitas aan zullen leveren.

Pompoensoep

Pompoenpitten roosteren met schil voor bovenop je soep. Kies uit onze lekker lange lijst van de lekkerste pompoensoepen…, die je zelf zal maken… in minder dan 30 minuten!

Bovenstaande wijsheid was andere manier om te zeggen: dat het bijna onbegonnen werk is om zelf witte pompoenpitten te gaan pellen. Mijn Mexicaanse schoonzus zegt dat je zij ze makkelijk roostert in de pan met gewoon wat zout,en zo een voor een tussen je tanden de schil openbreekt. Het binnenste eet je dan op en tegelijk proef je dan ook de zoute, geroosterde smaak.

Zelf roosteren we zo al eens zulke witte pompoenzaadjes om ze dan over de soep te sprenkelen: de zaadjes kan je immers ook volledig met de schil eten. Leuk als garnering, maar daarom nog niet door iedereen geliefd.

1. Groene pompoenpitten zoet roosteren

Veruit de meest gebruikelijke manier om pompoenpitten te eten: roosteren met smaakmakers, zoet of hartig. “Zoet” ga je als volgt te werk en wie geen toegevoegde suikers eet, laat deze gewoon weg (nog steeds lekker maar uiteraard minder zoet en makkelijker te roosteren) :

 • 140 gram groene pompoenpitten
 • 1 eetlepel vetstof of olie (hoeveboter blijft de klassieker: makkelijk te vervangen met ghee in het paleo dieet en met kokosolie of pindaolie voor veganisten en De Voedselzandloper)
 • (voor wie suiker eet: 1 eetlepel niet geraffineerde, bruine suiker)
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1/2 theelepel nootmuskaat

Warm de vetstof op in je breedste pan, roer er de kruiden en suiker door tot de suiker is opgelost en rooster er dan de pitten goudbruin in: een 7tal minuten. Beginnen de zaden te poffen, dan is het zeker aangewezen om te stoppen met roosteren 🙂

2. Hartig geroosterde groene pompoenpitten

Voor extra beet bij gepureerde soep: besprenkel met (al dan niet hartige geroosterde) pompoenpitten.

Voor extra beet bij gepureerde soep: besprenkel met (al dan niet hartige geroosterde) pompoenpitten.

 • 140 gram groene pompoenpitten
 • 1 eetlepel vetstof of olie
 • 1 theelepel Spaanse peper vlokken
 • 1/2 theelepel Spaanse gerookte paprika (pimenton dulce) , gewoon paprikapoeder kan ook maar gerookte paprika is een stuk lekkerder
 • 1/4 theelepel cayennepeper

Zelfde werkwijze als hierboven, maar met de hartige kruiden.

3. Gewoon rauw of verwerken in gebak

Pompoen

Wist je dat pompoen een superfood is dat kanker kan voorkomen? Lees hier verder hoe gezond pompoen is en hoe je ervan zal genieten in lekkere recepten: zowel zoet als hartig.

Inderdaad gewoon rauw uit het pakje of zakje als lekkere en gezonde snack. Net zoals de Azteken ze al aten… Gezond wegens pompoenpitten bevatten behalve een massa mineralen en vitamines, ook nog eens flink wat essentiële aminozuren. Dus wie weinig vlees en weinig vis eet, die heeft baat bij pompoenzaad 🙂 Bovendien helpen de aanwezige plantensterolen je “slechte” LDL mee verlagen en zijn pompoenpitten gekend om de symptomen van een vergrote prostaat weg te nemen, zodat mannen boven de 50 ’s nachts niet telkens weer uit bed moeten om te gaan plassen… dus beter en langer slapen dankzij de pompoen!

Rauwe pitten kan je ook door je salades mengen: veel goedkoper dan pijnboompitten.

Je kan ze gewoon ook bovenop je soep strooien als krokante beet bij een gepureerde soep.

Je zal het al wel eens gezien hebben: een klassiek brood boordevol extra zaden. Wie zulk een klassiek brood bakt, voegt de pompoenpitten – zoals rozijnen – net voor de laatste maal rijzen doorheen het deeg. Strooi er ook nog enkele bovenop het brood. Voor glutenvrij gebak werk je de zaden gewoon door het beslag en/of strooi ze bovenop je gebak(jes). Makkelijk dus.

