Broccoli courgettesoep

augustus 23, 2016 door 2 Comments

Wil je in 15 minuten genieten van lekkere broccoli courgettesoep? Doe het met dit makkelijk en snel recept zodat je zal genieten van een stevige groentesoep.

Broccoli, courgette en water: meer heb je eigenlijk niet nodig om snel een lekkere soep te maken (tenzij een soeppot uiteraard): courgette is in minder dan 10 minuten gaar en broccoli heeft niet langer dan 5 minuten nodig. Voeg er nog 1 of 2 extra smaakvolle ingrediënten aan toe, en je vraagt je af waarom je nog geld wil uitgeven aan soep uit pakjes en zakjes, boordevol “wat dan ook” maar nauwelijks te vinden met broccoli of courgette.

Hoe gezonde broccoli courgettesoep maken

Broccoli Courgettesoep

Simpel: gebruik alleen gezonde, herkenbare ingrediënten: liefst biologisch gekocht.

Vind je biologische producten te duur, ga dan op zoek naar een tuinder/landbouwer/buurman in je buurt die de investering niet kan doen om een officieel erkend biologisch logo op zijn producten te plakken, maar waarvan geweten is dat hij geen vergif spuit. Op het eind van de zomer zullen buren je maar al te graag hun overvloed aan courgettes delen. Voor broccoli zal je uiteraard naar de winkel moeten.

Belangrijker dan wat wel kopen, is wat niet kopen! Inderdaad: schrijf op je boodschappenlijstje wat je niet wil kopen! Zo vind je op mijn boodschappenlijstje alvast geen E627, geen polysorbaat 80, geen stabilisators, geen verdikkingsmiddel of geen transvet. Koop gewoon basisingrediënten (groenten, vlees, beenderen) en kook van nul, zodat je jezelf en je familieleden niet op zal opzadelen met toevoegstoffen, conserveringsmiddelen en andere chemicaliën, die de slechte kwaliteit van bewerkte voedingsmiddelen verdoezelen.

Voor deze soep dus uiteraard broccoli en courgette. Wat nog?

Een bouillonblokje? Wij gebruiken het hier niet. Maar… maak je soep niet te waterachtig, want water heeft geen smaak. De verse ingrediënten die je in je soep gebruikt, zitten boordevol smaak. Dus zet ze net onder water zodat ze makkelijk zullen garen, zonder dat je de smaken teveel gaat verdunnen met water.

Wil je verse bouillon maar heb je geen uren tijd? Maak dan deze groentebouillon in 15 minuten. Het kan nog sneller: rasp een grote ui (+ wortel + soepselderstengel), bruin aan in je gezonde vetstof naar keuze, en in minder dan 10 minuten heb je een smaakbom in je soeppot waar je gewoon de rest van je groenten aan toevoegt:

 • voor kleur gebruik je bijvoorbeeld geen wortel (dus alleen ui en groene selderstengels) voor een mooi groene broccoli courgettesoep,
 • gebruik bijvoorbeeld geen groene soepselderstengels als soepgroente in een mooie, oranje wortel pompoensoep.

Bovendien raden we aan om zoute bouillonblokjes te vervangen met een ander zout ingredient boordevol smaak: kaas. Hoe ouder de kaas, hoe meer en sterker de smaak. Koop dus een oud overschotje kaas: goedkoper dan “het eerste stuk uit dezelfde kaasbol” maar een beetje ouder, dus weer extra smaak. En kaas is een toegelaten ingredient voor wie De Voedselzandloper volgt. Bonus: elke kaas smaakt anders, dus gewoon dit ene ingredient veranderen in dit 1ne recept, en je broccoli courgettesoep smaakt telkens weer anders.

Kaas zit bovendien boordevol gezonde smaken dankzij de miljoenen bacteriën en nog wat schimmels in de kaas. Een levend smaakbommetje dus…, daar waar een bouillonblokje een dood chemisch blokje is. Of zoals mijn nonkel steeds zei nadat hij een bouillonblokjes fabriek had bezocht: “wanneer je in een fabriek bent geweest waar ze bouillonblokjes maken, dan zal je nooit meer een bouillonblokje gebruiken”.

