Geniet van “Lička kalja” of lichte, lekkere Kroatische lamssoep + maak smaakversterker zonder e-nummers: waarmee je elke soep en elke stoofpot makkelijk op smaak zal brengen.
Lees hieronder ook wat voor speciale gerechten je worden voorgeschoteld in de verschillende streken van Kroatie. Het recept voor vandaag is alweer een lekkere maaltijdsoep met lamsvlees en verschillende groenten. Smakelijk!
Kroatische gerechten per streek

Čobanac = Zeer makkelijk recept om zelf stoofvlees te maken zoals vroeger in 1 ketel door de herders in Kroatië: dus zeer makkelijk, weinig afwas maar boordevol vlees en smaak!
Kroatisch eten is geweldig, en we leggen hieronder even uit waarom. In de eerste plaats is de traditionele Kroatische keuken uitermate gevarieerd, wat het terdege moeilijk maakt om gerechten te benoemen die exclusief zijn voor Kroatië. De Kroatische keuken wordt immers beïnvloed door smaken en tradities van de omliggende buurlanden en de verschillende landen die over Kroatië geregeerd hebben.
Je zal alvast gelijkenissen treffen tussen Kroatisch eten en Italiaans, Oostenrijks, Hongaars en Turks eten. Sommige gerechten zal je over heel Kroatië terugvinden. We proberen hieronder wat meer specifieke smaken, ingrediënten en gerechten per streek te onderscheiden.
Het eten langs de Dalmatische kust en de Dalmatische eilanden is sterk gebaseerd op vis, groenten, olijfolie en kruiden zoals knoflook, rozemarijn, peterselie…, zoals je van een typisch Mediterraanse keuken kan verwachten.
In Zagreb zal je dan weer de Centraal-Europese keuken terugvinden met flink wat vlees en met knollen, wortelen of kolen als bijgerechten.
De keuken van Istrië heeft flink wat gemeen met de keuken van Dalmatië. Typische gerechten die je alleen in Istrië zal terugvinden zijn:
- manestra of bonensoep
- fuži of met de hand gerolde pasta, zie video hieronder
Meer dan in andere streken van Kroatie, zal je in Slavische gerechten varkensvlees terugvinden. Het meest gebruikte kruid in de Slavische keuken is rode paprika.
Zelfgemaakte instant Kroatische groentebouillon / smaakversterker
“Povrtni dodatak jelima“: zelfgemaakte, vegetarische “soepkruiden”
Het leuke van onderstaand recept is dat het geen e-nummers en geen bewaarmiddelen bevat, maar wel flink wat extra smaken aan je gerechten zal toevoegen.
Het basisingrediënt is zout (vergelijk met een bouillonblokje), waarmee je allerhande groenten mee pekelt (dus geen andere bewaarstoffen nodig). Gebruik minstens 10 % tot 25% van het gewicht aan soepgroenten in zout. Hak de soepgroenten zeer fijn, roer er het zout door en laat 1 uur rusten in een grote kom alvorens in potjes te scheppen. Als soepgroenten heb je de keuze uit: koolrabi, wortelpeterselie, pastinaak, selder, wortel, prei, ui en voor extra smaak een beetje gember en peterselieblaadjes.
Vegetarische smaakmaker recept 1:
- 250 gram wortelen
- 250 gram wortelpeterselie
- 125 gram knolselderij
- 100 gram ui
- 40 gram knoflookteentjes
- wat selderblaadjes en peterselieblaadjes
- 150 gram zout
Vegetarische smaakmaker recept 2:
- 100 gram koolrabi
- 1 brede selderstengel
- 100 gram knolselder
- 100 gram wortelen
- 100 gram pastinaak
- 10 gram gember
- 100 gram ui
- 100 gram prei
- 100 gram peterseliewortel
- blaadjes van 1 takje peterselie
- 100 gram grof zout
- In een keukenrobot hak je eerst de knollen en wortelen fijn, voeg daarna de ui, selderstengel, prei en peterselieblaadjes toe en hak alles fijn.
- Doe in een grote kom en roer er 3/4de van het zout door. Dek af met plastiekfolie en laat een uurtje rusten.
- Doe dan in een weckpotje, druk alles goed aan, dek af door er de rest van het zout over te strooien. Doe het deksel op de pot en laat pekelen.
- Eens geopend, bewaar je het makkelijk in de koelkast.
Voeg naar smaak toe in onderstaand soep recept.

Kroatische Lamssoep met Zelfgemaakte instant SmaakVersterker! (Lička kalja)
Ingrediënten
- 1 verse kool van ongeveer 1 kg
- 500 gram lamsvlees
- 2 uien
- 3 wortelen
- 4 tot 5 verse groene biologische puntpaprika's (dus niet die grote, dikke, groene paprika's van uit de supermarkt: kies ongeveer
- evenveel groene paprika als het gewicht van je wortelen)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 3 knoflookteentjes
- naar smaak 1 eetlepel Kroatische zelfgemaakte, instant vegetarische soepkruiden
- 3 eetlepels olie
- peper en rotszout
Instructies
- Snijd het lamsvlees in stukken. Verwarm de olie in een soeppot met dikke bodem en bak het vlees langs alle kanten samen een 10tal minuten aan.
- Ondertussen snijd je de ui fijn, de paprika's in beetklare stukken, de wortelen in schijfjes en de kool in 6 gelijke delen (voor 6 personen dus).
- Voeg bij het gebruinde vlees de gehakte ui, kruid met flink wat peper en een beetje rotszout en laat de uien even zweten.
- Voeg dan de paprika's en wortelen toe, overgiet met 250 ml water (kwestie van de ingrediënten NIET gans onder water te zetten) en laat alles op een middelhoog vuur pruttelen.
- Voeg na een 6tal minuten soepkruiden toe, leg de stukken kool over de rest van de ingrediënten, voeg 750 ml water toe (niet al je kool zal bedekt zijn met water: dus: zet daarna een deksel op je pot!), breng opnieuw aan de kook en laat een uurtje sudderen.
- Rasp ondertussen knoflook in een kommetje, voeg er 100 ml water aan toe en roer er de tomatenpuree door: je kolen zullen ondertussen bijna net bedekt zijn met soep.
- Voeg nadat de soep een uurtje geprutteld heeft deze knoflook-tomatenpuree toe, roer goed om en laat een minuut of 2-3 mee koken.
- Schik op ieders bord 1 stuk kool, lamsvlees en overgiet met de rest van je Kroatische lamssoep. Smakelijk!
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!