Wil je 3 redenen om courgettesoep te maken op grootmoeders wijze?
Spotgoedkoop, snel klaar en supermakkelijk!
Een ware familiefavoriet: en ze wordt nog lekkerder met een lepeltje kruidenkaas (of gistvlokken voor paleo dieet).
Wat hebben top chefs en oma gemeen? Ze maken allen courgettesoep volgens dit recept, zodat je in minder dan 30 minuten lekker en goedkoop zal genieten.
Wat doen courgettes op een pompoensite vraag je je misschien af? Wel courgettes zijn eigenlijk “zomerpompoenen”, waar de gewone pompoen eerder een “winterpompoen” is. Beide vruchtgewassen komen inderdaad uit dezelfde komkommerfamilie.
Het duidelijkste verschil is dat de courgette liefst “niet rijp” geplukt wordt, dus al eind juli zal geoogst worden, met piek in augustus en september. Pompoenen op hetzelfde moment gezaaid zal je meer dan een maand later pas oogsten, vanaf half september met een piek in oktober (net voor het begint te vriezen).
Courgettesoep recepten
We hebben even op het Internet rondgekeken welke ingrediënten er dan wel in de top recepten voor courgettesoep worden gebruikt:
- courgette (uiteraard…)
- ui en knoflook (hier en daar zie je ook een prei of bosuitjes voorbijkomen)
- nauwelijks de 2 andere typische soepgroenten – wortelen of selder – : die maken het immers al snel een “groentesoep”)
- kippenbouillon
- (room)kaas (Boursin, Cantadou, Paturain, … ieder maakt duidelijk reklaam voor zijn sponsor, een beter en goedkopere optie lees je hieronder…). Vervang kaas met gistvlokken voor het paleo dieet.
- kerriepoeder , paprikapoeder
- verse tuinkruiden: basilicum (pesto), peterselie, bieslook, tijm, marjolein, kervel, dille, munt
- extra smaakmakers: rucola, waterkers, daslook
- gerookte zalm of spekjes
- mosterd
- aubergine
- tijm, Provençaalse kruiden
- droge witte wijn of sherry
- OnsKookboek.be doet het in zijn soep niet anders dan wat hierboven staat, dus we moeten hier het wiel niet heruitvinden: ui en flink wat knoflook aanstoven, courgette erbij, kippenbouillon erbij, pureren met kaas (gistvlokken voor paleo) en verder op smaak brengen met … staat nog niet in bovenstaand lijstje: gember. Gember, wat ook gebruikt wordt om deze pompoensoep meer pittig te maken. Ook
- Ook Jeroen Meus wijkt niet veel af van de beproefde combinatie voor courgettesoep: ui en minder knoflook aanstoven, courgette erbij, kippenbouillon + tijm en laurier, pureren en verder op smaak brengen met mosterd en… het staat nog niet in bovenstaand lijstje: dragon (vers of gedroogd). De kaas gaat apart in broodjes, nog wat fijngesneden verse courgettestukjes voor in je bord en voilà 🙂 Heb je een feestje, roer er dan room door. Paleo vervangt room makkelijk door deze plantaardige yoghurt.
- Piet Huysentruyt drukt erop van zo weinig mogelijk ingrediënten te gebruiken in courgettesoep: ui bruinen – kwestie van zoveel mogelijk extra smaken in de soep te brengen met slechts 1 ingredient, slim toch die Piet Huysentruyt – knoflook, courgette + aardappel (meer smeuïge soep zonder je room gaat toevoegen – opnieuw slim van Piet – ) en kippenbouillon. Aardappel vervang je in paleo met pastinaak of: gebruik meer groenten. Geen kaas, wel afwerken met verse tuinkruiden naar wens en een knoflookolie of gewoon fijn gesneden stukjes courgette. En zoals Jeroen: voor een feestsoep, gewoon extra wat room erdoor roeren. Voor paleo dus deze plantaardige yoghurt er bij. Ook
Grootmoeder’s courgettesoep maken
Oma kweekte haar eigen courgettes zonder moeite biologisch in de tuin, wat maakt dat dus het ganse vruchtgewas lekker gezond blijft, inclusief de bloem.Wat doe je om in augustus geen bergen courgettes in je tuin te hebben? Ze vroeg genoeg oogsten zodat de schil niet te hard word en er binnenin ook nog geen zaadjes zijn: dus kan je het ganse vruchtgewas gewoon wassen, in stukken snijden en bruinen, stoven of garen. Je kan ook zo nu en dan wat courgettebloempjes onder de salade mengen of gewoon fijn snijden voor in je soepkom: elke bloem die je plukt is een courgette minder.