Broccoli courgettesoep

https://www.pompoensoep.com
Wil je in 15 minuten genieten van lekkere broccoli courgettesoep? Doe het met dit makkelijk en snel recept zodat je zal genieten van een stevige groentesoep.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 19 minuten
Totale tijd 24 minuten
Gang Courgettesoep, Soep
Keuken De Voedselzandloper (vetstof bv olijfolie), Klassiek (vetstof hoeveboter), lacto vegetarische recepten
Porties 4

Ingrediënten
  

Broccoli courgettesoep ingrediënten

 • 1 eetlepel gezonde vetstof klassiek hoeveboter, De Voedselzandloper: plantaardige olie
 • 300 gram broccoli
 • 1 courgette zonder zaadjes: niet schillen!
 • 1 stuk kaasoverschotje naar wens

wie 5 minuten meer tijd heeft en meer smaak in zijn soep wil:

 • 1 grote ui
 • nog meer smaak: 4 knoflookteentjes
 • water tot alle ingrediënten onder staan of naar smaak en gewenste smeuïgheid 700 ml
 • naar smaak dus eerst proeven!: vers gemalen peper en rotszout

Instructies
 

 • Warm de vetstof op in je soeppot met dikke bodem.
 • Rasp of snijd de ui fijn en begin aan te stoven: bedoeling is dat je de ui een beetje bruint maar niet verbrandt.
 • Kook water in je electrische waterkoker.
 • Ondertussen snijd je de courgette in stukjes en stoof mee aan.
 • Voor de garnering ga je met het plat van een scherp mes over het hoofd van de broccoli, zodat je zeer kleine (nog geen millimeter), ronde, groene broccolistukjes van de broccoliroosjes snijd: mooi voor straks als garnering op je bord.
 • Ondertussen roer je even in je soeppot zodat niets aanbakt. Voelt de bodem van je pot droog aan, voeg dan wat extra vetstof toe.
 • Snijd de roosjes van de broccolistam, snijd de stam in kleine stukjes en laat mee aanstoven.
 • Wie knoflook gebruikt, schilt deze, plet ze onder een hakmes en voeg ze toe aan de soeppot.
 • Is de ui goed gebruind (na 10 minuten of minder), overgiet dan met kokend water, iets meer dan dat de groenten net onder staan (want we gaan straks de broccoliroosjes nog toevoegen). Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen onder deksel.
 • Ondertussen snijd je de broccoliroosjes fijn.
 • Rasp of snijd je kaas in stukjes.
 • Na maximaal 5 minuten sudderen, voeg je de broccoliroosjes toe, breng opnieuw aan de kook en laat sudderen tot de broccoliroosjes gaar zijn (4 minuten).
 • Dan onmiddellijk de staafmixer erin en je soep pureren.
 • Breng op smaak door er stukjes kaas mee in te pureren en kruid daarna indien nodig met vers gemaken peper van de molen en rotszout.
 • Serveer je broccoli courgettesoep met de daarstraks afgesneden broccolitopjes en indien gewenst nog extra geraspte kaas.
 • Smakelijk!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

(Visited 6.003 times, 1 visits today)
Lees ook deze Lekkere Recepten: dus nog meer inspiratie!

Comments

 1. Hallo Stef

  Heb de broccoli courgette klaar gemaakt zonder blokje was ook heel lekker had de indruk dat er meer smaak van de groente in zat

  Groetjes Loesje BV

  • 5 sterren
   Dank voor je reactie Loesje en dank dat je het bouillonblokje achterwege hebt gelaten, moeten we meer doen zodat we de echte smaken van de soep weer zullen proeven 🙂

   Laat weten wat je nog zoal maakt, lekker vindt of beter doet!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Rating recept
*

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.