Broccoli prei soep

december 14, 2016 door Leave a Comment

Wil jij een gezond en smakelijk gerecht klaarmaken? Maak dan dit klassiek broccoli prei soep recept zodat je snel, makkelijk en goedkoop zal genieten.

Verse prei en verse broccoli – twee ietwat over het hoofd geziene groenten – komen in onderstaand recept samen tot een prachtige, verwarmende soep, die je op restaurant zou verwachten…

Met allerhande tips om goedkoop, lekkere en gezonde broccolisoep met prei te maken.

Broccoli prei soep

Allerhande broccoli prei soep tips en weetjes

Broccoli wortel soep

BUDGET: Makkelijk recept om lekkere broccoli wortel soep te maken met overschotjes zodat je goedkoop en snel zal genieten van een heerlijk dikke, warme kom soep.

BUDGET TIP: gebruik steeds de ganse broccoli, dus niet alleen de broccoliroosjes, maar ook de stam. Indien gewenst schil je de stam met een dunschillertje en snijd dan ofwel in zo dun mogelijke schijfjes ofwel eerst in de lengte in balkjes of repen (julienne) en snijd dan de balkjes verder tot kleine kubusjes (brunoise).

KOOK TIP: Aardappels helpen je soep te binden en geven fluwelige, romige smeuïgheid aan de soep zonder extra room toe te voegen. Makkelijk, want aardappels heb je makkelijk altijd in huis, waar room niet echt lang vers blijft, ook niet in je ijskast.

PREI WASSEN TIP: Snijd eerst de wortels en het de donkerste top van de prei. Snijd dan de stengel in de lengte halfdoor en laat water door de groene bladeren stromen, zodat zo eventuele zandkorreltjes makkelijk uit de groente zullen spoelen.

Prei courgettesoep

Maak deze prei courgettesoep met slechts 1 extra ingredient… zachtjes koken en klaar is je lekkere soep.

PREI KOKEN TIP: Soep koken met prei doe je net even anders dan soep maken met uien. Uien ga je op een hoger vuurtje bruinen voor extra smaak. Prei laat je op een lager vuurtje gewoon zacht worden, zonder te bruinen. Het lekkerst in reuzel of geklaarde boter, maar vermits dat niet in ieders keuken te vinden is, het makkelijkst in hoeveboter + olijfolie, zodat de boter zeker niet zal verbranden en dus ook geen vieze, verbrande smaak aan je soep zal toevoegen.

GEZONDHEID’S WEETJES: Broccoli is rijk aan beta-caroteen wat mee helpt kanker te voorkomen. Verder ook rijk aan vitamine C en foliumzuur (een belangrijke B vitamine) en het geeft je ook nog eens een flinke dosis calcium (het fabeltje dat je vooral melk moet drinken om goede botten te behouden… houd geen steek, want de menselijke evolutie (en het paleo dieet) maakt duidelijk dat de mensheid pas sinds kort (minder dan 10.000 jaar) melk drinkt, en op het Aziatische continent melk bij velen duidelijk nog steeds niet goed verteert.

Broccoli bloemkoolsoep

Snel lekkere bloemkoolsoep maken in 15 minuten… met slechts 5 ingrediënten: LEKKER, SNEL en MAKKELIJK!

BROCCOLI KLEUR en SMAAK TIP: Kook broccoliroosjes net zolang tot ze gaar zijn: dus zeer snel koken (minder dan 5 minuten) en pas op het einde van de bereiding toevoegen, zodat zowel de groene kleur alsook de verse, frisse groentesmaak zoveel mogelijk behouden blijft.

MAALTIJD TIP: Serveer deze groentesoep met echt artisanaal gebakken volkorenbrood en een flink stuk kaas (broccoli en kaas – net zoals bloemkool en prei: denk bloemkool met kaassaus of prei in de oven met kaassaus – gaan nu eenmaal heel goed samen) zodat je samen met deze soep een snelle, makkelijke en smaakvolle lunch of avondmaal voorschotelt, boordevol voedingsstoffen.

SERVEER TIP: wanneer je toch kaas bij de soep serveert, belet niets je om na het koken de soep zelf wat meer pit te geven door er een lepeltje mosterd door te roeren.

Smakelijk!

Broccolisoep met prei recept

Broccolisoep met prei

Broccoli prei soep

https://www.pompoensoep.com
Wil jij een gezond en smakelijk gerecht klaarmaken? Maak dan dit klassiek broccoli prei soep recept zodat je snel, makkelijk en goedkoop zal genieten.
Geef je Stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 22 minuten
Totale tijd 27 minuten
Gang Soep (Broccolisoep met prei)
Keuken glutenvrij... zolamg je er geen brood bij serveert!, Klassiek
Porties 3

Ingrediënten
  

 • 200 gram broccoli
 • 1 theelepel olijfolie
 • 1 theelepel hoeveboter
 • 1 preistengel 85 gram
 • 1 kleine aardappel 80 gram
 • 1 knoflookteentje
 • 500 ml water
 • naar smaak: rotszout
 • naar smaak: vers gemalen zwarte peper

Voor de garnering:

 • indien gewenst: snijd met een mes net over de broccolihoofdjes zodat er kleine "ronde" puntjes afvallen: oogt mooi over je soep gestrooid en kost geen extra ingredient dus ook geen extra cent!
 • een schijfje citroen

Instructies
 

 • Om snel te werken kook je het water in een elektrische waterkoker.
 • Snijd de prei in dunne ringen. verwarm de boter en de olijfolie in een wok of brede pan en begin aan te stoven op een laag vuur zodat niets zal aanbranden.
 • Blijf bij de wok en roer zo nu en dan om, want prei is delicaat en bakt al snel bruin wanneer je vuur te hoog staat.
 • Ondertussen schil je de aardappel, snijd in kleine stukjes en voeg toe, roer om en laat zachtjes mee aanstoven.
 • Snijd ondertussen ook de knoflook, de broccolistam en de broccoliroosjes fijn. De stukjes broccolistam en het knoflook laat je ook al mee aanstoven: tot de geuren van de knoflook en de prei goed vrijkomen en de prei zacht gekookt is. (in totaal hebben je soepgroenten een 7tal minuten gestoofd)
 • Voeg het (kokende) water toe, breng alles aan de kook en laat zonder deksel pruttelen tot de aardappel en de broccolistamstukjes gegaard zijn (een 10tal minuten)
 • Voeg nu de broccoliroosjes toe, breng opnieuw aan de kook en laat 4 tot 5 minuten pruttelen tot de roosjes gaar zijn.
 • Pureer je broccoli prei soep, breng verder op smaak met rotszout en peper van de molen, garneer eventueel met de afgesneden broccolipuntjes en serveer met een schijfje citroen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

(Visited 7.084 times, 6 visits today)
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Rating recept
*

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.