4. Pompoenpittenboter

Smoothies maken

Lees dit 1 beproefd recept waarmee jij meer dan 1000 verschillende lekkere smoothies zal maken, zodat je zal genieten van koele drankjes of een snel ontbijt.

Pompoenpitten bevatten net zoals noten flink wat olie (ze maken er niet voor niets pompoenpitolie van).

Net zoals notenboter kan je dus ook pompoenboter maken: de pompoenpitten gewoon mixen in een blender en blijven mixen tot de olie vrijkomt en je dus een vettige pompoenpittenpasta overhoudt. Leuk om soep mee te garneren waar je anders gewone room zou gebruiken.

5. Plantaardige melk van pompoenpitten

Pompoenpitten melk

Zelfde werkwijze als pompoenpittenboter, maar met extra water, zodat je in plaats van boter een subtiel groene zadenmelk zal overhouden. Ideaal voor in smoothies of als veganmelk in gebak.

Glutenvrije pannenkoeken

De lekkerste glutenvrije pannenkoeken maak je met glutenvrije bloem naar keuze en geroosterde pompoenpitten.

Voor meer smaak kan je de pompoenpitten in plaats van een nachtje te laten weken, gewoon zonder weken onmiddellijk roosteren. Een 7tal minuten later water erbij en fijnmixen tot plantaardige melk. De smaak van geroosterde pompoenpitmelk neigt lichtjes naar popcorn.

Weken doe je eigenlijk zodat je de enzyme-remmers in de pitten met het weekwater kan wegspoelen. Of in klare taal: zaden blijven in droge vorm “lang goed” omdat er stoffen in het zaad zitten die bederf voorkomen. Week je deze stoffen uit het zaad, dan kan je de pitten beter verteren: dus meer voedingsstoffen uit de zaden opnemen, dus meer voedzaam!

De enzyme-remmers kan je ook voor 3/4de wegroosteren en tegelijk breng je extra geroosterde smaken in je melk. Denk koffie waar roosteren tot in de perfectie wordt doorgevoerd voor extra smaak. Uiteraard ga je alleen droge zaden roosteren, dus NIET EERST WEKEN ALVORENS TE ROOSTEREN.

Hoe eet jij je pompoenpitten? Deel het met iedereen in een reactie!

Pompoenpitten eten en drinken

https://www.pompoensoep.com
Op zoek naar lekkere recepten om pompoenpitten te eten? Kies uit deze 5 lekkere bereidingen zodat je naar wens zal genieten van gezonde en lekkere pompoenzaden.
Geef je Stem
Voorbereidingstijd 3 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Plantaardige Melk
Keuken de Voedselzandloper, Dit omkaderd recept is glutenvrij, Het Paleo Dieet, Koolhydraatarm, Vegan
Porties 1

Ingrediënten
  

 • 20 gram pompoenpitten
 • 180 ml water
 • 1 blender

Instructies
 

 • Ofwel week je de pompoenpitten 1 nacht in water. Daarna afgieten en de blender in. Ofwel rooster je NIET GEWEEKTE pompoenpitten een 7tal minuten in een droge, brede pan (of wanneer je een oven aanstaan hebt: 7tal minuten op 175 graden). Daarna de blender in.
 • Voeg bij de pitten 180 ml water toe en laat (1 minuut) mixen tot je pitten volledig fijngemalen zijn en je een melkachtig drankje overhoudt. Je kan dat drankje nog zeven door een dunne zeef, kaasdoek of speciale (en duurzame, makkelijk afwasbare) notennelk zeefzak. Maar voor smoothies of pannenkoeken of gewoon zo te drinken, zie ik daar het nut niet van in waarom je al dat goede zou wegziften.
 • Deze plantaardige melk bewaart alvast 2 dagen in de ijskast (langer heb ik nog niet geprobeerd wegens ik drink mijn noten en pompoenitten melk het liefst vers).
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

(Visited 12.351 times, 4 visits today)
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Rating recept
*

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.