Courgettebloemen frituren in een frituurdeegbeslag is ook lekker: je vindt het dikwijls bij de tempura in een Japans restaurant. Maar alles wat je in een frituurdeegbeslag frituurt, is eigenlijk best lekker… Een aanrader om eens courgettebloemen te frituren , wanneer je de ketel al warm hebt. Maak beslag met tapiocabloem voor het paleo dieet.
In onderstaand recept deed grootmoeder er een verse, rode paprika bij, mag wel, moet niet en je kan ook variëren met een groene of gele paprika. Wat kaas betreft gebruik je steeds de goedkope restjes kaas, ofwel van je kaas thuis ofwel de overschotjes die je “voor een appel en een ei” koopt bij de kaasboer of in je supermarkt. Koop het restje dat die dag voorhanden is, zodat je telkens weer een andere smaak in je soep zal proeven! Paleo dieet? Vervang kaas door gistvlokken!Voor extra variatie en smaken kan je dus:
- wat water vervangen door witte wijn, sherry of witbier, (bier is van granen dus niet paleo, droge wijn is strikt genomen wel paleo)
- breng je soep extra op smaak met mosterd of pureer er rucola, waterkers… door.
- aardappel toevoegen voor een meer smeuïge soep zonder room (zolang je dieet het je toelaat. Aardappels zijn niet paleo, pastinaken dan weer wel. Bij De Voedselzandloper staat aardappel onder de ingrediënten waarvan je minder moet eten)
- en tenslotte maak je de soep nog lekkerder door een lepeltje kruidenkaas mee in je hete kom soep te serveren. (kaas is niet Paleo, wel VZL)
Smakelijk!
Courgettesoep
Ingrediënten
- hoeveboter (klassiek), ghee (paleo) of plantaardige olie (De Voedselzandloper)
- 1 zo groot mogelijke ui
- 1 courgette van ongeveer 1 kilogram
- 1 paprika
- 1 busseltje verse peterselie
- ongeveer 2 liter water
- 2 koffielepels zeezout (naar smaak. En wie zweert bij blokjes: 2 biologische kippebouillonblokjes. Maar nog beter: zelfgemaakt bouillonpoeder! *zie onderaan...)
- vers geraspte kaas (gistvlokken voor paleo en caloriearmer dieet)
Instructies
- Verwarm 1 eetlepel hoeveboter (niet bruinen) of jouw favoriete vetstof in een soeppot met dikke bodem.
- Schil de ui, snijd in grove stukken en begin aan te stoven.
- Was de courgette, niet schillen!, snijd in dobbelsteentjes van ongeveer 2 cm en doe bij de uien.
- Snijd de paprika in stukken en stoof mee aan. Roer even om.
- Snijd de peterselie met de stengels in stukjes en voeg toe. Roer even om.
- Voeg een tas water toe, zet een deksel op de pot en laat iets minder dan een kwartier stoven.
- Kook ondertussen het water in je waterkoker.
- Na ongeveer een kwartiertje stoven, voeg je het kokend water en het zeezout of zelfgemaakt bouillonpoeder toe, en laat onder deksel weer iets minder dan een kwartier pruttelen.
- Pureer en je courgettesoep is klaar. Serveer met geraspte kaas indien gewenst: al is de soep ook zonder kaas heerlijk van smaak en uitzicht.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!